یک مقام شرکت توانیر، چهارشنبه ۱۰ بهمن، از افزایش «کشفیات ماینرهای غیرمجاز» همزمان با رشد نرخ بیتکوین خبر داده و اعلام کرد که از ابتدای سال تا پایان دی، بیش از ۱۳ هزار دستگاه ماینر «غیر مجاز» شناسایی شده است.
به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، محمد اللهداد معاون انتقال و تجارت خارجی این شرکت همچنین ادعا کرد که این مراکز غیرقانونی «حدود ۱۰۰۰ مگاوات از برق کشور را بهصورت غیرمجاز مصرف میکنند.»
«ماینر» دستگاهی برای استخراج رمزارز است که با انجام محاسبات پیچیده، تراکنشها را تأیید کرده و پاداش دریافت میکند. این دستگاهها توان پردازشی بالایی دارند و برق زیادی مصرف میکنند، به همین دلیل استفاده غیرمجاز از آنها فشار زیادی به شبکه برق وارد میکند.
اللهداد با اشاره به مصرف ۲ تا ۴ کیلوواتی هر ماینر تأکید کرد که دستگاههای غیرمجاز بدون مجوز از شبکه برق عمومی استفاده کرده و به مشترکان آسیب میزنند.
این مقام حکومتی اعلام کرد که هر دستگاه ماینر، به دلیل فعالیت ۲۴ ساعته، معادل برق مصرفی ۱۰ خانوار را مصرف میکند.
او افزود که «این مراکز به دلیل نبود کنترل بر میزان و زمان مصرف، سهمی بین ۱۰ تا ۲۰ درصد در ناترازی شبکه برق دارند.»
معاون توانیر درباره انتشار گزارشهایی مبنی بر مصرف غیرمعمول برق در برخی اماکن، از جمله یک سفارتخانه، مساجد و مدارس، اظهار داشت که امکان استفاده از ماینرهای غیرمجاز در هر مکانی وجود دارد و شرکت توانیر با جدیت با این تخلفات برخورد میکند.
اللهداد همچنین از «راهاندازی سامانه پیامکی برای دریافت گزارشهای مردمی» خبر داد و اعلام کرد که «به گزارشدهندگان برای هر ماینر شناساییشده یک میلیون تومان پاداش، تا سقف ۵۰ میلیون تومان، پرداخت میشود.»
براساس این گزارش، دادههای آمارها حاکی است که طی سه ماه اخیر بیش از ۴ میلیارد تومان پاداش به افراد گزارشدهنده پرداخت شده است.
اللهداد با اشاره به مقررات استخراج رمزارز در کشور تأکید کرد که شناسایی مالک دستگاه، تعیین محل فعالیت و ثبت کد رهگیری از جمله شرایط قانونی این فعالیت است.
معاون توانیر تصریح کرد که «در صورت رعایت نکردن این الزامات، فعالیت مراکز استخراج رمزارز غیرقانونی محسوب شده و با اقدامات قضایی مواجه خواهد شد.»
پیش از این خبرگزاری رویترز نوشت که در شرایطی که عوامل متعددی مانند سوءمدیریت، کاهش دخایر انرژی، ادامه خشکسالی، کسری بودجه و نیز تحریمهای ناشی از فعالیت هستهای جمهوری اسلامی، احتمالاً در قطعی برق نقش دارند، برخی گمان میکنند که استخراج ارزهای دیجیتال نیز در این موضوع نقش داشته است.
بر اساس این گزارش، ارزش بیت کوین پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری در ایالات متحده به بالاترین حد خود رسید. این افزایش قیمت بیت کوین باعث شده است که به نوشته آسوشیتدپرس، برخی مشکوک شوند که استخراج سازمانیافته ارزهای دیجیتال به دلیل جذب میزان قابل توجه برق، در قطعیهای اخیر در ایران نقش داشته است.
همچنین شماری از کاربران شبکههای اجتماعی در واکنش به جیرهبندی برق که دولت جمهوری اسلامی آن را «آغاز خاموشیهای برنامهریزی شده» نامیده است، تأکید کردند که این خاموشیها به دنبال بالا رفتن قیمت بیتکوین و به قصد صرف برق برای راهاندازی و بهرهبرداری از مزرعههای ماینر رمزارز است.