لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۰۷

مدیر عامل هما: ایران به ۱۰۰ هواپیمای مسافری نیاز دارد


عکس آرشیوی از یک فروند هواپیمای بوئینگ متعلق به هواپیمایی ملی ایران
عکس آرشیوی از یک فروند هواپیمای بوئینگ متعلق به هواپیمایی ملی ایران

مدير عامل هواپیمایی ملی ایران، هما، در حاشيه نشستی در قطر گفته است با لغو تحريم های بين المللی علیه ایران، تسهيلات زيادی در زمينه معاملات تجاری ايران با شرکت هايی که در جريان تحريم ها با ايران همکاری داشته اند، بوجود خواهد آمد.

خبرگزاری رويترز روز شنبه در گزارشی نوشت، فرهاد پرورش، مدير عامل ايران اير در حاشيه يک کنفرانس در دوحۀ قطر در مصاحبه با خبرنگاران خارجی، با بیان این مطلب گفت، اما در اين شرايط و در صورت تداوم تحریم ها، و با توجه به نبود امکانات لازم برای بستن قراردادهای طولانی مدت، ايران اير ناچار است برای تأمين قطعات مورد نياز خود به چين و روسيه مراجعه کند.

آقای پرورش در پاسخ به اين پرسش که با لغو تحريم ها در آينده آيا برای ايران آسان تر نخواهد بود که به معامله با شرکت هايی که در حال حاضر و بر اساس توافق موقت ژنو همکاری دارند ادامه دهد گفت، بله، قطعاً راحت تر خواهد بود. وی افزود تا آنجا که من می دانم به مجرد لغو تحريم ها، ايران بی درنگ نياز به ۱۰۰ فروند هواپيماهای مسافری بدنه باريک و بدنه پهن دارد.

شرکت های آمريکايی بوئينگ و جنرال الکتريک پيش از اين اعلام کرده اند در انتظار امضای توافقنامه نهايی برنامه هسته ای ايران و صدور قطعات يدکی به ايرانند.

اين مصاحبه در حالی انجام گرفته است که ايران و گروه ۱+۵ در تدارک آغاز دور نهايی مذاکرات مربوط به برنامه هسته ای ايران هستند. این گفتگوها در راستای توافق موقت هسته ای آذر ماه سال گذشته و با هدف تهیه پیش نویس یک توافق جامع و نهایی صورت خواهد گرفت.

در توافق موقت بین ایران و قدرت های جهانی مقرر شده است که ايران در ازای کاهش برخی تحريم های بين المللی تا ۶ ماه فعاليت های مورد حساسيت ایالات متحده آمریکا و اتحاديه اروپا را به حال تعليق درآورد تا فرصت کافی برای تصميم گيری های نهايی دو طرف، و خريد قطعات هواپيماهای مسافربری مورد نياز ايران وجود داشته باشد.

مدير عامل ايران اير در اين مصاحبه گفته است در حال حاضر گروه «ان وی» (NV) ايرباس اروپا نيز بطور موقت با ايران همکاری دارد. سخنگوی ايرباس که تاکنون مدعی بود در حال مطالعه در مورد اين همکاری است، به تازگی تائید کرده که ايرباس از واشنگتن خواسته است مدت اعتبار گواهينامه صدور قطعات هواپيمايی اش به ايران را تمديد کند.

فرهاد پروش همچنین انواعی از هواپيماهای غربی که برای خطوط هوایی ایران مناسب هستند نام برد، از جمله ایرباس ۳۲۰A و بوئینگ ۷۳۷ در رده هواپیماهای بدنه باریک، و نیز هواپیماهای پهن پیکر مانند مدل های ۳۳۰A و ۳۵۰A ساخت شرکت ایرباس و مدل های ۷۷۷، ۷۸۷ و «احتمالا» ۷۴۷ ساخت شرکت آمریکایی بوئینگ.

آقای پرورش در اين ميان به شرکت های بمبارديۀ کانادا و امبرير برزيل نيز اشاره داشت که اين دو شرکت به شدت درپی يافتن بازاری برای فروش جت های خود تا ۱۰۰ ميليارد دلار در سال هستند.

مدير عامل ايران اير گفت، ما با همه اينها می توانيم همکاری کنيم، حتی اگر در حال حاضر هواپيمای آماده برای فروش نداشته باشند، حاضريم از آنها کرايه کنيم.

وی تأييد کرده است که ايران در حال حاضر بطور تخمينی برای رقابت با فعاليت های رو به رشد ناوهای خليج فارس نياز به ۴۰۰ فروند هواپيما دارد.

آقای پرورش در پاسخ به اين سئوال که آيا ايران تا کنون هيچگونه گفت و گويی در زمينه خريد هواپيما با هيچيک از شرکت های هواپيمايی آغاز کرده است تا پس از تحريمها بتواند خريد آنها را شروع کند گفت، ما با خيلی از شرکت ها تماس گرفته ايم، کاری که پيش از اين آسان نبود، اما اکنون ممنوعيتی برای هيچيک از دو طرف وجود ندارد. وی در مورد بوئينگ و ايرباس گفته است هم اين دو شرکت و هم شرکت های ديگر مايلند با ايران معامله کنند.

در همین حال سخنگوی ايرباس می گوید، ايرباس در اين مدت هيچگونه مذاکره تجاری با ايران نداشته، و سخنگوی بوئينگ می گويد، برای فروش قطعات يدکی به ايران مجوز موقت داشته اند اما، تا کنون هيچيک از مذاکرات بوئينگ با مقام های هواپيمايی ايران خارج از چهارچوب اين مجوز نبوده و در مطابقت کامل با خط مشی و مواضع دولت ايالات متحده بوده است.

آقای پرورش ابراز اميدواری کرده که يا مذاکرات به نتياج مثبتی بيانجامد، يا تمديد شود.

در گزارش رويترز آمده است، از نظر شرکت های خارجی، ايران با ۷۶ ميليون نفر جمعيت و با ذخاير غنی نفت و گاز، بازار جذابی برای قرارداد های بلند مدت تلقی می شود.

منابع ديپلماتيک می گويند، لغو تحريم های موجود بر ايران در درجه اول به نفع شرکت های آمريکايی خواهد بود، اما اروپايی ها اين بار به هيچ وجه نمی خواهند يکبار ديگر نظاره گر اين باشند که سود حاصل از اين بازار آماده /يکسره به جيب رقبای آمريکايی شان برود، نظير آنچه در مورد عراق اتفاق افتاد..... مضافاً اينکه جت های جديد و بدنه باريک ساخت برزيل، کانادا، روسيه و چين ازسال ۲۰۱۷ راهی بازار می شوند.
XS
SM
MD
LG