رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برای شرکت در «کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای» که از ۱۷ تا ۱۹ اردیبهشت در اصفهان برگزار خواهد شد به ایران سفر میکند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به بخش فارسی صدای آمریکا درپیش بودن این سفر را تأیید کرد و گفت که آقای گروسی در آنجا با «مقامهای ارشد» جمهوری اسلامی ایران ملاقات خواهد کرد.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اسفند ۱۴۰۲ گفته بود که در حال برنامهریزی برای سفر به تهران برای مقابله با «انحراف» در روابط بین آژانس و جمهوری اسلامی است.
در همان ماه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش محرمانهای به ۳۵ کشور عضو خود اعلام کرد که ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی حکومت ایران در سه ماه اخیر «اندکی» کاهش یافته است، ولی مجموع ذخایر اورانیوم غنیشده ایران همچنان رو به افزایش است.
آژانس در گزارش خود عنوان کرد که ایران ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی را از اوایل آبان ۶.۸ کیلوگرم کاهش داده و به ۱۲۱.۵ کیلو رسانده است.
این گزارش همچنین نشان میداد که حکومت ایران همچنان به اندازه کافی از این مواد در اختیار دارد که در صورت غنیسازی بیشتر، بر اساس تعاریف آژانس، برای سوخت دو جنگافزار هستهای و در سطوح پایینتر غنیسازیشده برای بمبهای بیشتر کافی است.
طبق تعریف آژانس، حکومت ایران به حداقل ۴۲ کیلوگرم اورانیوم با غنای ۶۰ درصد برای تولید یک بمب هستهای نیاز دارد.
جمهوری اسلامی ایران تلاش برای دستیابی به تسلیحات هستهای را انکار میکند و میگوید حق غنیسازی تا سطوح بالا را برای «مقاصد غیرنظامی» دارد.
کشورهای غربی میگویند هیچ «توجیه غیرنظامی معتبری» برای غنیسازی به چنین سطوح بالایی وجود ندارد.
بر اساس برجام -توافقنامه پیشین جمهوری اسلامی با قدرتهای جهانی- حکومت ایران میتوانست اورانیوم را تنها تا ۳.۶۷ درصد غنی کند. پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا، ایالات متحده را از این توافق خارج و تحریمها را دوباره اعمال کرد، جمهوری اسلامی نیز فراتر از محدودیتهای هستهای این توافق حرکت کرد.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای را تصویب کرده است که به حکومت ایران دستور میدهد با تحقیقات آژانس در مورد ذرات اورانیوم کشفشده در سایتهایی که ماهیت آنها از پیش اعلام نشده بود همکاری کند.
با این حال، جمهوری اسلامی ایران به طور کامل به توافق نصب دوباره دوربینهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی در برخی سایتهای هستهای عمل نکرد و برخی از مهمترین و باتجربهترین بازرسان آژانس را از فعالیت در ایران ممنوع کرد.
آقای گروسی روز ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ گفت که بهدلیل نگرانی از احتمال حمله تلافیجویانه اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران، بازرسیهای این نهاد تعلیق شده و گفته بود که از روز ۴ اردیبهشت ازسرگرفته خواهد شد.