روزنامه «نیویورک تایمز» با اشاره به اطلاعات تازه آمریکا درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی، از تلاش «تیم محرمانهای از دانشمندان» جمهوری اسلامی برای «ساخت سریعتر» سلاح هستهای «ابتدایی» خبر داد.
«نیویورک تایمز» روز دوشنبه ۱۵ بهمن به نقل از چند مقام کنونی و پیشین آمریکایی گزارش داد اطلاعات تازه نشان میدهد که این تیم مخفی به منظور تحقق تصمیم احتمالی رهبری جمهوری اسلامی برای ساخت بمب هستهای سرگرم کشف شیوهای سریعتر برای دستیابی به سلاح هستهای هستند.
این نشریه معتبر آمریکایی به نقل از مقامهایی که نخواستهاند نامشان فاش شود گزارش داده که اطلاعات به دست آمده در ماههای آخر دولت جو بایدن، رئیس جمهوری پیشین آمریکا، گردآوری و به تیم امنیت ملی دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا، ارائه شده است.
بر اساس ارزیابی اطلاعاتی تازه، دانشمندان و مهندسان تسلیحاتی حکومت ایران به دنبال یافتن راهی میانبر برای تبدیل ذخیره فزاینده سوخت هستهای به سلاحی قابل استفاده هستند تا در صورت تغییر رویکرد کنونی تهران بتوانند مدت زمان دستکم یک ساله برای ساخت سلاح هستهای را به چند ماه تقلیل دهند.
این در حالی است که بنا بر این گزارش، مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم در جمهوری اسلامی، که تاکنون بارها خواستار مذاکره با آمریکا شده احتمالا از فعالیت کنونی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای ساخت سریعتر سلاح هستهای بی خبر است.
اطلاعات تازه به دستآمده حاکی است که تضعیف نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی از یک سو و ناکارآمدی موشکهای حکومت ایران در مقابله با پدافند دفاعی آمریکا و اسرائیل، جمهوری اسلامی را بر آن داشته که برای پیشگیری از حمله آمریکا یا اسرائیل به طور جدی در پی یافتن گزینههای تازه باشند.
به گفته مقامهای آمریکایی، در پی خروج آمریکا از توافق هستهای، موسوم به برجام، در سال ۱۳۹۷، حکومت ایران در سالهای اخیر با ازسرگیری تولید اورانیوم توانسته سوخت لازم برای ساخت دستکم چهار بمب هستهای را تامین کند.
بنا بر این گزارش، مقامهای آمریکایی معتقدند اگرچه فرآیند تبدیل اورانیوم با غلظت بالا به یک کلاهک هستهای قابل نصب بر روی موشک بالستیک به یک سال تا یک سال و نیم زمان نیاز دارد و ساخت تسلیحات هستهای پیشرفته مدت زیادی طول میکشد، ولی حکومت ایران میتواند با تولید سریع و آزمایش کردن سلاحهای هستهای ابتدایی، خود را به عنوان قدرت هستهای به دنیا معرفی کند.
به گزارش «نیویورک تایمز»، این در حالی است که سلاحهای هستهای ابتدایی در مقایسه با انواع مدرن آنها دچار نقصهایی - از جمله عدم قابلیت نصب بر روی موشک بالیستیک و اطمینان کمتر - بوده و تهدید تهاجمی فوری قلمداد نمیشوند.
«نیویورک تایمز» پیشبینی کرده که اطلاعات تازه درباره تلاش جمهوری اسلامی برای کوتاه کردن زمان ساخت سلاح هستهای از محورهای مذاکره میان دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، خواهد بود.
دونالد ترامپ پیشتر گفته بود که برای درگیری مستقیم با جمهوری اسلامی عجلهای ندارد و همزمان از آمادگیاش برای مذاکره خبر داده بود.