وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه با احضار سفیران نروژ و سوئد و همچنین کاردار دانمارک در تهران به این وزارتخانه، آمادگی جمهوری اسلامی برای «انجام تحقیقات مشترک به منظور کشف واقعیات» در ارتباط با اتهام مطرح شده در مورد توطئه ترور در دانمارک را اعلام کرد.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت مدیرکل اروپای وزارت خارجه آمادگی تهران را برای «همکاریهای جامع و گسترده، از جمله در حوزههای امنیتی،» با این سه کشور اعلام و همچنین نسبت به حضور اعضای گروه مسئول حمله تروریستی اهواز در دانمارک اعتراض کرده است.
سازمان امنیت دانمارک سهشنبه گذشته اعلام کرد یک فرد ایرانی-نروژی به ظن همکاری با دستگاه امنیتی ایران و تلاش برای ترور فردی به نام «حبیب جبر،» از سران گروه موسوم به «جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز،» که در ایران عموما با نام «الاحوازیه» شناخته میشود، بازداشت شده است.
اقدام دانمارک با واکنش مثبت ایالات متحده روبرو شد. وزیر خارجه آمریکا از دولت دانمارک برای بازداشت فردی که متهم به اجرای ترور برای رژیم ایران است، تقدیر کرد. مایک پمپئو روز سه شنبه ۸ آبان در پیامی توئیتری نوشت: «ما به دولت دانمارک به خاطر دستگیری یک آدم کش رژیم ایران تبریک میگوئیم.»
۳۱ شهریور ماه و در جریان حمله به یک رژه نظامی در شهر اهواز به مناسبت سالگرد آغاز جنگ ایران و عراق، ۲۴ تن - از جمله چند غیرنظامی - کشته شدند. الاحوازیه گرچه در ابتدا مسئولیت حمله را پذیرفت، اما کمی بعد اعلام شد مسئولیت این حمله با گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش است.
جمهوری اسلامی الاحوازیه را گروهی تروریستی میداند و آن را مسئول چند حمله در سالهای اخیر در ایران معرفی میکند.
وبسایت وزارت امور خارجه ایران پیشتر اعلام کرده بود که محمدجواد ظریف در گفتوگو با همتای دانمارکی خود، ضمن رد ادعای تلاش ایران برای حمله به فرد مذکور، از آمادگی جمهوری اسلامی برای «همکاری با مقامات امنیتی دانمارک به منظور روشنسازی ابعاد مختلف» این مساله خبر داده بود.
همزمان با احضار نمایندگان دیپلماتیک سوئد، نروژ و دانمارک به وزارت خارجه در تهران، وزیر اطلاعات ایران اتهام مطرح شده را «توطئه صهیونیستی» برای «اثر گذاشتن» بر روابط ایران و اروپا دانست. جمهوری اسلامی کشور اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و از آن با عنوان «رژیم صهیونیستی» یاد میکند.
محمود علوی توضیح بیشتری در باره این ادعای خود ارائه نداد.
رسانههای اسرائیل در روزهای گذشته اعلام کردند که سازمان اطلاعات خارجی اسرائیل، موساد، آنچه را که آنها «توطئه ایرانی» خواندهاند را به دولت دانمارک خبر داده و دستگیری فرد ایرانی مرتبط با ماجرا، با استفاده از اطلاعات موساد بوده است.
مسئولان ایران هر گونه دست داشتن در توطئه حمله ادعایی را رد کرده و رییس دفتر رئیس جمهوری ایران هفته گذشته از دستور حسن روحانی برای بررسی مسئله و اعلام نتایج آن خبر داده بود.
این برای دومین بار در ماههای اخیر است که دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ایران، متهم به دست داشتن در برنامهای برای حمله یا ترور مخالفان خود میشوند.
جمهوری اسلامی چند ماه پیش نیز متهم شده بود که به دنبال بمبگذاری در نشست سازمان مجاهدین خلق در حومه پاریس بوده است. این اتهام از سوی ایران تکذیب شد، اما چند تن از جمله یکی از دیپلماتهای سفارت ایران در اتریش، به اتهام دست داشتن در این توطئه بازداشت شدند.