محمد رسولاف، سینماگر سرشناس ایرانی که اخیرا به طور غیرقانونی از ایران خارج شد، در مراسم رونمایی از فیلم جدید خود در جشنواره کن شرکت میکند. حامد سلیمانزاده، نویسنده، و منتقد ایرانی فیلم در گفتگو با صدای آمریکا حضور آقای رسولاف در این جشنواره را به اندازه نمایش فیلم او مهم دانست.
اثر محمد رسولاف با عنوان «دانه انجیر معابد»، یکی از آثار بخش اصلی رقابتی جشنواره است و از شانسهای دریافت نخل طلای امسال محسوب میشود.
محمد رسولاف، از هنرمندان منتقد جمهوری اسلامی، پس از تأیید حکم هشت سال زندان و شلاق خود از سوی دادگاه انقلاب اسلامی، بصورت مخفیانه از ایران گریخت.
مشاور رسانهای فیلم به «ورایتی» گفت که «دانه انجیر معابد» جمعه ۴ خرداد با حضور محمد رسولاف در جشنواره کن اکران خواهد شد.
در توضیحاتی که از سوی «فیلمز بوتیک» فروشنده فیلم، در اختیار رسانهها قرار گرفت، داستان به این صورت معرفی شده است: «ایمان، یک قاضی تحقیق در دادگاه انقلاب تهران، دچار بیاعتمادی و پارانویا است. در شرایطی که اعتراضات سیاسی در کشور اوج میگیرد، اسلحه او بصورت مرموزی ناپدید میشود. ایمان به نجمه، همسرش، و رضوان و ثنا، دخترانش، مشکوک میشود و به اقدامات شدیدی در منزل دست میزند که باعث افزایش تنش میشود.»
محمد رسولاف از چهرههای شناخته شده در جشنواره کن است و به همین دلیل، حضورش در این رویداد هنری واقعه مهمی محسوب میشود. او از هفت سال پیش ممنوعالکار و ممنوعالخروج بود، اما به طور مخفیانه و زیرزمینی در ایران فیلم میساخت.
حامد سلیمانزاده، نویسنده، و منتقد ایرانی فیلم، که در حال حاضر در جشنواره کن است، به صدای آمریکا میگوید: «حضور شخص محمد رسولاف در جشنواره به اندازه نمایش فیلم او اهمیت دارد. فرش قرمز جشنواره کن در تاریخ خود میزبان فیلمسازی که کمتر از یک ماه از وطن خود، آن هم به ضرورت و با مصائب گریخته، نبوده و اهمیت این واقعه به مراتب از آن ایده که در فیلم او مطرح می شود، مهمتر است.»
او میافزاید: «دردسرهایی که رسولاف به عنوان یک فیلمساز در دهه اخیر متحمل شده، کمتر از یک تراژدی متاثر کننده نبوده است. از احکام سنگین و دستگیری گرفته تا محدودیت های قرون وسطایی.»
به گفته آقای سلیمانزاده، محمد رسولاف «به عنوان کاراکتری مستقل و با جسارت، همواره پرده از داستانها و وقایعی برداشته که نقشی روشنگرانه در نوع مواجهه با سینمای اجتماعی دارد. بعد از تماشای فیلم های او همواره به این می اندیشیم که اگر ما دچار سرنوشت کاراکترهای او باشیم چه میکنیم و این باعث لمس بخشی از وجود مخاطب میشود که کمتر فیلمسازی آن را نشانه رفته است.»
این نویسنده و منتقد سینمایی میگوید: «رسولاف فارغ از اینکه چه نوع فیلمی و با چه کیفیتی میسازد، سینماگری است که با یک کنش اعتراضی در تاریخ سینمای ایران ماندگار شد. کنشی که او را در راهی بیبازگشت اما شریف قرار داده است.»
محمد رسولاف که هفته گذشته ایران را ترک کرد، اخیرا به نشریه «گاردین» گفت که به آلمان رسیده است.
آقای رسولاف با اشاره به اینکه با خطر زندانی شدن قریبالوقوع توسط جمهوری اسلامی مواجه بود، افزود که تمام وسایل الکترونیکی قابل ردیابی خود را دور انداخت و پس از پیادهروی طولانی در مناطق مرزی کوهستانی، از ایران خارج شد.
او به گاردین گفت که امیدوار است «خیلی زود» به ایران بازگردد و دوران محکومیت خود را سپری نکند.
این سینماگر مستقل ایرانی که دستاوردها و جوایز ارزندهای در کارنامه حرفهای خود دارد، به این نشریه گفت که وضعیت حقوقیاش «چارهای» جز ترک جمهوری اسلامی تئوکراتیک برای او باقی نگذاشته بود، زیرا «مصمم به ادامه بیان داستان مردم از طریق سینما است.»
آقای رسولاف اضافه کرد که مأموریت او این است که بتواند روایتهای آنچه در ایران میگذرد، و وضعیتی که ایرانیها در آن گرفتار شدهاند را بیان کند، ولی در زندان قادر به انجام این مأموریت نیست.
محمد رسولاف، روز ۲۴ اردیبهشت با انتشار ویدیوی کوتاهی از یک محل نامشخص، از خروج مخفیانه خود از ایران خبر داد. دادگاه تجدیدنظر دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به تازگی حکم هشت سال حبس او را تایید کرده بود.
او با اشاره به توقیف چندباره گذرنامهاش و یورش ماموران جمهوری اسلامی به خانهاش طی سالهای گذشته، خطاب به مقامات جمهوری اسلامی گفت اکنون مانند «میلیونها ایرانی که از ظلم و توحش شما ناچار به ترک ایران شدند» مرزهای ایران جغرافیایی «زیر چکمههای استبداد دینی شما» را ترک کرده و «از امروز ساکن ایران فرهنگیام.»
آقای رسولاف در ادامه پست اینستاگرامی خود تصریح کرد: «اکنون باید به سرعت آخرین مراحل فنی پس تولید دانه انجیر معابد را به پایان برسانم.»
این کارگردان ایرانی در پایان از تمام کسانی که «با مهربانی، از خودگذشتگی و گاه به خطر انداختن خود» او را «برای خروج از مرز و رسیدن به نقطهای امن یاری کردند» قدردانی کرد و افزود: «زندهام که روایت کنم.»
محمد رسولاف از منتقدین سرشناس جمهوری اسلامی است و بارها به دلیل اظهارات ضدحکومتی خود زندانی شده است.
در تنظیم این مطلب از گزارشهای ورایتی، گاردین، و صدای آمریکا، استفاده شده است.