سه روز پس از سوءقصد نافرجام به سلمان رشدی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گزارشها مبنی بر ارتباط مهاجم با تهران را تکذیب کرد.
ناصر کنعانی، روز دوشنبه ۲۴ مرداد در نشست خبری با تکذیب هرگونه نقش در سوء قصد به سلمان رشدی و ارتباط ضارب با سپاه پاسداران گفت: «به صورت قطعی و رسمی ارتباط ضارب را با جمهوری اسلامی تکذیب میکنیم. »
بعضی از منابع خبری نقل از مقامهای اطلاعاتی آمریکایی گزارش دادهاند که ضارب رشدی، هادی مطر ۲۴ ساله، با اعضای سپاه پاسداران ایران در ارتباط بوده است. نیویورکپست نیز پیشتر به نقل از منابع مطلع نوشته بود که این فرد از حامیان جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران است.
گزارش پلیس نیویورک نیز حاکی از آن است که او از هواداران جمهوری اسلامی است و نسبت به رهبران حکومت اسلامی ارادت داشته است. به گفته پلیس، هادی مطر در شبکههای اجتماعی خود همچون فیسبوک، در حمایت از جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران، و مذهب شیعه مطالبی منتشر کرده است.
کنعانی در واکنش به این گزارشها گفت که «ما در ارتباط با ضارب که این کار را انجام داده غیر از آن چیزی که از رسانههای آمریکا شنیدیم، اطلاعی نداریم.»
این نخستین واکنش رسمی جمهوری اسلامی به موضوع ترور نویسنده کتاب آیات شیطانی است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران همچنین گفت: «کسی در این ارتباط حق ندارد ایران را متهم کند و هیچ کس غیر از او و حامیانش را شایسته سرزنش و محکومیت نمیدانیم.»
کنعانی با بیان این که «اقدام و اهانتی که انجام شد و حمایتی که از این اهانت صورت گرفت، اهانت به همه ادیان الهی و غیر قابل دفاع بود.» افزود که «نفرت پراکنی» و «توهین به مقدسات اسلامی» از نظر حقوق بینالملل غیرقابل دفاع و اقدام ضارب و حملهکننده و از دیگر سو تطهیر فرد اهانتکننده به مقدسات اسلامی و دینی رفتاری کاملاً متناقض است.
انتشار گزارشها از نقش احتمالی جمهوری اسلامی در سوءقصد به جان سلمان رشدی در حالی صورت میگیرد که وزارت دادگستری ایالات متحده هفته گذشته یک عضو سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به توطئه برای به قتل رساندن جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، متهم کرد.
کمی قبلتر نیز یک جودوکار جوان آذربایجانی مسلح به اسلحه رزمی کلاشینکوف در نزدیکی محل زندگی مسیح علینژاد بازداشت شد.
پس از سوء قصد نافرجام به سلمان رشدی، نویسنده کتاب آیات شیطانی در نیویورک، برخی از مقامات بینالمللی ایران را در بروز این حادثه مقصر دانستند. نانسی فایزر وزیر داخله فدرال آلمان ایران را مسئول این حمله دانست و آن را نتیجه «دههها فتنهانگیزی حکومت افراطی حاکم بر ایران» عنوان کرد.
ریشی سوناک، یکی از دو نامزدی که به دنبال تصدی پست نخست وزیری بریتانیا است، نیز با ادبیاتی مشابه تهران را مقصر اصلی این گونه حوادث قلمداد کرد.