لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۸

افزایش اعتراض عمومی به تغییر ساعت کاری ادارات؛ ایجاد «اختلال» در روند زندگی شهروندان 


دولت ابراهیم رئیسی طی بخشنامه‌ای در ابتدای سال ساعت آغاز به کار مدارس و ادارات را تغییر داده بود.
دولت ابراهیم رئیسی طی بخشنامه‌ای در ابتدای سال ساعت آغاز به کار مدارس و ادارات را تغییر داده بود.

بر پایه نظرسنجی یک رسانه داخلی، تلاش دولت جمهوری اسلامی برای تغییر ساعت کاری شروع به کار ادارات دولتی، نهادهای عمومی و مجموعه‌های پولی - بانکی موجب بروز نارضایتی در سطح جامعه و ایجاد «اختلال» در روند زندگی شهروندان شده است.

نتایج نظرسنجی روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران که روز شنبه هفدهم تیرماه منتشر شده، نشان می‌دهد «شروع غیرعادی ساعت‌کار (از ۶ صبح)» باعث «اختلال خواب» شهروندان شده و اثری در «صرفه‌جویی انرژی» در محل کار نداشته است.

بر پایه نتایج منتشره در این نظرسنجی، اکثر شهروندان شرکت کننده در آن، خواستار «بازگشت ساعت کار به رویه گذشته» شده‌اند.

در پی تصمیم مجلس شورای اسلامی در اسفندماه ۱۴۰۱ مبنی بر «تغییر نیافتن» ساعت رسمی کشور که سال‌ها به اجرا درآمده بود، دولت جمهوری اسلامی در ماه‌های پس از آن، بارها سعی کرد تا با مصوبات و تصمیماتی که جنجال‌برانگیز هم بود، این چالش را کنترل کند.

مصوبه ابتدایی دولت ابراهیم رئیسی برای تغییر ساعت آغاز به کار ادارات دولتی و نهادهای عمومی به «۶ صبح»، با مخالفت بخش‌های از جامعه روبه‌رو شد. این مخالفت بعدها به دلیل برخی از تعارض‌های قانونی، از جمله کاهش ساعت کاری ادارات، با مخالفت برخی از نهادها، از جمله مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه نیز مواجه شد. با این وجود سرانجام با «مصوبه شورای هماهنگی سران قوا» شکل اصلاح شده آن اجرایی و نهایی شد. با وجود اعمال برخی اصلاحات در مصوبه اولیه، از جمله صدور مجوز برای دورکاری، ساعت آغاز به‌کار ادارات همان ۶ صبح باقی ماند.

روزنامه دنیای اقتصاد در بخشی از گزارش خود در این رابطه آورده است: آنچه در حال حاضر برای کارکنان و کارمندان دستگاه‌های مختلف جاری و برقرار است، به این صورت است که کارکنان برخی از شرکت‌های دولتی به‌دلیل اضافه‌کاری تا ساعت «۴ بعدازظهر» در محل کار حضور دارند و برخی هم کماکان مجبور هستند «کار را از همان «۶ صبح» که بخش پایانی ساعت خواب است، شروع کنند.»

ایران با وجود دارا بودن منابع سرشار نفتی و گازی، در سال‌های اخیر با بحران جدی در شبکه تولید و توزیع برق مواجه شده، تا آنجا که در سال‌های گذشته بارها «قطع برق» خانگی و صنعتی، موجب بروز اعتراضات فراوان در سطح جامعه شده است.

در همین ارتباط، فرید صفری، کارشناس انرژی با اشاره به اختلاف میزان تولید و مصرف برق کشور، به بخش فارسی «صدای آمریکا» گفته است که بیشتر نیروگاه‌های ایران وابسته به سوخت فسیلی هستند و نیروگاه‌های فرسوده کم‌بازده نیز باید از مدار خارج شود.

دولت جمهوری اسلامی و مقامات ارشد حکومتی با اعمال سیاست‌های موسوم به «تغییر ساعت کاری» سعی داشتند با برهم زدن ساعات متداول کاری ادارات دولتی، نهادهای عمومی و مجموعه‌های پولی - بانکی، نمودار مصرف انرژی به ویژه برق را در ماه‌های گرم سال تغییر داده و موجب کاهش چشمگیر مصرف آن شوند.

علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو جمهوری اسلامی بیست و چهارم خرداد ماه مدعی شده بود که با اجرای طرح پر مناقشه تغییر ساعت کار ادارات، صرفه‌جوییِ «۱۰۰۰ مگاواتی» در برق کشور صورت می‌گیرد.

با این وجود، مرکز ملی راهبری شبکه برق کشور» وابسته به وزارت نیرو جمهوری اسلامی سیزدهم تیر ماه اعلام کرد مصرف برق ایران از «۶۸ هزار و ۳۰۶ مگاوات» گذشت و رکورد جدیدی در مصرف آن ثبت شده است.

حال افزون بر شکست سیاست دولت جمهوری اسلامی در تغییر ساعت کاری برای کاهش مصرف انرژی، شهروندان نیز نسبت به آن معترض شده و آن را تصمیمی مختل کننده در روند طبیعی خواب و زندگی جاری خود دانسته‌اند.

XS
SM
MD
LG