درپی حاشیههای ایجاد شده در مورد عملکرد سازمان «اوقاف و امور خیریه کشور» و رونمایی از رانتهای کلان در این بخش؛ نمایندگان مجلس امروز با تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان اوقاف موافقت کردند.
به گزارش رسانههای داخلی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز سهشنبه بیست و هفتم تیرماه با «۱۷۰ رای» درخواست کمیسیون فرهنگی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد سازمان اوقاف و امور خیریه، را تصویب کردند.
یکی از موارد مورد اشاره در محورهای تحقیق و تفحص تهیه گزارش مبسوط از «رقبهها و موقوفاتی» که سالیان سال است به «ثمن بخس» در اختیار افراد ذی نفوذ و غیر مرتبط قرار گرفته است.
یکی از محورهای تحقیق و تفحص گزارش شیوه قیمت گذاری موقوفات جهت واگذاری به اشخاص اعم از مشارکت، اخذ پذیره یا اجاره و یا سایر است.
در ماههای اخیر بخشهایی از چندین پرونده مربوط به موقوفههای بزرگ در ایران منتشر شده که بر اساس آنها، مقامات ارشد حکومتی یا بستگان نزدیکشان از جمله صاحبان اصلی انتفاع و درآمدهای حاصله این املاک نجومی بودهاند.
روز یکشنبه ۲۸ خرداد، وحید اشتری، افشا کننده «سیسمونی گیت» مربوط به خانواده رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که موقوفه ۱۵۰ هکتاری در قزوین به همراه یک دامداری هزار راسی در قبال ماهی یک میلیون تومان اجاره به عروس رئیس سازمان اوقاف واگذار شده است.
وحید اشتری، مسئول پیشین تشکیلات بسیج دانشگاه تهران و عضو پیشین شورای مرکزی جنبش موسوم به «عدالتخواه» است.
او واگذاری این موقوفات را دارای «وجه نمادین قابل تأملی» دانست و گفت که «اوقاف بدون هرگونه نظارت و بازرسی رسما تبدیل به حیات خلوت فساد در کشور شده» و «چون زیر نظر رهبری است کسی هم نمیتواند بگوید بالای چشمت ابرو است و به هیچ جا پاسخگو نیست.»
افشاگر «سیسمونی گیت» و «اوقاف گیت» در ۱۹ تیرماه نیز از یک پرونده تازه فساد مالی پرده برداشت و اعلام کرد یک «موقوفه» به نام «گوهرشاد» شامل بیش از هزار هکتار زمین و پنج هزار و ۷۰۰ «رقبه سنددار» در استان خراسان شش سال است به احمد علمالهدی واگذار شده است.
وحید اشتری مستنداتی از جمله نامه رئیس اداره تحقیق و حسابرسی اوقاف و امور خیریه در استان خراسان را منتشر کرد و در توییتهایی نوشت، در «بررسیها» متوجه شده احمد علمالهدی، نماینده ولی فقیه در استان خراسان و امام جمعه مشهد که پدر همسر ابراهیم رئیسی نیز است، «از ماهها قبل از اردیبهشت ۹۶» به طور رسمی توسط این اداره به عنوان «متولی این موقوفه» شناخته میشود و «حق تولیت به حساب» او «واریز میشده است.»
علمالهدی چند روز بعد اصل موضوع را تایید کرد و از آن دفاع کرد.
با توجه به اینکه سازمان اوقاف و افراد پرنفوذ در آن به رهبری جمهوری اسلامی نزدیک هستند مشخص نیست این تصمیم مجلس شورای اسلامی به نتیجه خاصی برسد.
مهدی خاموشی از روحانیون نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی است که در سالهای اخیر با حکم او مناصب حکومتی مختلفی را در دست داشته، و در سال ۹۷ «نماینده ولی فقیه» و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه کل کشور شده است.
در شرایطی نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواهان «شفافسازی موضوعات مالی» سازمان اوقاف و امور خیریه جمهوری اسلامی هستند که دستگاههای زیر نظر علی خامنهای، «بدون کسب اجازه از او» مورد بازرسی و حسابرسی متداول دولتی نیز قرار نمیگیرند.در همین ارتباط، علی دادپی، استادیار دانشگاه دالاس تگزاس، چندی پیش در میزگرد بررسی «فساد نظاممند» در ایران که در اندیشکده شورای آتلانتیک برگزار شد، با اشاره به گستره حضور نهادهای نظامی و اطلاعاتی در اقتصاد و تسلط آنان بر منابع ملی و عمومی، گفت: در ایران فساد به معنای استفاده از منابع انحصاری دولتی و عمومی موجود و در راستای رانت و تأمین منافع شخصی یا خانوادگی یا طیف محدودی از جامعه است.