احضار مریم مقدم و بهتاش صناعیها سازندگان فیلم «کیک محبوب من»، و همچنین لیلی فرهادپور، از بازیگران این اثر سینمایی، به دادگاه انقلاب بازتاب زیادی در رسانهها و شبکههای اجتماعی داشت.
مریم مقدم و بهتاش صناعیها روز چهارشنبه ۲۴ بهمن با انتشار ابلاغیه دادگاه انقلاب، اعلام کردند که ۱۱ اسفند امسال به اتهام «تبلیغ علیه نظام، تهیه، تولید، و تکثیر فیلم با محتوای مبتذل، جریحهدار کردن عفت و اخلاق عمومی، و نمایش فیلم بدون داشتن پروانه نمایش و عرضه» محاکمه خواهند شد.
لیلی فرهادپور نیز روز پنجشنبه ۲۵ بهمن با انتشار ابلاغیه دادگاه انقلاب، نوشت که باید ۱۱ اسفند به اتهام «تهیه، توزیع، و تکثیر نوارها و دیسکتهای شو و نمایشهای مبتذل، و مشارکت در تهیه محتوای مبتذل» در دادگاه حاضر شود.
خانم فرهادپور بهعنوان یکی از عوامل اصلی تهیه فیلم «کیک محبوب من» در نقش بازیگر اصلی زن به دادگاه انقلاب احضار شده است.
«کیک محبوب من» که داستانی عاشقانه در دوران سالخوردگی در ایران را به تصویر میکشد، بدون رعایت قانون حجاب اجباری برای لیلی فرهادپور، بازیگر زن فیلم ساخته شده است.
برخی صحنهها مانند رقص، پوشش اختیاری، روابط شخصیتهای داستان، و بیتوجهی به قوانین حکومت استبدادی دینی در ایران، موجب خشم مقامات جمهوری اسلامی شده است.
مهشید زمانی، نویسنده و منتقد فیلم، و از اعضای کانون فیلمسازان مستقل ایران «ایفما» به صدای آمریکا میگوید که فیلم «کیک محبوب من» یکی از مهمترین آثار جریان سینمای غیرحکومتی است که همراه با جنبش «زن زندگی آزادی» در ایران شکل گرفته است.
او در ادامه میافزاید که این فیلم گوشههایی از زندگی واقعی در ایران را به تصویر میکشد که سالها در آثار سینمای حکومتی سانسور شده بود و جمهوری اسلامی میخواهد با برخورد شدید با سازندگان آن مانع گسترش جریان سینمای مستقل ایران شود.
خانم زمانی تأکید میکند که بهرغم سرکوب و سانسور حکومتی، سینماگران ایرانی با شجاعت و جسارت فیلمهایی مانند «کیک محبوب من» را خواهند ساخت و اکران آثار سینمایی این جریان مستقل در سراسر جهان با استقبال زیادی مواجه میشوند.
این نویسنده و منتقد سینمایی میگوید که مشکل اصلی حکومت، ارائه تصویر غیر مخدوش از زنان و مردان ایرانی در فیلم «کیک محبوب من» است که تغییرات اساسی در نظرات، دیدگاهها، و شیوه زندگی ایرانیان، به ویژه پس از جنبش «زن زندگی آزادی»، را نمایش میدهد.
او در ادامه میافزاید حکومت میخواهد با برخورد شدید با سازندگان و عوامل این فیلم، مانع گسترش جریان سینمای غیرحکومتی و فعالیت سینماگران مستقلی شود که دیگر حاضر نیستند روابط انسانی و زندگی ایرانیان را در آثار خود به صورتی غیرواقعی نشان دهند.
خانم زمانی یادآور میشود که «کیک محبوب من» به هیچ عنوان اثری سیاسی محسوب نمیشود و به عنوان یک «کمدی سیاه عاشقانه» روایتی است از زندگی عادی ایرانیان است که به رابطهای انسانی میپردازد و چندین دهه سانسور سیستماتیک جمهوری اسلامی در زمینه پوشش و جایگاه زنان و روابط انسانی را به چالش میکشد.
این نویسنده و منتقد سینمایی میگوید که جمهوری اسلامی دههها کنترل سینمای ایران را در دست داشت و آثار مورد تأیید خود را به جشنوارههای سینمایی میفرستاد ولی حالا آثار سینمای مستقل ایران مانند «کیک محبوب من» در فستیوالها میدرخشند و تصویری واقعی از ایران ارائه میدهند که باعث خشم حکومت شده است.
مهشید زمانی تأکید میکند که «جریانساز» شدن سینمای مستقل ایران جمهوری اسلامی را به وحشت انداخته است و برخورد با سینماگرانی مانند مریم مقدم، بهتاش صناعیها، لیلی فرهادپور، و بسیاری دیگر را باید در این چهارچوب بررسی کرد.
کانون فیلمسازان مستقل ایران «ایفما» امسال نیز در جشنواره فیلم برلین حضور دارد و با ارائه برنامههای مختلف آگاهیهای لازم درباره جریان مستقل سینمای ایران را در اختیار علاقمندان قرار میدهد.
خانم زمانی درباره نقش و اهمیت برنامههای کانون فیلمسازان مستقل ایران در زمینه آگاهیرسانی درباره وضعیت سینمای ایران در جشنوارههای جهانی میگوید: «کانون ما در همین دوران کوتاهی که تشکیل شده، بسیار تأثیرگذار بوده است، یعنی علاوه بر حمایت از سینمای مستقل، موفق شدیم تا پروپاگاندا و تبلیغات حکومت اسلامی درباره فیلمسازی، و ارائه تصویر نادرست از جامعه ایرانی در فیلمهای خود در جشنوارههای جهانی، را خنثی کنیم.»
«کیک محبوب من» تا کنون در ۵۳ جشنواره جهانی به روی پرده رفته و ۱۶ جایزه بینالمللی از جمله جایزه فدراسیون منتقدین بینالمللی (فیپرشی) از جشنواره برلین، هوگوی نقرهای از جشنواره شیکاگو، بهترین فیلم جشنواره کلگری کانادا، و بهترین فیلم جشنواره کابورگ فرانسه را از آن خود کرده است.
این فیلم «عنوان دومین فیلم برتر سال ۲۰۲۴ در بریتانیا از سوی منتقدین نشریه گاردین را به خود اختصاص داده است.
فیلم قبلی بهتاش صناعیها و مریم مقدم به نام «قصیده گاو سفید» جوایز ارزندهای را از جشنوارههای سینمایی از جمله برلیناله و زوریخ دریافت کرد. اما جمهوری اسلامی این کارگردان را به «تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی» متهم کرد. این دو کارگردان در نهایت از این اتهامات تبرئه شدند، ولی اکران فیلم «قصیده گاو سفید» در ایران همچنان ممنوع است.