مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی روز دوشنبه در سخنرانی نشست سالانه این نهاد سازمان ملل متحد، از برنامه هستهای ایران به عنوان یکی از چالشهای پیش رو نام برد و گفت که ایران باید برای اطمینان دادن به صلح آمیز بودن آن، توضیحاتی را به جهان ارائه دهد.
مدیر کل آژانس در سخنان افتتاحیه شصت و پنجمین اجلاس عمومی این نهاد در وین، برنامه اتمی ایران را چالش پیش رو عنوان کرد.
رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، گفت: «ما چالشهای روزمرهای داریم که از آنها چشم پوشی نمیکنیم. ما کارهای مهمی با جمهوری اسلامی ایران داریم. توضیحات مهمی باید از سوی آنها ارائه شود.»
آقای گروسی در ادامه با اشاره به سفر اخیر خود به ایران، گفت: «من همین چند روز پیش آنجا بودم و حالا از رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در اینجا استقبال کردیم. ما تصمیم گرفتیم با هم کار کنیم تا راه حل پیدا کنیم.»
وی از برنامه سفر خود به تهران در آینده نزدیک برای رسیدگی «به موضوعات مهم» خبر داد و گفت که نتیجه آن میتواند «این اطمینان را به جهانیان بدهد که هیچ نگرانی وجود ندارد و همچنین راه را برای سایر تلاشهای مهم دیپلماتیک که منتج به حصول نتایج رضایتبخشی درباره برنامه اتمی می شود، هموار کند.»
آقای گروسی کمتر از دو هفته پیش در تهران با مقامات ایران به توافق رسید که بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دارند تجهزات مشخص شده را سرویس فنی کنند و حافظه آن تجهیزات را، که با مهروموم آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران در جمهوری اسلامی ایران نگهداری خواهد شد، جایگزین کنند.
در این اجلاس جنیفر گرنهولم، وزیر انرژی آمریکا، در سخنانی با اشاره به ضرورت اجرای پروتکل الحاقی به مذاکرات غیر مستقیم بین تهران و واشنگتن اشاره کوتاهی داشت.
وی گفت: «ایالات متحده همچنان به دنبال دستیابی به توافق پیروی کامل از برجام با ایران و خلع سلاح اتمی کامل شبه جزیره کره است.»
در این اجلاس محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، نیز گفت ایران به دنبال مذاکرات نتیجه محور است.
مذاکرات غیر مستقیم ایران با آمریکا با هدف احیای برجام پس از شش دور مذاکره در روزهای پایانی دولت روحانی متوقف مانده است. دولت ابراهیم رئیسی هنوز تاریخی برای از سرگیری مذاکرات اعلام نکرده است.
بر اساس توافق برجام، آژانس بین المللی انرژی اتمی مسئول نظارت برای برنامه هستهای ایران است. ایران بعد از خروج دولت ترامپ از برجام، گام به گام از تعهدات برجامی خود کاسته و نگرانی بینالمللی در این زمینه را افزایش داده است.
دولت بایدن معتقد است که با ورود مجدد به برجام دریچه نظارتی گستردهتر و دقیقتری بر روی برنامه هستهای ایران گشوده میشود که عملا در راستای منافع ملی آمریکا است.