لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۶

تاثیر اندک باران‌های سیل‌آسا و مرگبار اخیر بر ذخایر سدهای ایران؛ بحران آب در کشور ادامه دارد


تصویری از کاهش آب یک سد در ایران بر اثر خشکسالی - آرشیو
تصویری از کاهش آب یک سد در ایران بر اثر خشکسالی - آرشیو

آرمین سلیمانی- هر چند گزارش‌های مرکز ملی خشکسالی ایران نشان می‌دهد چشم امید دوختن به آسمان برای حل بحران آب در ایران کافی نیست، اما بارندگی‌های سیل‌آسا و مرگبار اخیر نشان داد که مجموع ذخیره سدهای آبی کشور افزایش بسیار اندکی داشته و بقیه آن هدر رفته است.

بر اساس جدیدترین گزارش آماری منتشر شده از سوی «دفتر اطلاعات و داده‌های آب کشور» از ۱۴ تا ۱۸ دی ماه جاری با وقوع بارش‌های زمستانی ۲۰ میلیون متر مکعب به حجم ذخایر سدها در سال آبی ۱۴۰۰ - ۱۴۰۱ افزوده شده است.

ظرفیت اعلامی مخازن سدهای ایران میزان ۵۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون متر مکعب است. دفتر اطلاعات و داده‌های آب از پرشدن ۱۹ میلیارد و ۳۸۰ میلیون مترمکعب آن در یکصد و هشتمین روز سال آبی کشور خبر داده است.

کاهش سطح آب سد کرج - آرشیو
کاهش سطح آب سد کرج - آرشیو

بررسی داده‌های آماری این گزارش نشان می‌دهد که هم‌اکنون تنها حدود ۳۸ درصد مخازن سدهای ایران پُر و ۶۲ درصد ظرفیت مخازن خالی و این میزان نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته، بیانگر کاهشی ۲۸ درصدی است.

در عین حال‌، به گفته مدیرکل دفتر اطلاعات و داده‌های آب ایران، بررسی وضعیت سدهای کشور نشان می‌دهد که میزان کل حجم ورودی به سدهای کشور از ابتدای مهرماه تا ۱۸ دی‌ماه معادل ۶ میلیارد و ۴۶۰ میلیون مترمکعب است که کاهشی ۳۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته را نشان می‌دهد.

کاهش سطح آب سد زاینده رود
کاهش سطح آب سد زاینده رود

مشکل کاهش آب شرب و آب کشاورزی در دهه اخیر نمود بیشتری یافته و موجب بروز اعتراضات فراوانی از سوی اهالی شهرهای مختلف ایران به مدیران دولتی و مسئولان حکومتی شده که اغلب با برخورد تند نیروهای امنیتی و سرکوب معترضاب مواجه شده است.

کاهش نزدیک به یک سوم دارایی آبی ذخیره شده کشور در بررسی آماری ۱۲ ماهه و همچنین در مقایسه بازه ۴ ماهه اخیر که جزو ماه‌های پر بارش ایران محسوب می‌شوند، حاکی از افتی قابل توجه و چشمگیر است.

میزان پرشدگی سدهای ایران در هفته گذشته ۳۷ درصد بوده و بارش‌های اخیر که در برخی مناطق کشور سیل‌آسا و موجب مرگ شهروندانی نیز شد، موجب افزایش ۱ درصدی این یار آبی شده و آن را به ۳۸ درصد رسانده است.

ایران در سال‌های اخیر با بحران رو به افزایش کم آبی در بسیاری از مناطق و بی آبی در برخی از پهنه‌های سرزمینی مواجه است. بحرانی که در آن سومدیریت کلان، انتقال کارشناسی نشده آب، کشاورزی غیراصولی و صنایع آب‌بر موجب تشدید آن شده‌ و در زمستان ۱۴۰۰ استان‌های زیادی را با خشکسالی و ۶۲ درصد ظرفیت سدها را نیز با بی‌آبی روبرو کرده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG