ایمن الظواهری، رهبر القاعده، روز شنبه گذشته در یک حمله پهپادی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، کشته شد. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه در بیانیهای خبر کشته شدن او را اعلام کرد.
یک مقام سابق غربی در امور مبارزه با تروریسم در گفتوگو با صدای آمریکا نگرانی شماری از سازمان های اطلاعاتی درباره جانشین احتمالی الظواهری را که گمان میرود در تهران باشد، تکرار کرد.
این مقام سابق که نخواست نامش منتشر شود در مورد سیف العدل، که ظاهرا جانشین دیرین الظواهری است، به صدای آمریکا گفت: «او در ایران حضور دارد...آیا ایرانیها اجازه می دهند که کشور را ترک کند؟...به نظر دشوار می رسد که در حالی که در یک قفس دارای روکش طلا گیر افتاده است رهبر القاعده هم باشد.»
فرد سوم القاعده از نظر سطح مدیریت، عبدالرحمان المغربی است که از او به عنوان مدیرکل گروه و رئیس عملیات رسانه ای القاعده یاد می شود. گمان می رود که او نیز به همراه چندین نفر از افراد سطح پایینتر القاعده در ایران است.
به نوشته جف سلیدن، خبرنگار صدای آمریکا، حضور اعضای القاعده در تهران که به العادل و المغربی محدود نمی شود باعث شد که مایک پمپئو، وزیر سابق خارجه آمریکا، روابط تهران و القاعده را با این جمله توصیف کند که تهران مقر جدید فرماندهی القاعده شده است.
اما برخی از مقامات اطلاعاتی و دیپلماتیک آمریکا طبیعت روابط جمهوری اسلامی ایران و القاعده را از جنس «منفعتطلبی» و «بدهبستان» توصیف کردند.
در هر صورت برخی از تحلیلگران رابطه ایران و القاعده را مسئلهساز میدانند.
آرون زلین، تحلیلگر بخش خاورمیانه اندیشکده موسسه واشنگتن و کارشناس امور گروههای جهادی، گفت روابط جمهوری اسلامی و القاعده «شرایط دشواری را درست میکند.»
او گفت، پرسشهایی در مورد مشروعیت این روابط و یا نفوذ ایران مطرح است.