اولین دادههای دنیای واقعی نشان داده است که واکسن ویروس پاپیلومای انسانی یا «اچ پی وی»، موارد ابتلا به سرطان دهانه رحم را تا ۸۷ درصد کاهش داده است. این سرطان سالانه جان بیش از ۳۰۰ هزار نفر را در دنیا رامیگیرد.
مطالعه منتشر شده در مجله «لنست» تخمین زده است که واکسیناسیون تا اواسط سال ۲۰۱۹، ۴۵۰ مورد از سرطان دهانه رحم و ۱۷ هزار و ۲۰۰ مورد از موارد پیش سرطان کاسته باشد.
پژوهشگران کالج کینگز لندن و دولت بریتانیا، دادههای ثبت شده سرطان مبتنی بر جمعیت در بریتانیا را بین ژانویه ۲۰۰۶ تا ژوئن ۲۰۱۹ برای هفت گروه از زنان بررسی کرده و گروههای واکسینه شده و واکسینه نشده را با یکدیگر مقایسه کردند.
آنها دادههای واکسن موسوم به «سرواریکس» را بررسی کردند که در برابر دو گونه ویروس «اچ پی وی» محافظت ایجاد میکند. واکسن جدیدتری که با نام تجاری «گارداسیل» ارائه میشود در برابر گونههای بیشتری محافظت ایجاد میکنند. تاکنون بیش از ۲۰۰ گونه از این ویروس شناسایی شده است.
اکثر ویروسهای «اچ پی وی»، سلولهای پوششی پوست را تحت تأثیر قرار میدهند و میتوانند منجر به ایجاد زگیلهای رایج پوستی شوند. عوامل خطر ابتلا به «اچ پی وی» در درجه اول به رفتار جنسی مرتبط است.
سال گذشته، سازمان بهداشت جهانی کارزاری را برای تسریع حذف سرطان دهانه رحم راهاندازی کرد که اولین تعهد جهانی برای از بین بردن سرطان و واکسینه کردن کامل ۹۰ درصد از دختران در برابر ویروس «اچ پی وی» تا ۱۵ سالگی است.
وزارت بهداشت آمریکا نیز از ماه ژانویه، کارزاری را برای افزایش نرخ واکسیناسیون در برابر «اچ پی وی» به ویژه در ایالتهایی که پایینترین نرخ واکسیناسیون دارند راه انداخت.
در ایران، بسیاری معتقدند اطلاعرسانی درستی در مورد بیماریهای جنسی به ویژه سرطان دهانه رحم و واکسیناسیون انجام نمیشود.
چندی پیش، یک متخصص مجاری ادراری و تناسلی در ایران از ابتلای ۳۰ تا ۵۰ درصد جمعیت فعال جنسی ایران به زگیل تناسلی خبر داد.
رئیس اداره پیشگیری از سرطان وزارت بهداشت ایران میگوید نوع دو ظرفیتی این واکسن در ایران تولید شده است، اما به دلیل شیوع ویروس کرونا، توسعه آن متوقف شد.