لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۵

رویکرد مشترک کانادا و اسرائیل به ایران


استفان هارپر، نخست وزیر دولت محافظه کار کانادا در اولین سفر رسمی خود به خاورمیانه با بنیامین نتانیاهو، همتای اسرائیلی خود دیدار کرده و بر دیدگاه های مشترک دولت خود در مورد بی اعتمادی به ایران تاکید کرده است.

استفان هارپر، نخست وزیر کانادا و متحد نزدیک اسرائیل گفته است ایران بزرگترین خطر برای صلح و امنیت جهان به شمار می رود.

در شرایطی که نخست وزیر کانادا به همراه تعداد زیادی از وزرا و هیات همراه به خاورمیانه سفر کرده در دیدار با آقای نتانیاهو مسئله ایران و فعالیت های اتمی این کشور را در صدر فهرست گفتگوهای دوجانبه دو کشور قرار داده است. هارپر اولین نخست وزیر کانادایی است که پس از ١٤ سال به اسرائیل سفر می کند.

کانادا همواره نسبت به نیات تهران و توسعه برنامه اتمی این کشور ابراز نگرانی کرده و دولتمردان اتاوا توافق نامه تاریخی که نوامبر سال گذشته بین ایران و شش قدرت جهانی در زمینه محدود شدن فعالیت های هسته ای این کشور امضا شد را با دیده بدبینی می نگرد و در اظهارنظرهای پس از عقد این موافقت نامه استقبال چندانی از این امر نکردند. اتاوا پس از امضای این موافقت نامه گفت «عمیقاً نسبت به تعهد ایران به اجرای مفاد این موافقت نامه و اعتماد به این کشور بدبین است».

حتی پایان دولت محمود احمدی نژاد و انتخاب حسن روحانی به مقام رئیس جمهوری ایران نیز سبب نشد که کانادا به بهبود شرایط در ایران امیدوار شود و دولتمردان اتاوا نسبت به حسن نیت و شفافیت دولت وی ابراز بدبینی شدید کردند.

با وجود اختلاف نظرهای بین مقامات واشنگتن و اورشلیم در مورد رویکرد ایالات متحده و اسرائیل در قبال برنامه اتمی ایران و یافتن راهکاری برای این فعالیت های مناقشه آمیز، کانادا همواره بر حمایت قاطع و بی قید و شرط خود از اسرائیل و تعهد به امنیت این کشور تاکید ورزیده و ایران را خطر جدی برای موجودیت این کشور خوانده است.

اتاوا در سال ٢٠١٢ در اقدامی بی سابقه کلیه مناسبات دیپلماتیک خود را تهران را قطع کرد، سفارت جمهوری اسلامی ایران در این کشور را تعطیل کرد و پنج روز به دیپلمات های ایرانی فرصت داد تا خاک کانادا را ترک کنند، اقدامی که اعتراض و انتقاد بسیاری از صاحبنظران سیاسی و ناظران امور سیاست خارجی و حتی رسانه های این کشور را برانگیخت.

جان برد، وزیر امور خارجه دولت محافظه کار کانادا این تصمیم را اقدامی با هدف حفظ امنیت دیپلمات های خود در تهران خواند و ایران را «بزرگترین تهدید برای صلح و امنیت در جهان امروز» نامید.

روزنامه گلوب اند میل در مورد رویکرد کانادا در قبال تحولات اخیر در ایران و خروج احتمالی این کشور از انزوای بین المللی نوشته «دولت هارپر کماکان چشم های خود را به تغییراتی که در داخل ایران و در ارتباط این کشور با جامعه بین المللی در حال رخ دادن هستند، بسته است و با تعطیل کردن سفارت خود در ایران همه تحولات خاورمیانه را از لنز دوربین نتانیاهو می بیند».

نویسنده مقاله دیدگاه کانادا نسبت به ایران را سیاه و سفید خوانده و نوشته است «کانادا با اتخاذ چنین موضعی، جایگاه خود را در خاورمیانه تضعیف می کند و در منطقه منزوی تر می شود.

رافائل باراک، سفیر اسرائیل در کانادا به روزنامه تورنتو استار گفته است «در شرایطی که خطر جنگ افزارهای اتمی ایران برای اسرائیل نگرانی های جدی برای ما پدید آورده است، حمایت کانادا قابل ستایش است و جای تقدیر دارد».

باراک به این روزنامه کانادایی گفته است «ما (نسبت به ایران) بدبین هستیم. ما ایران را یک تهدید جدی تلقی می کنیم. کانادایی ها هم دیدگاه مشابهی دارند. احساس من این است که کشورهای دیگر نیز همین نظر دارند، اما تفاوت کانادا با کشورهای دیگر این است که کانادا نظرات خود را به صورت علنی و آشکار ابراز می کند».

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل روز ١٧ ژانویه در مصاحبه ای با تلویزیون کانادا گفته بود «اگر حسن روحانی موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد، او از ملاقات با وی استقبال خواهد کرد».

سفیر اسرائیل در کانادا گفته است «ما احساس می کنیم تداوم اجرای تحریم ها برای متقاعد کردن مقامات ایران و تغییر مسیر آن ها مهم است».

این دیپلمات کانادایی تاکید کرده است با وجود موشک های دوربرد ایران که به دریای مدیترانه و اروپا می رسد، نگرانی ها در مورد ایران فراتر از برنامه اتمی این کشور است.

او همچنین به حمایت ایران از گروه های تروریستی در سوریه و لبنان اشاره کرده است.
اسرائیل خواهان برچیده شدن تاسیسات اتمی ایران در قم و برنامه غنی سازی اورانیوم و خروج اورانیوم غنی شده از این کشور شده است.

نخست وزیر کانادا در سفر اخیر خود به منطقه خاورمیانه به اسرائیل، قلمروهای فلسطینی و اردن سفر و با مقاماتی همچون محمود عباس، رئیس دولت خودگردان فلسطینی و مقامات بلندپایه اردن دیدار و گفتگو می کند.

استفان هارپر در کنفرانس مطبوعاتی مشترک خود با آقای عباس از تصمیم دولت نتانیاهو برای توسعه شهرک های یهودی نشین نوار غزه و کرانه باختری انتقاد نکرد. این در حالی است که براساس موضع رسمی دولت فدرال کانادا که در وب سایت وزارت امور خارجه کشور منتشر شده، ساخت و ساز شهرک های یهودی نشین اقدامی غیرقانونی و خلاف عرف بین المللی محسوب می شود.

دولت محافظه کار کانادا در طی سال های گذشته کمک های خود به فلسطینیان را به نصف کاهش داده است.

اسرائیل کانادا را دوست نزدیک و عزیز مردم یهودی و قهرمان مقابله با یهودی ستیزی خوانده و در اولین سفر رسمی خود به اورشلیم با استقبال بسیار گرم و دوستانه مقامات دولتی روبرو شده است. هارپر اولین نخست وزیر کانادایی است که در مجلس نمایندگان اسرائیل سخنرانی می کند.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل یکشنبه شب در مراسم استقبال رسمی از همتای کانادایی خود گفت «استفان باید بگویم که شما دوست عزیز اسرائیل و مردم یهودی هستید. من این را از ته قلبم می گویم و این پیامی است که از طرف همه مردم اسرائیل به شما ارسال می کنم».

با وجود مناسبات اقتصادی و سیاسی محدود بین تهران و اتاوا، کانادا، نه تنها قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد ایران را به اجرا گذاشته، بلکه تحریم های اقتصادی جداگانه ای را علیه این کشور اعمال کرده است.
XS
SM
MD
LG