«موسسه علوم و امنیت بینالملل» در گزارشی که روز دوشنبه در نشریه «واشنگتن فری بیکن» منتشر شد، مدعی شد جمهوری اسلامی در توانمندی هستهای به طور قابل توجهی پیشرفت کرده و «ظرفیت تولید ۱۰ کلاهک اتمی» را تنها «در چهار ماه» داراست.
این ادعا در حالی مطرح شده است که هیچ یک از مقامات آمریکایی تا زمان انتشار این خبر، واکنشی نسبت به آن نشان نداده و آن را تایید یا رد نکرده است.
به گزارش نشریه «واشنگتن فری بیکن»، گزارش «موسسه علوم و امنیت بینالملل» نشانگر افزایش قابل توجه ظرفیت تولید سلاح هستهای جمهوری اسلامی نسبت به سال ۲۰۲۰ است؛ زمانی که ساخت یک سلاح هستهای توسط جمهوری اسلامی، زمان بیشتری نیاز داشت.
همچنین پژوهشهای «موسسه علوم و امنیت بینالملل» نشان میدهد که جمهوری اسلامی میتواند اورانیوم با درجه تسلیحاتی کافی برای شش سلاح هستهای در یک ماه، هشت سلاح هستهای در دو ماه، ۹ سلاح هستهای در سه ماه و ۱۰ سلاح هستهای را در چهار ماه تولید کند.
در این گزارش آمده که با وجود برخی تلاشهای جمهوری اسلامی برای کند کردن غنیسازی اورانیوم و کاهش درصد برخی از ذخایر، وضعیت بدتر هم شده است.
مبهم بودن فعالیت هستهای جمهوریاسلامی برای بازرسان بینالمللی، همراه با «امتناع از بهروزرسانی اطلاعات»، مانع از راستیآزمایی «ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای جمهوری اسلامی» میشود.
پیشتر صدای آمریکا در گزارشی با عنوان «جمهوری اسلامی باید درباره اورانیوم پیدا شده در ورامین و تورقوزآباد توضیح دهد» نوشت که آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید در اجرای فعالیتهای تعیینشده در بیانیه مشترک اخیر با جمهوری اسلامی «هیچ پیشرفتی» به دست نیامده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه در گزارش جدید خود با عنوان «توافقنامه پادمان انپیتی با جمهوری اسلامی ایران» به شورای حکام گفت: «متاسفانه هیچ پیشرفتی در اجرای فعالیتهای تعیینشده در بیانیه مشترک که در چهارم مارس در تهران امضا شد، حاصل نشده است.»
گروسی تصریح کرد: «ایران هنوز باید توضیحات فنی معتبری برای وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در ورامین و تورقوزآباد به آژانس بدهد و آژانس را از مکان(های) فعلی مواد هستهای مرتبط و/یا تجهیزات آلوده مطلع کند.»
به گفته او، جمهوری اسلامی همچنین باید اختلاف موجود در ارزیابی موازنه مواد هستهای مربوط به «تاسیسات تبدیل اورانیوم» را برطرف و «کد ٣.١ اصلاحشده را اجرا کند.»
دوشنبه هفته پیش خبرگزاری رویترز با استناد به گزارش آژانس که توانسته بود نسخهای از آن را رویت کند خبر داد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا خلوص ۶۰ درصد، با وجود رقیق شدن مقداری از آن، همچنان رو به افزایش است هر چند سرعت رشد آن کاهش یافته است.
ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به تازگی در این باره گفت که تولید اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد توسط جمهوری اسلامی، «هیچ هدف صلحآمیز معتبری» ندارد.