سازمان عفو بینالملل با هشدار درباره خطر اعدام قریبالوقوع رضا (غلامرضا) رسایی، معترض ۳۴ ساله محکوم به اعدام، خواستار توقف فوری اجرای این حکم شد.
این نهاد حقوق بشری محاکمه رضا رسایی، شهروند کُرد و از پیروان آیین یارسان، را «به شدت ناعادلانه» خواند و تاکید کرد که حکم اعدام این معترض به استناد «اعترافات اجباری تحت شکنجه و بدرفتاری» صادر شده است.
عفو بینالملل روز چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت، در نامهای خطاب به غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، خواهان «توقف فوری» اجرای حکم اعدام رضا رسایی، رفع اتهام و آزادی او شد.
شماری از نهادهای حقوق بشری از «شبهات متعدد» در پرونده این معترض و صدور حکم اعدام با استناد به «علم قاضی» خبر دادهاند.
عفو بینالملل اضافه کرد که این معترض زندانی برای توقف حکم اعدام خود به تمامی شیوههای قانونی توسل جسته است و با توجه به ارجاع حکم او به دایره اجرای احکام، هر لحظه بیم اعدام او میرود.
به گزارش این نهاد بینالمللی، رضا رسایی که از بازداشتشدگان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در سال ۱۴۰۱ به شمار میرود، در چهار ماه نخست بازداشت خود مورد «ناپدیدسازی قهری» قرار گرفته است. این اعتراضات در واکنش به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد جمهوری اسلامی آغاز شد.
به نوشته عفو بینالملل، این معترض در دوران بازداشت مورد «شکنجه»هایی از قبیل «ضرب و شتم»، «شوک الکتریکی»، «خفگی»، «خشونت جنسی» و حبس در «سلول انفرادی» قرار گرفته است.
رضا رسایی، معترض بازداشتشده در شهرستان «صحنه»، در استان کرمانشاه، به اتهام «قتل» نادر بیرامی، رئیس اداره اطلاعات این شهرستان، به اعدام محکوم شده و این حکم در شعبه ۱۷ دیوان عالی جمهوری اسلامی تأیید شده است. رضا رسایی این اتهام را رد کرده است.
عفو بینالملل در بهمنماه گذشته و در پی رد درخواست تجدیدنظر رضا رسایی از سوی دیوان عالی کشور نیز نسبت به خطر اعدام این شهروند معترض هشدار داده بود.
نهادها و فعالان حقوق بشری در ماههای گذشته نسبت به احتمال اجرای احکام شماری از زندانیان سیاسی همچون رضا رسایی، مجاهد کورکور، حبیب دریس و عباس دریس هشدار داده اند. در روزهای اخیر نیز توماج صالحی، رپر معترض زندانی، به اعدام محکوم شده است.
سازمان حقوق بشر ایران خواستار توقف و لغو حکم اعدام رضا رسایی و سایر زندانیان سیاسی شده و از جامعهجهانی تقاضا کرده است که برای متوقفکردن اعدامهای روزانه در ایران «سیاستی قاطع و پایدار» اتخاذ کنند.
شماری از زندانیان سیاسی در ایران از بهمن ماه سال گذشته در اعتراض به موج اعدامها، سهشنبههای هر هفته با عنوان «سهشنبههای سیاه» دست به اعتصاب غذا میزنند.
به رغم اعتراضات گسترده داخلی و بینالمللی، جمهوری اسلامی همچنان به اعدام زندانیان ادامه داده است.