رئیسکل سازمان نظام پرستاری گفته کمبود پرستار پیامدها و آثار منفی برای بیماران از جمله افزایش میزان خطاهای دارویی، اشتباههای پرستاری و میزان مرگومیر دارد.
احمد نجاتیان به خبرگزاری حکومتی ایسنا گفته متوسط جهانی نسبت پرستار به تخت بیمارستانی، ۳/۵ است اما این میزان در ایران به حدود ۱/۸ است.
به گفته نجاتیان روند کاهش پرستاران در سالهای گذشته سبب شده که نسبت پرستار به تخت به مرز ۱/۱سقوط کند و با تداوم شرایط فعلی نسبت پرستار به تخت به یک یا ۰/۹ میرسد.
به گفته او بنابر اعلام وزارت بهداشت، «حدود ۱۵۰۰ نفر از شغل پرستاری در سال گذشته خارج شدهاند.» این در حالی است که آمار وزارت بهداشت تنها در ارتباط با پرستاران بخش دولتی است و شامل حال پرستاران بخش خصوصی و دانشآموختگان این رشته که وارد چرخه خدمت نشدهاند، نمیشود.
این مقام صنفی تاکید کرده «به جذب ۱۰۰ هزار پرستار نیاز داریم و این کمبود به این معنا است که پرستارانی که در حال حاضر در نظام بهداشتی کشور به ارائه خدمات میپردازند، میبایست جور کمبود نیروی انسانی حوزه پرستاری را به دوش کشند.»
نجاتیان به مشکلات اضافه کاری اجباری، حقوق نامتناسب، معوقات، فشار کار و شرایط ناایمن محیط کار پرستاران نیز اشاره کرده و گفته «پرستاران کشور با پیشنهادهای وسوسهکننده روبرو میشوند، در حالی که سیستم بهداشتی کشور نتوانست جذابیت ماندگاری برای پرستاران در موقعیت شغلی ایجاد کند.»
بنابر گزارشها پابرجا بودن مشکلات پرستاران باعث شده است تا رئیسکل سازمان نظام پرستاری در نامهای به وزیر بهداشت جمهوری اسلامی «افزایش تعداد بستههای خدمات پرستاری»، «افزایش ارزش نسبی خدمات برخی بخشها» و «افزایش ضریب ریالی تعرفه پرستاری به صورت واقعی» را از جمله مطالبات پرستاران اعلام کند.
بیتوجهی دولت به این درخواستها و هشدارها در حالی است که رسانهها کماکان از تداوم کمبود پرستار در شبکه درمان ایران و تشدید روند مهاجرت پرستاران خبر میدهند.
در همین رابطه عباس عباسزاده، یکی از مقامات وزارت بهداشت نیز ضمن تایید این موارد گفته است که «حقوق پرستاران متناسب با سختیکار آنان نیست و این مساله باعث شده با مهاجرات پرستاران و کمبود نیروی پرستاری در کشور مواجه شویم.»
در روزهای اخیر و با نزدیک شدن به روز پرستار، پرستاران و کادر اورژانس در شهرهای مختلف از جمله مشهد دست به برگزاری تجمعات اعتراضی زدند.