نخست وزیر هند در حالی قرار است روز یکشنبه دوم خرداد ماه وارد ایران شود که روابط اقتصادی دو کشور تحولات بسیاری را به خود دیده است.
خبرگزاریهای ایران گزارش دادهاند که قرار است در جریان دیدار نارندرا مودی و حسن روحانی، قراردادهای اقتصادی و سیاسی برای توسعه روابط دو کشور امضا شود.
بر اساس این گزارش، در سفر دو روزه نخست وزیر هند به ایران، قرارداد سرمایه گذاری هند در بندر چابهار ایران و اختصاص خط اعتباری ۱۵۰ میلیون دلاری برای توسعه این بندر بررسی میشود. پیشتر دو کشور بر سر مشارکت هند برای توسعه این بندر و استفاده از آن برای ارتباط هند با آسیای میانه به توافق رسیده بودند.
سرمایه گذاری هند در شبکه ریلی ایران و همچنین میدان گازی "فرزاد بی" در خلیج فارس از دیگر موضوعات مورد بحث سران ایران و هند خواهد بود.
از سوی دیگر به نظر میرسد گفت و گو در مورد اختلافات مالی دو کشور، مهمترین موضوع در دیدار روحانی و مودی باشد.
هند یکی از خریداران عمده نفت ایران است. این کشور در دوره تحریمهای هستهای ۴۵ درصد از بهای نفت ایران را به روپیه به ایران پرداخت کرده و ۵۵ درصد دیگر را به صورت یورو در بانک های خود نگه داشته است.
حال که تحریمها برداشته شده است ایران میخواهد طلب خود را از هند، که حدود شش و نیم میلیارد دلار است، پس بگیرد.
هر چند هند به تازگی اعلام کرده بدهی خود را از طریق بانکهای اروپایی به ایران باز میگرداند، ولی توافق در این زمینه هنوز نهایی نشده است. هند می خواهد بدهی ایران را با ارز دلار پس دهد، اما ایران می خواهد آن را به یورو پس بگیرد.
با توجه به نرخ برابری پول هند با یورو، اختلاف ایران و هند در مورد بدهی دهلی نو به تهران مبلغی حدود دو میلیارد دلار می شود؛ آن هم در حالی که دولت حسن روحانی با کمبود منابع مالی برای اداره امور کشور و اجرای پروژه های عمرانی مواجه است.
ایران امیدوار است با سفر نخست وزیر هند به تهران، اختلاف ها کمتر شود تا بتواند پیوندهای سیاسی خود را با هند به عنوان کشوری موثر در بلوک بریکس نزدیک تر شود. بریکس شامل گروهی از قدرت های اقتصادی نوظهور است که رابطه سیاسی خوبی هم با ایران دارند: شامل روسیه، چین، آفریقای جنوبی و هند.
بریکس نمایانگر نیمی از جمعیت جهان است و حدود ۳۰ درصد از قدرت اقتصادی جهان را در اختیار دارد.