سامانه کارت سوخت در جایگاههای عرضه سوخت در ایران روز سهشنبه چهارم آبان دچار اختلال شد و از کار افتاد. خبرگزاری ایسنا در ابتدا دلیل اختلال را «حمله سایبری» عنوان کرد، اما بعد از مدتی با حذف این عبارت ادعا کرد مشکل پیش آمده در جایگاههای عرضه سوخت، دلایل فنی داشته است.
نور نیوز، که به شورای عالی امنیت ملی ایران نزدیک است، وقوع حمله سایبری به سامانه سوختگیری در پمپ بنزین ها را تایید کرده و نوشته است: «جزییات این حمله سایبری و منشاء آن در دست بررسی است.»
همزمان، ویدئویی در شبکههای اجتماعی انتشار یافته است که نشان میدهد بیلبوردهای دیجیتالی در یکی از آزادراههای اصفهان هک شده و روی آنها نوشته شده «بنزین مجانی در پمپ بنزین جماران، خامنهای! بنزین ما کو؟»
این تصویر نشان میدهد خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، دلیل قطع ناگهانی بنزین در جایگاههای سوخت را «حمله سایبری» عنوان کرد، ولی پس از مدت کوتاهی این خبر را حذف کرد و همراه با سایر منابع خبری در ایران، در گزارش های خود از بروز «اختلال» در پمپ بنزینها یاد کرد.
البته ایسنا کمی بعد بار دیگر روایتش را تغییر داد و گفت که حمله سایبری به پمپبنزینها نبوده بلکه خود ایسنا هک شده و در نتیجه این خبر روی خروجی آن منتشر شده است.
در عین حال، خبرگزاریهای ایران میگویند «اختلال» در این سامانه همچنان ادامه دارد و وزارت نفت میگوید «مردم صبر پیشه کنند و فعلا به جایگاههای سوخت مراجعه نکنند.»
مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت، هم علت اختلال در سوختگیری با کارت سوخت را «برخی مشکلات فنی» عنوان کرده است. علی فروزنده، مدیرکل روابط عمومی وزارت نفت، به خبرنگاران گفت، مشکل فنی در سامانه کارت سوخت اتفاق افتاده و شرکت ملی پخش سامانه هوشمند را از مدار خارج کرده است و «کارشناسان در حال بررسی موضوع برای رفع مشکل هستند.»
به گفته او، در برخی شهرها بنزین فعلا فقط به صورت فروش آزاد عرضه میشود. اما در بعضی شهرها لازم است «به صورت دستی» جایگاه توزیع سوخت را به حالت «آفلاین» درآورند تا سوختگیری صورت بگیرد.
همچنین وزارت نفت در اطلاعیهای تأیید کرد که «استفاده از کارت سوخت در جایگاههای عرضه سراسر کشور دچار وقفه شده است» اما «مردم میتوانند با قیمت آزاد سوختگیری کنند.»
در این اطلاعیه وزارت نفت به مردم «اطمینان» داد که «هیچ مشکلی برای سهمیه سوخت ایجاد» نشود.
خبر حمله سایبری به سامانه سوختگیری در پمپ بنزین های ایران در خبرگزاری های خارجی هم انعکاس یافته است.
تابستان امسال گزارش هایی از «اختلال سایبری» در سیستمهای کامپیوتری وزارت راه و شهرسازی ایران و حمله سایبری به شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران منتشر شد.
سه سال پیش هم گروه هکرهایی که خود را «تپندگان» مینامد سامانه کامپیوتری فرودگاههای مشهد و تبریز را هک کرده و پیامهایی در حمایت از اعتصابها در ایران بر روی نمایشگرهای این فرودگاهها منتشر کردند.
خبر هک سایتهای مختلف دولتی و وقوع انفجارها و آتشسوزیهای مشکوک در مناطق مختلف ایران، گمانهزنیهایی را درباره توانایی مقامات امنیتی ایران مطرح کرده است.
مرداد امسال هم دوربینهای امنیتی زندان اوین توسط گروهی به نام «عدالت علی» هک شد که بازتابهای داخلی و خارجی گستردهای به همراه داشت.