لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۳

واکنش ایران و آمریکا به لغو شهروندی "عیسی قاسم" رهبر شیعیان بحرین


شیعیان که اکثریت بحرین را دارند، در تجمع های خود عکس عیسی قاسم را در دست دارند.
شیعیان که اکثریت بحرین را دارند، در تجمع های خود عکس عیسی قاسم را در دست دارند.

تنها ساعتی بعد از اعلام سلب حق شهروندی رهبر شیعیان بحرین، واکنش های متفاوتی از سوی ایران دیده می شود. وزارت خارجه ایران بیانیه ای در محکومیت این اقدام نشان داد، قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در یک بیانیه تهدید آمیز از "مقاومت مسلحانه بی سابقه" در بحرین در دفاع از عیسی قاسم خبر داد و معاون حسن روحانی هم گفته مسایل بحرین دام است و باید مراقب بود.

روز دوشنبه، وزارت امور خارجه ایران درباره سلب تابعیت از شیخ عیسی قاسم بیانیه ای صادر کرد که در تاکید کرده، این اقدامات، امید به اصلاح امور از طریق گفتگو و روش‌های مسالمت آمیز را از بین می‌برد.

وزارت خارجه ایران در بیانیه خود به دولت بحرین توصیه کرد: "با پایان دادن به برخوردهای فراقانونی، از تخریب همه پل های ارتباطی با مردم و رهبران میانه روی این کشور پرهیز و با پذیرش واقعیت‌های کشور و برگزاری گفتگوهای جدی ملی به بحران جاری در بحرین خاتمه دهد."

روز دوشنبه، وزارت کشور بحرین در حساب توییتری رسمی خود، سلب تابعیت از عیسی قاسم را اعلام کرد.

شیخ عیسی احمد قاسم، ۷۹ ساله، رئیس شورای علمای بحرین است که تا سال ۱۳۷۹ در قم در ایران زندگی می کرد. از قاسم به عنوان "رهبر معنوی انقلاب بحرین" نام برده می شود.

واکنش منتسب به قاسم سلیمانی

وبسایت خبرآنلاین و چند رسانه دیگر در ایران، عصر دوشنبه بیانیه ای را منتسب به قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منتشر کردند و از "هشدار بی سابقه" او خبر دادند.

در این بیانیه منتسب به ژنرال سلیمانی آمده است، "در صورت هرگونه تعدی به شيخ عيسی قاسم با مقاومت مسلحانه بی‎سابقه‎ای مواجه خواهید شد، كه اسقاط اين رژيم تنها گوشه‎ای از تبعات آن است."

از سال ۲۰۱۱، شیعیان بحرین اعتراض هایی داشته اند که در دو سال اخیر دولت بحرین، برخورد شدیدی با این معترضان داشته است. دولت بحرین و عربستان، ایران را به دخالت در بحرین متهم می کنند.

سلب حق شهروندی عیسی قاسم در حالی است که چند هفته پیش، "جمعیت الوفاق" که بزرگترین گروه مخالف دولت بحرین به حساب می آید، تعلیق شد و رهبر آن به ۹ سال زندان محکوم شد.

حزب الله لبنان از جمله گروه هایی است که در واکنش به سلب تابعیت عیسی قاسم بیانیه داده است. در بیانیه حزب الله تاکید شده که حکومت بحرین به پایان خط رسیده است.

واکنش تند سپاه پاسداران

سپاه پاسداران ایران هم یک روز پس از بیانیه قاسم سلیمانی، بیانیه‌ای صادر کرد و نوشت که "به ‌زودی بنیان‌های رژیم آل‌خلیفه فرو خواهد ریخت".

در این بیانیه با الفاظی تند به حکومت بحرین و عربستان حمله شده و هشدار داده شده است: " [...] رژیم پوسیده و فاقد مشروعیت آل خلیفه [...] در صورتی که دست از ادامه ماجراجویی‌های صهیونیست‌پسند برنداشته و تسلیم خواسته‌های به‌حق مردم این کشور نشود به سرنوشت دیکتاتورهای تشییع جنازه شده سایر بلاد اسلامی گرفتار خواهد شد."

