لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۳

نگرانی رژيم اسلامی از عواقب مرگ هاله سحابی


نگرانی رژيم اسلامی از عواقب مرگ هاله سحابی
نگرانی رژيم اسلامی از عواقب مرگ هاله سحابی

لس آنجلس تايمز زير عنوان "رنج خانواده ناراضی ايرانی از دو تراژدی" می نويسد دوستان و فاميل عزت الله سحابی در مراسم خاکسپاری اين ناراضی ۸۱ ساله با بدرفتاری ماموران امنيتی مواجه شدند و دخترش، هاله، فعال و مدافع حقوق بشر در جريان مشاجره ای در مراسم، دچار يک حمله مرگبار قلبی شد.

عزاداران برای شرکت در مراسم خاکسپاری روز چهارشنبه،ازصبح خيلی زود جمع شده بودند. آنها می دانستند مقامات اجازه نمی دهند اين رهبر سابق اپوزيسيون در ميانه روزبه خاک سپرده شود چرا که مراسم خاکسپاری اش می توانست طرفداران بيشتری را جلب کند.

عزت الله سحابی، جزو رهبران انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ ايران و عضو نخستين دولت آن بود اما بعدا با آنهائی که در قدرت بودند درافتاد و آخرين دهه های زندگی اش را به عنوان يک ناراضی، اغلب در زندان گذراند.

هاله، دختر ۵۷ ساله سحابی نيز، مسير سياسی را پدر پيموده بود. اوبه عنوان يک پرچمدار مدافع حقوق زن، به جنبش سبز پيوست، که دراعتراض به تقلب در انتخابات ژوئن ۲۰۰۹ و ماندن محمود احمدی نژاد در مقام رياست جمهوری، برگزار کننده تظاهراتی عمده در تهران بود.

هاله سحابی، همراه با ديگر فعالان مرتبط با تظاهرات سال ۲۰۰۹ به حبس محکوم شد و به زندان افتاد، اما ماه گذشته برای ديدار پدرش که در حالت اغما به سر می برد از زندان مرخصی گرفته بود. پدرش سه شنبه شب درگذشت.

هاله و خانواده اش بايد برای تعيين زمان خاکسپاری با مقاماتی گفتگو می کردند و چانه می زدند که نگرانند هرگونه بهانه ای می تواند به اعتراض هائی جديد بيانجامد.
نيروهای امنيتی می خواستند خاکسپاری ساعت ۳ بامداد انجام شود، اما با اعتراض خانواده روبروشدند، و سرانجام مصالحه ای صورت گرفت که مراسم چندساعتی ديرتر برگزار شود.

شاهدان می گويند پليس ضد شورش که مراسم را زير نظر داشت اجازه نمی داد تشييع جنازه بر دوش عزاداران با پای پياده انجام گيرد. هاله در جرّ و بحث با پليس تاکيد می کرد اين حق خانواده است که عزيرشان را تا محل دفن تشييع کنند. پس از آن مشاجره ای درگرفت و هاله غش کرد. او را به بيمارستان بردند، اما به گفته خانواده و دوستان نزديک، بين راه از حمله قلبی درگذشت.

نشنال زير عنوان "مرگ دختر يک ناراضی در ايران پس از مشاجره با مقامات امنيتی در مراسم خاکسپاری پدرش" می نويسد مرگ هاله سحابی، به گفته تحليلگران، در زمانی حساس از نظر سياسی در ايران رخ داده است، و می تواند نظير جرقه ای جنبش بی رحمانه سرکوب شده سبز را نظير آتش شعله ور کند.

در حقيقت فعالان ازهفته گذشته خواستار شده بودند روز ۱۲ ژوئن، در دومين سالگرد موسوم به سرقت آرا برای تجديد گزينش محمود احمدی نژاد به مقام رياست جمهوری، که به تظاهرات اعتراضی گسترده ای منجر شد، تظاهراتی آرام و ساکت انجام گيرد. سحابی جزو گروهی از متقدين دولت بود که همزمان با مراسم تحليف احمدی نژاد در مقابل ساختمان مجلس توقيف شدند.

دو سال پيش تندروهای عموما پرخاشگر در مقابل کسانی که گزينش تقديسی و تائيد شده احمدی نژاد توسط آيت الله علی خامنه ای رهبر ارشد را به چالش می گرفتند متحد و يک پارچه بودند. اکنون در شرايطی که سبزها در حاشيه افتاده اند، رژيم در داخل خود درگير مبارزه قدرت و شکاف اندازانه ای شده است که تندروهای سرشناس در جريان آن بين دو اردوگاه طرفدار احمدی نژاد و روحانيون و سياستمداران با نفوذ مخالف او تقسيم شده اند. آنها آقای احمدی نژاد را به تلاش برای سوء استفاده از قدرت متهم می کنند.

XS
SM
MD
LG