لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۵۲

تداوم آلودگی هوا در شهرهای ایران به رغم اعتراض‌های عمومی؛ وضعیت «قرمز» در تبریز اعلام شد


در شرایطی که آلودگی هوا در ایران تبدیل به معضلی روزانه شده است، ماه دی هم با اعلام وضعیت «قرمز» در چندین نقطه ایران به پایان رسید.

در آخرین روز دی‌ماه، مرکز پایش کیفی هوای اداره کل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان شرقی، وضعیت هوای تبریز را با شاخص آلودگی ۱۵۱، «قرمز» و «ناسالم برای تمام گروه‌های سنی» اعلام کرد.

همزمان، شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز هوای پایتخت ایران در اکثر مناطق را «ناسالم برای گروه‌های حساس» عنوان کرد و یازده منطقه در وضعیت «قرمز» و‌ «ناسالم» قرار گرفته‌اند.

آلودگی هوا در شماری از شهرهای ایران به اندازه‌ای نفس شهروندان را به شماره انداخته که آنها را در اعتراض به خیابان کشانده است.

روزنامه «پیام ما» روز شنبه سی‌ام دی، بررسی‌های «سامانهٔ رصد فضای مجازی» در پنج استان ایران را که بر اساس داده‌های شبکه‌های اجتماعی به دست آمده، منعکس کرده است که نشان می‌دهد بالای ۷۰ درصد محتوای مرتبط با آلودگی هوا در فضای مجازی به استان‌هایی غیر از تهران مربوط است.

بر اساس این داده‌ها، کاربران فضای مجازی، بیشتر شهرداری‌ها و استانداری‌ها را مسئول رسیدگی به وضعیت آلودگی هوا می‌دانند و وزارت‌خانه‌هایی چون نفت و نیرو «چندان مخاطب کاربران» نیستند.

در این گزارش تأکید شده که به رغم راه‌اندازی کارزارهای متعدد در شبکه‌های اجتماعی که نسبت به سال ۱۳۹۷ رشد قابل توجهی داشته است، در نهایت تنها کمیته اضطرار آلودگی هوا تشکیل جلسه داده و یا مدارس تعطیل شده‌اند و نتیجه‌ دیگری حاصل نشده است.

این گزارش می‌گوید مازوت‌سوزی «با قدرت» پیش می‌رود و بارگذاری جدید صنایع بدون توجه به توانایی شهرها نیز ادامه دارد.

اعتراض‌ها به آلودگی هوا تنها به فضای مجازی محدود نمی‌شود

در دی‌ماه امسال، مردم شماری از شهرهای ایران در اعتراض به هوای آلوده تجمع کردند.

روز پنجم دی، شهروندان اردکان در استان یزد در اعتراض به آلودگی هوا و صنایع آلاینده راهپیمایی کردند.

در شهر صنعتی اراک نیز، مردم در اعتراض به آلودگی هوا به دلیل مازوت‌سوزی در نیروگاه شازند، چندین بار در محوطه «باغ ملی» این شهر تجمع کردند و هر بار به دست مأموران حکومتی متفرق شدند. اراکی‌ها از سال ۱۳۹۲ در اعتراض به آلودگی هوا تجمع‌های اعتراضی برپا می‌کنند.

معلون محیط‌زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط‌زیست استان مرکزی گفته است که اراک از ابتدای امسال، ۱۱۹ روز «ناسالم» را سپری کرده که نسبت به دوره زمانی مشابه در سال قبل ۶ درصد افزایش داشته است.

به رغم انکار مقامات جمهوری اسلامی، روزنامه «اعتماد» چندی پیش نتیجه تحقیقی را منتشر کرد که توسط گروهی از متخصصان تغییرات اقلیمی از دانشگاه تهران و هیوستون آمریکا با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای پایشی انجام شده است.

این تحقیق نشان می‌دهد ابعاد مازوت‌سوزی و گازوییل‌سوزی در ایران بسیار گسترده‌تر از حد تصور بوده و مهمترین عامل آلودگی هوا در ایران، مازوت سوزی و گازوئیل بی کیفیت با گوگرد بیشتر از حد استاندارد است.

برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز در پی تشدید آلودگی هوا و اعتراضات ساکنان شهرهای مختلف ایران از قطعی بودن استفاده از مازوت در نیروگاه‌ها خبر داده بودند.

پیشتر داریوش گل‌علی‌زاده، رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت از محیط زیست، با اعلام آمار مرگ میر بر اثر آلودگی هوا، گفته بود که از سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۶ هزار تن در ۳۳ شهر به دلیل آلودگی هوا جان خود را دست داده‌اند.

گروه سلامت و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ایران نیز اعلام کرده که حدود ۱۴درصد از «مرگ‌های طبیعی» ایران به‌دلیل آلودگی هوا است.

XS
SM
MD
LG