معاون روحانی: بحرین دام است

در حالیکه قاسم سلیمانی واکنش تندی به سلب حق شهروندی عیسی قاسم نشان داده اما یک مقام دولت روحانی چندان با فرمانده سپاه قدس هم عقیده نیست.

حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری ایران درباره تحولات بحرین گفته، باید هشیار باشیم چرا که این اقدام، دامی است برای تحریک به خشونت وتخریب روابط در منطقه و آگاه باشیم که خشونت پروری صرفا به نفع کشور حامی داعش است.

آقای ابوطالبی این مطلب را روی توئیتر رسمی خود منتشر کرد.


ابوطالبی با بیان اینکه تحقیر ملت شریف بحرین، سرکوب خواست های دینی و ملی و فشار بیش از حد بر رهبران مردمی آن، نتیجه ای جز نابودی گفتگوهای جدی ملی و افزایش خشونت نخواهد داشت، گفت : راه حل بحران بحرین همان'سلمیه، سلمیه' ای (مسالمت آمیز) است که با فریاد مردم مظلومش به آسمان می رود؛ همان سخن مسالمت آمیزی که راهبرد شیخ عیسی قاسم بوده است.
معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه نقطه قوت مردم بحرین وعامل پیروزی شان،حرکت مسالمت آمیزمدنی است؛ نه شیخ عیسی تنش را می پسندید و نه مردم خشونت را، علت پیروزی هم همین بوده است، نوشت : موج دوم بحران آفرینی و خطر، در کمین منطقه است؛ پس از شکست افراطیون در یمن و سوریه و آغاز نابودی داعش درعراق، سناریوی تکراری دوباره سامان می گیرد بدین ترتیب که ابتدا کشور بزرگترعرب، برای رهایی از فشاراخلاقی کشتار یمن و سوریه و فشاربین المللی، تحریک آفرینی کند و منطقه رابه آشوب بکشد و اینکه کشورهای کوچک وادار به سرکوب مردم خود و رهبران آنان شوند، تا برای رهایی برادر بزرگتر از فشار افکارعمومی جهانی و ملی شریک جنایات آنان گردند.
ابوطالبی سپس با تاکید بر اینکه کشور بزرگتر برای حل بحران های خود،کشورهای کوچک ومنطقه رابه آشوب بکشاند می بایست برای همه هشیاری بیافریند، نوشت: تحولات بحرین فریبی است برای رهایی برادر بزرگترعرب از باتلاق کشتار و خونریزی در منطقه و محکومیت بین المللی و حاکمان بحرین دوباره فریب خورده اند.
معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور هشدار داده است که باید هشیار باشیم چرا که این اقدام، دامی است برای تحریک به خشونت و تخریب روابط در منطقه و آگاه باشیم که خشونت پروری صرفا به نفع کشور حامی داعش است.
ابوطالبی می افزاید: بایدآگاه بود؛ مارپیچ بحران آفرینی برای ناامن سازی منطقه وتخریب روابط وحضورقدرت ها در حال نقش آفرینی است؛ باید آن را با درایت دفع کرد نه با خشونت.
معاون سیاسی دفتر رئیس جمهوری در پایان مطلب خود متذکر شده است که موج دوم، اقدام برای بازکردن پای دیگران به بحران آفرینی منطقه است؛که هم انقلاب بحرین را نابود می کند وهم به نجات حامیان داعش می انجامد، حاشا و کلا.

ابراز نگرانی آمریکا

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اولین واکنش به سلب تابعیت عیسی قاسم ابراز نگرانی کرد.

جان کربی گفت: ما از هرگونه مدرک معتبری که از این تصمیم دفاع کند بی‌اطلاع هستیم.

موضع سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام شد. در بخشی از این بیانیه آمد که آمریکا نگران اقدام بحرین در لغو حق شهروند این روحانی شیعه است.

در بیانیه وزارت خارجه آمریکا به عدم امکان دفاع برای شیخ عیسی قاسم در برابر اتهامات اشاره شد و از صدور حکم از طی فرایند غیرشفاف ابراز نگرانی کرد.

رسانه های دولتی در ایران خبر دادند که مردم بحرین در همبستگی با عیسی قاسم، مقابل منزل او تجمع کردند.

عیسی قاسم متولد بحرین است و مشخص نیست با لغو تابعیت کجا باید برود.

XS
SM
MD
LG