لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۷

حیوان آزاری در ایران؛ نه خلاف شرع نه خلاف قانون


تجمع اعتراضی به حیوان آزاری در مشهد
تجمع اعتراضی به حیوان آزاری در مشهد

جامعه ایرانیان حامی حقوق حیوانات این روزها سخت پیگیر وضعیت سگی هستند که انتشار تصاویر هولناک ضرب و جرح او توسط صاحبش، رسانه های خبری و اجتماعی را پر کرده است.

آنان پس از انتشار این فیلم که در شهرستان کلاله در استان گلستان رخ داد، با برگزاری نشست و گردهمایی، و سردادن شعار و محکوم کردن هر گونه آزار و شکنجه و کشتار حیوانات، خواستار پیگرد قانونی و برخورد قاطع با عوامل آن و پایه گذاری قوانین حمایت از حق حیات حیوانات شدند.

هنرمندان در میان فعالان حقوق مدنی به بدرفتاری با حیوانات اعتراض کردند
هنرمندان در میان فعالان حقوق مدنی به بدرفتاری با حیوانات اعتراض کردند

این فعالان حقوق حیوانات همچنین فراخوانی را برای پیگیری "دستیابی به جامعه ای عاری از خشونت" منتشر کرده اند و قرار است تجمعات بیشتری را برای حمایت از تدوین قوانین حمایتی از حیوانات در شهرهای تهران، تبریز، اصفهان، شیراز، مشهد، و استان مازندران برگزار کنند.

پیشتر در اواخر شهریور سال جاری، برای اولین بار در ایران همایش "حیوان آزاری و خلأ قانونی در برخورد با آزار حیوانات" برگزار شد.

مجید خرازیان مقدم، مدیرکل تنوع زیستی و حیات‌ وحش نیز از تدوین پیش‌ نویسی در این خصوص و تشکیل سه کار گروه امداد و نجات برای اطلاع رسانی درباره حیوانات آسیب دیده در ایران و اقدام در مورد آن خبر داده بود.

اما با تمام این ها، انتشار ویدئوی دلخراش اخیر و بی رحمی صاحب او در قبال حیوانی که جرمش گرسنگی و خوردن غذای صاحبش بوده، دوستداران حیوانات و مدافان حقوق آنها را به خانه اول بازگردانده است.

حیوان آزاری خلاف شرع نیست

پیشتر فرهاد دبیری معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط‌ زیست، از تلاش این سازمان برای پیگیری ماده واحده قانونی خبر داد که با هدف ساماندهی حیوانات بی سرپرست تدوین و به هیئت دولت ارائه شده است.

بهرام محمد عوض زاده، صاحب و ضارب سگ در حالی که سگ از درد زوزه می کشد او را به باد کتک گرفته
بهرام محمد عوض زاده، صاحب و ضارب سگ در حالی که سگ از درد زوزه می کشد او را به باد کتک گرفته

آقای دبیری به خبرگزاری ایسنا گفت "چالش اصلی کشور حیوانات بی سرپرست یا ولگرد هستند که از سوی هیچ قانونی مورد حمایت قرار نمی گیرند."

در بخش دیات متن قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، هیچ ماده ای به عنوان دیه سگ دیده نمی شود. حال آن که ماده ۲۰۷ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۶۳ موارد دیه را برای سگ شکاری، سگ گله، سگ نگهبان، و سگ مزرعه در نظر گرفته است.

در مورد اخیر از آنجا که صاحب سگ شکاری شهرستان کلاله او را مورد آزار و کتک قرار می دهد، عملا شاکی وجود ندارد. یک وکیل و حقوقدان ساکن ایران در گفت و گو با صدای آمریکا گفت: "اگر فردی صاحب سگی ارزنده و دارای ارزش کاربردی باشد، مانند سگ گله یا سگ نگهبان، چون این موجودات کار مفیدی انجام می دهند، اگر کسی او را بکشد جریمه می شود."

او گفت "مقررات شرعی می گوید کسی را می شود مجازات کرد که مرتکب فعلی حرام شود که در شرع برایش مجازات تعیین شده باشد. آزار دادن حیوان چیزی نیست که در شرع برایش مجازات تعیین شده باشد، یا ارتکاب به فعل حرام تعریف شده باشد."

با استناد به موارد فوق، این حقوقدان پیش بینی می کند که تلاش فعالان حقوق مدنی و حیوانات در ایران برای تصویب قانون حمایت از حیوانات در مجلس به جایی نخواهد رسید، چرا که چنین چیزی "خلاف شرع" است.

شورای نگهبان سد راه حقوق حیوانات

اگر ماده واحده حمایت و ساماندهی حیوانات بی سرپرست مورد حمایت دولت قرار بگیرد و در کمیسیون و صحن علنی مجلس تصویب شود، گام بلند بعدی، شورای نگهبان است.

این وکیل دادگستری ایران گفت: "چون فعل حرام نیست و در شرع برایش مجازات تعیین نشده ولی در عین حال به سلامت اجتماع خلل وارد می کند، برایش مجازات تعیین می کنند."

تصویری که ادعا می شود مربوط به سگ آزاردیده است
تصویری که ادعا می شود مربوط به سگ آزاردیده است

​او که نخواست هویتش فاش شود، در ادامه گفتگو با صدای آمریکا گفت: "در این مورد کسی که فیلم را منتشر کرده مخل سلامت جامعه است. چرا که روان اجتماع در اثر انتشار این صحنه هولناک آسیب دیده است." او می گوید طبق قوانین مجازات اسلامی در ایران "آسیب رساندن به حیوانات فی نفسه خدشه ای به جامعه نمی زند، بلکه نشان دادن آن صحنه است که آرامش را برهم می زند."

به گفته این کارشناس حقوقی، پیگیری این پرونده "نهایتا موجب حکم قطعی و مجازات ضارب سگ نخواهد بود" و از آنجا که منتشرکننده نیز احتمالا خواهد گفت قصدش تشویش اذهان عمومی نبوده، نباید در انتظار معجزه باشیم.

XS
SM
MD
LG