سایت مشاوره حقوقی «دادبان» از «آزار و اذیت» بازداشتشدگان مخالف حجاب اجباری و خانوادههای آنان از سوی ماموران «گشت ارشاد» خبر داده است.
در این گزارش آمده است که ماموران حکومتی جمهوری اسلامی پس از بازداشت زنان مخالف حجاب اجباری، با هدف «گرفتن عکس باکیفیت»، آنها را وادار به برداشتن مجدد حجاب اجباری و سپس تأیید و امضای این عکسها می کنند.
دادبان این اقدام را مصداق «پروندهسازی و اخذ اعتراف اجباری» خوانده و تاکید کرده که بازداشت زنان به دلیل پوشش اختیاری «کاملا غیرقانونی» است.
به گزارش این مرکز مشاوره و آموزش حقوقی، ترفند دیگر ماموران حکومتی برای تحت فشار قراردادن خانوادههای این زنان، آن است که پس از مجبورکردن بازداشتشدگان به برقراری تماس تلفنی با خانوادههای شان، تماس آنها را به طور ناگهانی قطع کرده و موجبات «نگرانی و فشار روانی شدید» برای خانوادههای بازداشتشدگان را فراهم میکنند.
دادبان تاکید کرد که وادارسازی زنان به تماس با خانواده، در عمل، مصداق «اعمال آزار و اذیت و شکنجه روانی» علیه خانواده بازداشتشدگان محسوب میشود.
در شرایطی که لایحه موسوم به «عفاف و حجاب» هنوز به قانون تبدیل نشده است، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در ۲۲ فروردین سال جاری در فرمانی جدید به «آمران به معروف» که پیشتر آنها را «آتش به اختیار» توصیف کرده بود، از آنها خواست که با آنچه «هنجارشکنی دینی» نامید، «برخورد کنند.»
ساعاتی پس از این دستور، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که طرح مقابله با پوشش اختیاری زنان را در قالب «طرح نور» از روز ۲۵ فروردین اجرا میکند.
در شرایطی که جمهوری اسلامی در راستای سرکوب مخالفان حجاب اجباری، نیروهای حکومتی را در خیابانهای شهرهای مختلف ایران مستقر کرده است اما با وجود بازداشتهای گسترده، نافرمانی مدنی زنان در مقابل آن ادامه دارد.
سرکوب زنان به بهانه اعمال حجاب اجباری با انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری همراه شده است.
کمیسیون آمریکا در امور آزادی مذهبی بینالمللی در اردیبهشتماه سال جاری در بیانیهای با اشاره به سرکوب فزاینده زنان و دختران در ایران به دلیل «سرپیچی» از قوانین حجاب اجباری، خواستار تحریمهای بیشتر علیه مقامات جمهوری اسلامی، از جمله مقامات امنیتی شد.