در پی توقیف یک هواپیمای باری ونزوئلایی در آرژانتین و همچنین توقیف گذرنامه خدمه ایرانی آن، یک قاضی آرژانتینی روز سهشنبه دستور داد که خدمه ونزوئلایی این هواپیما اجازه ندارند آرژانتین را ترک کنند. آرژانتین همچنین میگوید که فهرست خدمه شامل «یکی از بستگان» احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، است.
هواپیمای باری شرکت ونزوئلایی که پیشتر متعلق به هواپیمایی «ماهان ایر» بود هفته گذشته پس از فرود در حومه پایتخت آرژانتین توقیف شد.
حکم قاضی پس از بازرسی از اتاقهای هتلی که خدمه هواپیما در آن هستند صادر شد. خبرگزاری فرانسه میگوید پلیس به ظن وجود ارتباطی میان خدمه این هواپیما و سپاه پاسداران - که از سوی ایالات متحده در فهرست «سازمانهای تروریستی» قرار دارد - به اتاقهای ۱۴ خدمه ونزوئلایی هواپیما و پنج خدمه ایرانی آن یورش برد.
قاضی آرژانتینی تصمیم خود را پس از بازرسی پلیس از اتاقهای هتل اعلام کرد.
پیشتر گذرنامههای خدمه ایرانی به طور موقت توقیف شده است.
پلیس آرژانتین در یورش روز سهشنبه، تلفنهای همراه، رایانهها، و اسناد خدمه ونزوئلایی را توقیف و با این کار آزادی آنها را محدودتر کرد.
گزارش شده است که هواپیمای باری بوئینگ ۷۴۷ ونزوئلایی حامل قطعات خودرو بود. این هواپیما که از مکزیک برخاسته بود دوشنبه هفته گذشته در کوردوبا در آرژانتین فرود آمد. سپس این هواپیما سعی کرد به اروگوئه برود اما اجازه ورود نیافت و در حومه پایتخت آرژانتین بار دیگر فرود آمد که از چهارشنبه گذشته در آنجا توقیف شده است.
این هواپیما متعلق به شرکت امتراسور است که یکی از شرکتهای تابعه خطوط هوایی ونزوئلایی کُنویاسا محسوب میشود. کُنویاسا تحت تحریم آمریکا قرار دارد.
پلیس آرژانتین درباره دلیل جستجوی اتاقهای هتل اظهارنظری نکرد. اما روز دوشنبه، آنیبال فرناندز، وزیر امنیت آرژانتین، گفت اطلاعاتی از «سازمانهای خارجی» دریافت شده است که نشان میدهد برخی از خدمه ممکن است با شرکتهایی مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران ارتباط داشته باشند.
فرناندز گفت که تعداد خدمهای که نامشان در گزارش پرواز آمده کمتر از تعداد واقعی آنها در هواپیما است، اما نام هیچیک در فهرست تحت تعقیب اینترپل نیست.
وزیر کشور امنیت آرژانتین گفت که فهرست خدمه شامل «یکی از بستگان وزیر کشور ایران» است که نام او «با نام یکی از اعضای سپاه پاسداران مطابقت دارد.» احمد وحیدی، وزیر کشور دولت ابراهیم رئيسی است.
همچنین روز سه شنبه، پاراگوئه اعلام کرد که دو مقامی که در ماه مه اجازه فرود به این هواپیما را در پاراگوئه داده بودند برکنار شدهاند و دو مامور مبارزه با مواد مخدر نیز تحت بازجویی قرار گرفتهاند.
فدریکو گونزالس، وزیر کشور پاراگوئه، گفت که هواپیما با مجوز ورود «تجاری» و با ۱۸ خدمه در پاراگوئه فرود آمد، عددی است که باعث شک و تردیدهایی شد.
این هواپیما نزدیک به سه روز در فرودگاه بینالمللی گوارانی در نزدیکی مرز آرژانتین و برزیل بود و سپس در ۱۶ مه به مقصد جزیره آروبا در دریای کارائیب با یک بار سیگار پاراگوئهای، حرکت کرد.
وزیر کشور پاراگوئه گفت پس از خروج هواپیما این کشور پیامی دریافت کرد که این هواپیما را وزارت خزانه داری ایالات متحده تحریم کرده است و «هفت نفر» از خدمه آن از اعضای «نیروی قدس» سپاه پاسداران هستند. ایالات متحده نیروی قدس را در یک «فهرست تروریستی» قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه پاراگوئه به سرویسهای اطلاعاتی دیگر کشورهای منطقه در این باره هشدار داده است.
جمهوری اسلامی روز دوشنبه گفت که این اقدام آرژانتین بخشی از کارزار «تبلیغاتی» علیه ایران و در بحبوحه تنش با کشورهای غربی بر سر مذاکرات برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ است.
زمینگیر شدن این هواپیمای باری چند روز پیش از سفر نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا به تهران، در روز شنبه صورت گرفت. هر دو کشور که مشمول تحریم های آمریکا هستند «یک پیمان همکاری ۲۰ ساله» امضا کردند.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت هواپیمای توقیفشده سال گذشته توسط شرکت هواپیمایی ماهان ایران به یک شرکت ونزوئلایی فروخته شد.
ماهان ایر از سوی آمریکا متهم به ارتباط با سپاه پاسداران است.
اینترپل برای شماری از رهبران در ایران که مظنون به دست داشتن در حمله به یک مرکز یهودیان در بوئنوس آیرس در سال ۱۹۹۴ هستند حکم بازداشت صادر کرده است. آن حمله منجر به کشته شدن ۸۵ نفر و زخمی شدن صدها نفر شد. جمهوری اسلامی ایران دست داشتن در آن حمله را تکذیب کرده است.
نام احمد وحیدی، وزیر کشور ایران، در فهرست افراد تحت تعقیب پلیس بینالملل قرار دارد و آرژانتین خواستار دستگیری و استرداد او شده است.