لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۳۲

سرنوشت مردی که پس از اعدام زنده ماند


رئیس قوه قضائیه برای مردی که پس ازاعدام هنوز زنده بود، پیشنهاد عفو داده و وزیر دادگستری اعدام دوباره را به مصلحت نمی داند

روزنامه خراسان از بهبود وضعیت اعدامی جان به دربرده خبرداد. این روزنامه از قول یک « منبع مطلع» نوشته است که «حال این شخص خوب است و از هشیاری کامل برخوردار است». به نوشته خراسان نیوز، فردی که به جرم حمل یک کیلو ماده مخدر شیشه به دار آویخته شده اما زنده مانده است، از حالت کما بیرون آمده و قدرت تکلم خود را به دست آورده و دستگاه های اکسیژن از او جدا شده است. او در حال حاضر دربخش ای سی یو در بیمارستان امام علی بجنورد بستری است.

روز چهارشنبه رئیس قوه قضائیه برای مردی که یک روز پس از به دارکشیدن هنوز نفس می کشید، پیشنهاد یک درجه عفو و مجازات حبس ابد به جای مرگ داد.

یک روز پیش از آن، وزیر دادگستری از اعدام نشدن دوباره این محکوم خبر داده بود. به نوشته خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا)، مصطفی پورمحمدی روز سه شنبه به خبرنگاران گفت:«با تلاش های زیاد سرانجام در مورد اعدام نشدن مجدد محکوم نجات یافته از مرگ با جواب مثبت روبرو شده ایم.» مصطفی پور محمدی گفته بود این مرد اکنون وضع مناسبی ندارد و با دستگاه اکسیژن زنده است.

پیش از آن رسانه ها خبر داده بودند که محکوم پس از به دارکشیده شدن به حالت بیهوشی فرو رفته است. خبرگزاری ایرنا روز دوشنبه به نقل از منبعی که هویتش را ذکر نکرده نوشت سطح هوشیاری مرد اعدامی در حالت ۶ درصد قرار دارد که اگر افزایش نیابد احتمال مرگ مغزی داده می شود. این منبع همچنین گفته است در این شرایط پزشکان قادر به انجام اقدام هایی چون عمل جراحی نیستند و وضعیت او فعلاً به همین صورت ثابت مانده است. به گفته این مقام آگاه، مرگ این فرد پس از انجام مجازات اعدام توسط پزشک قانونی حاضر در محل اعدام تایید شده و در پی آن جسد او به سردخانه منتقل شده بود.

علیرضا- م. ۳۷ ساله، که به جرم حمل یک کیلوگرم شیشه ۳ سال پیش به اعدام محکوم شده بود روز چهارشنبه ۱۷ مهرماه در زندان مرکزی بجنورد به دارکشیده شد. اما وقتی خانواده او برای گرفتن جسد به سردخانه مراجعه کردند، کارگر سردخانه با بخار روی پوشش نایلونی جسد روبرو شد که حکایت از زنده بودن او داشت. اعدامی به بیمارستان منتقل شد و اکنون زنده و در وضعیت اغما است.

برادر اعدامی چه می گوید
برادر فرد اعدامی که از مرگ نجات یافته، به خبرگزاری مهر گفته است برادرش در حال حاضر در یکی از بیمارستان های تهران بستری است و تحت نظر نیروی انتظامی قرار دارد. به گفته او به اعضای خانواده تاکنون اجازه ملاقات با زندانی داده نشده است.
او گفت در روز اعدام به زندانی اجازه آخرین دیدار با خانواده اش داده نشده بود. او همچنین با تکذیب خبر رسانه ها، زنده بودن برادرش پس از انتقال به سردخانه را را تنها ۵ ساعت، و نه ۲۴ ساعت، پس از اجرای حکم و اعلام قطعی مرگ اعلام کرد. محکوم به اعدام ۱۲ دقیقه بر بالای دار بود تا سرانجام با تایید پزشک به سردخانه منتقل شد.

به گزارش مهر روز چهارشنبه اول آبان ماه خانواده این اعدامی برای سپاسگزاری از فتوای آیت الله صافی گلپایگانی برای عدم اعدام مجدد محکوم در دفتر او حضور یافتند.

مخالفان و موافقان اعدام دوباره در برابر هم
در پی این ماجرا مسئله تازه ای به میان آمد. تکلیف این مرد که یک بار به دار کشیده شده و مرگ را با همه وحشت و رنج و عذاب آن همراه با درد وشکنجه ناشی از دار زدن تجربه کرده بود، چه بود. مسئولان قوه قضاییه با استناد به این که حکم او مرگ بوده است نه اعدام، نظر بر این داشتند که او به هرحال باید بمیرد ودر نتیجه دوباره به دارکشیده شود. اما گروه های مدافع حقوق بشر و مخالفان اعدام خواستار جدی لغو اعدام دوباره و نجات مرد اعدامی از مرگ شدند. بسیاری از مردمان عادی نیز با استناد به قولی افواهی که وقتی کسی از مجازات اعدام جان به دربرد دیگر نباید کشته شود ( که در مجازات سنگسار بویژه بر آن تاکید شده ) خواستار عفو محکوم بودند. در این میان فتوایی از آیت الله صافی گلپایگانی نیز در مورد واجب بودن اعدام دوباره محکوم منتشر شد که به بحث های داغ دامن زد. اما دفتر آیت الله صافی گلپایگانی این گزارش را تکذیب کرد و اعدام او را جایز ندانست.

جنبه عاطفی لغو اعدام مجدد
صادق لاریجانی علت پیشنهاد لغو مجازات اعدام مرد محکوم را «عاطفی» اعلام کرده و گفته است این شخص به دلیل شدائدی که تحمل کرده و مرگ را به چشم خود دیده می تواند مورد « لطف و عفو نظام اسلامی» قرار گیرد. هرچند که به گفته او اعدام به معنی سلب حیات است و بر اساس تعبیر دقیق از قانون باید از کسی که حیاتش سلب نشده ، سلب حیات شود.

ایران پس از چین در جهان بیشترین تعداد مجازات اعدام را دارد و از نظر جمعیت بالاترین نرخ اعدام در جهان را به خود اختصاص داده است.
XS
SM
MD
LG