رزمایش مشترک سه روزه چین، روسیه و جمهوری اسلامی ایران در یکی از آبراههای اصلی خاورمیانه روز پنچشنبه، ۲۴ اسفند، پایان گرفت.
وزارت دفاع چین در بیانیهای هدف از این رزمایش را که در نزدیکی دریای عمان با بیش از بیست کشتی از سه کشور برگزار شد «تقویت همکاریهای دریایی و حفظ صلح و ثبات منطقهای» خواند.
روسیه و جمهوری اسلامی ایران نیز با لحن مشابهی در باره این رزمایش صحبت کردهاند.
به گفته رسانههای دولتی، نیروی دریایی چین یک ناوشکن و یک ناوچه مجهز به موشک هدایتشونده را به این رزمایش اعزام کرده بود. روسیه نیز رزمناو «واریاگ» را از ناوگان اقیانوس آرام خود فرستاده بود و حکومت ایران نیز با چند شناور، از جمله ناوچهها و قایقهای تندرو خود، شرکت کرد.
به گزارش خبرگزاریهای رسمی سه کشور، این رزمایش مشترک برای پنجمین سال متوالی برگزار شد.
رزمایش مزبور در حالی برگزار شد که طی ماههای اخیر آبهای منطقه بهویژه دریای سرخ، تنگه راهبردی بابالمندب، و خلیج عدن صحنه حملات مکرر حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی به کشتیهای حاضر در منطقه بوده است.
ایالات متحده در واکنش به حملات حوثیها و به منظور تامین امنیت کشتیرانی در منطقه، اقدام به تشکیل ائتلافی دریایی با مشارکت متحدان و شرکای خود کرده و در چندین نوبت مواضع این گروه مورد حمایت حکومت ایران را هدف حمله قرار داده است.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ارشد ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، روز پنجشنبه ۱۷ اسفند، در جلسه کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا گفت: « جمهوری اسلامی خاورمیانه را به «کانون بحرانها» تبدیل کرده است و کلید بازدارندگی این است که تهران بفهمد این رفتار برایش عواقب بدی دارد.»
او گفت: «جمهوری اسلامی با حمایت نظامی از حماس در غزه و حوثیها در یمن خاورمیانه را وارد بحران کرده و با عملیاتی کردن همه نیروهای نیابتی شبنظامی خود در سوریه و عراق و لبنان، منطقه را در بیثباتترین وضعیت ۵۰ سال اخیر قرار داده است.»