لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۱

دولت در پرونده کنسرت ها کوتاه آمد؛ آیا امامان جمعه به دنبال فدرالی شدن ایران هستند؟


آیت اﻟله احمد علم الهدی امام جمعه مشهد
آیت اﻟله احمد علم الهدی امام جمعه مشهد

کمتر از چند ماه از لغو چند کنسرت در استان خراسان رضوی که با حواشی و جنجال‌های بسیاری همراه بود، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران روز دوشنبه ۱۴ مهر ماه در موضعی رسمی اعلام کرد، برگزاری کنسرت در مشهد و همچنین در قم ممنوع است.

با پذیرش عدم برگزاری کنسرت در دو شهر مشهد و قم احتمال سرایت این رویکرد به سایر شهر‌ها هم وجود دارد؛ برخی امامان جمعه شهرهای دیگر چون شیراز، ارومیه، رامسر و سیرجان نیز خواستار لغو کنسرت در شهرشان شدند.

البته این گمانه زنی‌ها در مورد شهر شیراز کمی جدی تر مطرح است، چرا که این شهر میزبان سومین حرم مقدس شیعیان ایران ( شاهچراغ ) است.

تصمیم دولت حسن روحانی مبنی بر عدم برگزار کنسرت موسیقی در مشهد و قم، پس از اعتراضات و سخنرانی برخی روحانیون در اعتراض به برگزاری کنسرت‌ها در شهرهای مقدس ایران گرفته شد.

امام جمعه مشهد، احمد اعلم الهدی، در سخنرانی جنجالی گفته بود،"کنار گنبد امام رضا نمی‌شود کنسرت برگزار شود، این خلاف حیثیت و هویت این شهر است، تو کنسرت می‌خواهی، مشهدی نباش، برو یک شهر دیگر زندگی کن."

اعتراض امامان جمعه به برگزاری کنسرت موضوع تازه‌ای نیست، اما این بار تقابل دولت و روحانیون به حدی بود که بحث فضای هنری ایران را با چالشی بزرگ همراه کرد، بطوری که با واکنش برخی نمایندگان و مقامات دولتی همراه بود.

وزیر کشور نامه‌ای به رئیس قوه قضاییه ارسال کرد تا راه حلی برای مسأله لغو کنسرت‌ها در خراسان رضوی اندیشیده شود.

سلمان سامانی سخنگوی وزارت کشور اعلام کرده بود که "ما معتقدیم منطقی‌ترین راه حل، صحبت شفاف با رئیس قوه قضاییه در جهت اتخاذ رویه‌ای واحد است تا در این گفت‌وگوها، قوه قضاییه نگاه حقوقی خود را به مسأله برگزاری کنسرت‌ها در خراسان رضوی اعلام کند."

علی مطهری نائب رئیس مجلس هم در پاسخ به اظهارات علم الهدی گفت، "این اظهارات غلط و نادرست است، کشور که حکومت قدرالی نیست؛ نباید درباره اجرای کنسرت‌ها در استان‌های مختلف تفاوت قائل شد. اگر کنسرتی اشکال شرعی دارد، در هیچ جا مجاز نیست و نباید اجرا شود، و اگر اشکال شرعی ندارد، برای همه شهرها قابل اجرا است."

با توجه به اظهارات علی مطهری درباره فدرالی شدن ایران، بسیاری پس از عقب نشینی دولت، نگران قانونگذاری‌های اینچنینی از سوی امامان جمعه در شهرهای مختلف ایران هستند.

رسول نفیسی تحلیلگر مسائل سیاسی بخش فارسی صدای آمریکا با بیان این که فدرالیسم با رویدادهایی مانند عدم برگزاری کنسرت در برخی شهرها به وجود نخواهد آمد، این اظهار نظر علی مطهری، که چنین اقداماتی می تواند محرکی برای فدرالی شدن ایران باشد، غلو خواند.

