لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۵۵

کارشناسان آژانس، ايران را بدون دسترسی به مجتمع نظامی پارچين ترک کردند


آژانس بين المللی انرژی اتمی به توافقی با جمهوری اسلامی دست نيافت و می گويد از بازرسی يک تأسيسات کليدی نظامی در ايران، ممانعت به عمل آمد.

همچنين تهران از همکاری با کارشناسان سازمان ملل برای پاسخ به ادعاهای مربوط به تلاش های ايران برای طراحی سلاح هسته ای، خودداری کرد.

در بيانيه ای در بامداد چهارشنبه، آژانس بين المللی انرژی اتمی می گويد هيئت سازمان ملل متحد به رياست هرمان نکائرتس پس از دو روز گفتگوهای نااميد کننده با مقامات ايران در تهران، به وين مراجعت کرد.

آژانس اتمی سازمان ملل متحد می گويد ايران درخواست کارشناسان را برای بازرسی مجتمع پارچين در نزديکی تهران که مظنون به جای دادن تاسيسات هسته ای مخفی زيرزمينی است، رد کرد. اين گزارش می گويد ايران درخواست مشابهی را نيز هنگام ديدار کارشناسان آژانس در اواخر ماه ژانويه، نپذيرفت.

آژانس اتمی سازمان ملل همچنين می گويد که به هيچ توافقی با ايران در مورد شفاف سازی مسائل حل نشده و از جمله ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ايران، دست نيافت.

علی اصغر سلطانيه، فرستاده ايران به آژانس بين المللی انرژی اتمی، به خبرگزاری ايسنا گفت که مذاکرات تهران با آژانس سازمان ملل متحد ادامه خواهد يافت. اما، مشخص نيست اگر و در چه تاريخی مقامات ارشد آژانس بين المللی انرژی اتمی دوباره به ايران، بازگردند.

پيش از اين، رامين مهمان پرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران، گفت: هدف از ديدار تيم آژانس بين المللی انرژی اتمی، بازرسی نيست، بلکه مأموريت آنها در چارچوب گفت و گو و همکاری در آينده است.

در پی اين ديدار، نکائرتس گفت که اولويت وی گرفتن پاسخ از ايران در مورد اتهامات دخالت جمهور اسلامی در فعاليت های مربوط به سلاح های هسته ای ايران است. اسراييل و قدرت های غربی ايران را متهم به تلاش برای توسعه سلاح های هسته ای تحت پوشش برنامه توليد انرژی غيرنظامی ايران، می کنند، اتهامی که ايران رد می کند.

اسراييل و آمريکا استفاده از گزينه نظامی را برای متوقف کردن توليد تسليحات اتمی در ايران، رد نکرده اند. اما جی کارنی، سخنگوی کاخ سفيد، روز سه شنبه گفت جا و وقت برای ديپلماسی و فرصت دادن به تحريم های بين المللی برای ايجاد تغيير در رفتار ايران، وجود دارد.

از سوی ديگر معاون نيروهای مسلح ايران گفت ايران آماده است که به اقدام پيشگيرانه در برابر دشمنان خود مبادرت کند. آژانس خبری نيمه رسمی فارس نيوز در تهران به نقل از محمد حجازی می گويد، نيروهای او «صبر نخواهند کرد» تا ايران مورد حمله قرار گيرد. ايران روز دوشنبه گفت، شروع تمرين های دفاع هوايی را برای حفاظت بهتر از تأسيسات هسته ای خود در مقابله با حملات هوايی بالقوه، آغاز کرده است.

هيئت ۵ نفره بازرسان آژانس بين المللی اتمی به سرپرستی معاون مديرکل آژانس که به ايران رفته بودند روز سه شنبه پشت درهای بسته به گفتگو با مسئولان ايرانی پرداختند. آژانس بين المللی انرژی اتمی گفته بود که هدف اصلی اين دور از گفتگوها شفاف سازی در زمينه ابعاد نظامی احتمالی برنامه های هسته ای ايران است که در آخرين گزارش مديرکل آژانس به آن اشاره شده بود.

ايران نيز گرچه می گويد فعاليت های هسته ای کشور صلح آميز و غيرقابل مذاکره است اما اعلام کرده بود که آماده همکاری با آژانس در اين زمينه است.

پيش از اين نيز علی اکبر صالحی، وزير امور خارجه جمهوری اسلامی، تاکيد کرده بود ايران راهبردی برد-برد را برای مذاکرات آتی خود با کشورهای اروپايی برگزيده است.

هيئت ۵ نفره آژانس انرژی اتمی برای آغاز دور دوم گفتگوها و آماده سازی شرايط برای گفتگوهای ايران با گروه پنج بعلاوه يک روز دوشنبه به تهران رفته بود.

پاسخ ايران به نامه کاترين اشتون و آمادگی ايران برای بازگشت به ميز مذاکره با گروه پنج بعلاوه يک به ميزبانی احتمالی استانبول با ابراز خوشبينی آمريکا و غرب روبرو شده بود و جمهوری اسلامی نيز در ابتدا با رويکردی مثبت به اين مذاکرات نگاه می کرد.

غرب می گويد که ايران در پوشش فعاليت های صلح آميز اتمی برای بهره گيری در حوزه های انرژی و پزشکی در پی توسعه فعاليت های اتمی نظامی است.

پنج کشور عضو دائمی شورای امنيت همراه با آلمان مامور مذاکره برای حل مشکل هسته ای ايران می گويند به دليل عدم همکاری ايران مذاکرات فوق از ژانويه ۲٠۱۱ تاکنون به حال تعليق درآمده است.

XS
SM
MD
LG