به گفته آقای نفیسی، اصولا کشور و مردم ایران تمایلی به فدرالیسم ندارد مگر در میان برخی اقوام حاشیه‌ای که از سویی تحت فشار دولت مرکزی هستند از سوی دیگر تحت فشار مذهبی قرار گرفته اند. وی تاکید کرد در ۳۸ سال گذشته همواره شاهد اینگونه برخوردها از سوی روحانیون حکومتی ایران با دولت منتخب مردم بوده ایم.

گفتگو با رسول نفیسی تحلیلگر مسائل سیاسی، بخش اول
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

این تحلیلگر مسائل سیاسی می گوید، روند چنین تصمیماتی از سوی روحانیون حکومتی به خصوص در مورد مسائل دینی و فرهنگی، که علَم استقلال در دست بگیرد و بخواهد رویه‌ای ملوک الطوایفی در کشور به راه بیاندازد، در حال حاظر هم وجود دارد. این روحانیون به نمایندگی رهبری در شهرهای مختلف ایران حضور دارند در مقابل شهرداری، استانداری و نهاد‌های دولتی، قدرت مطلق هستند، اما این امر نمی تواند زمینه ساز فدرالی شدن و تجزیه ایران در آینده باشد.

دلیل عقب نشینی دولت چیست؟

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران اول شهریور سال جاری در حاشیه مراسمی گفت بود، «هر کسی که صبح از خواب بر می‌خیزد نمی‎تواند قانونی را وضع کند، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد کنسرت‌ها نباید عقب نشینی کند.»

رئیس جمهوری در ادامه تاکید کرد که "هیچ وزیری نباید در برابر این فشارها کوتاه بیاید هرچند فشارها زیاد است."

در حالی که حسن روحانی لغو مکرر کنسرت‌های موسیقی در شهرهای مختلف استان خراسان را "بی احترامی به قانون" می داند، سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد تاکید کرده است که «سیاست این دولت نیز همانند دولت‌های گذشته، بر مبنای عدم برگزاری کنسرت موسیقی در این دو شهر بوده و این سیاست تداوم خواهد داشت. شهر مقدس قم نیز به عنوان پایگاه ترویج دین و انقلاب محسوب می‌شود و در هیچ زمانی کنسرت موسیقی در آن برگزار نشده و نخواهد شد.»

رسول نفیسی با اشاره به برخوردهای مشابه اینچنینی از سوی روحانیون حکومتی با دولت‌های پیشین گفت: این روحانیون در تلاش هستند تا تفکری چون تفکر وهابیون رو در کشور اجرا کنند و این ترس برای آنها وجود دارد که در انجام امور شبه وهابیونی آنها خللی وارد شود و منجر به فرو ریختن حکومت روحانیون شود.

موارد دیگر از این قبیل بسیار است؛ نمونه بارز تقابلی است که در خیابان ها حکومت نظامی دائمی که از سوی حکومت در مقابل پوشش جوانان هر روز به سرکوب آنها می پردازد.

گفتگو با رسول نفیسی تحلیلگر مسائل سیاسی، بخش دوم
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:06:51 0:00

آقای نفیسی گفت در حالی که دولت حسن روحانی، که با تایید و تصدیق روحانیون حکومتی انتخاب شده، با تکیه بر رای مردم تلاش می کنند تا بتوانند به بهبود نسبی شرایط در برخی مسائل هم به مردم کمک کرده باشند، هم بتوانند جناح سیاسی خود را پیروز انتخابات بعدی کند. اما روحانیون حکومتی همواره این نگرانی را دارند که دولت از خط و خطوط مد نظر آنها تخطی کند و جایگاه این روحانیون به خطر بیافتد.

این تحلیلگر سیاسی معتقد است در تقابل دولت و این روحانیون که نماینده رهبر جمهوری اسلامی ایران هستند آقای روحانی همچون دولت‌های پیشین در برخی موارد کوتاه می آید. به عنوان مثال حسن روحانی در اولین سفر خود به نیویورک وعده بازگشت ایرانیان با شعار «بازگشت به ایران حق مسلم ماست» را مطرح کرد. این در حالی بود که در ایران برخی از این افراد پس از بازگشت از سوی سپاه و اطلاعات دستگیر شدند.

XS
SM
MD
LG