لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۲

حسین آقایی، پژوهشگر: جمهوری اسلامی قدرت بازدارندگی را «به‌طور کامل» از دست داده است


بالا گرفتن آتش مناقشات میان اسرائیل و جمهوری اسلامی
بالا گرفتن آتش مناقشات میان اسرائیل و جمهوری اسلامی

در پی حمله تلافی‌جویانه اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی و احتمال پاسخگویی حکومت ایران به آن، یک پژوهشگر امور استراتژیک به صدای آمریکا گفت که چهار سناریو در این زمینه متصور است و همه این سناریوها برای حکومت باخت به همراه دارد، چرا که احیای بازدارندگی برای جمهوری اسلامی خطر جنگ در پی دارد.

حسین آقایی، پژوهشگر روابط بین‌الملل و امور استراتژیک، روز یک‌شنبه ششم آبان درباره به صدای آمریکا گفت که رویکرد جمهوری اسلامی در برابر اسرائیل در هر صورت با «بحران خطرناک بازدارندگی» برای تهران همراه است.

به گفته حسین آقایی، جمهوری اسلامی قدرت بازدارندگی خود را چه داخل ایران و چه در منطقه «به طور کامل از دست داده» و در «وضعیتی گیج‌کننده» قرار گرفته است و هر اقدامی به واکنش بزرگتر اسرائیل و کسب موقعیت بازدارندگی بهتر برای این کشور منجر می‌شود.

به گفته او، عملکرد ارتش اسرائیل در مقابل جمهوری اسلامی «در چارچوب زنجیره واکنش» و «به سمت زدن سر اختاپوس است» و با در نظر گرفتن واکنش‌های جمهوری اسلامی، سطح واکنش‌ها به شکل پلکانی رو به بالا است.

این پژوهشگر امور استراتژیک با تأکید بر این که اسرائیل با «تنوع‌بخشی در انتخاب اهداف» قصد دارد از میان «نظامیان و فرماندهان تلفات» بگیرد، با اشاره به اقدامات پیشین اسرائیل از جمله به دست آوردن اسناد مربوط به تحرکات هسته‌ای جمهوری اسلامی و کشتن مقامات سپاه پاسداران و محسن فخری‌زاده، گفت که این کشور در سال‌های گذشته نیز عملیات‌های نظامی و اطلاعاتی را هرچند به صورت محدود در ایران و کشورهای منطقه پیش برده، ولی اکنون «در حال زدن زیرساخت‌های نظامی» در داخل خاک ایران است.

حسین آقایی با بیان این که برای اقدام جمهوری اسلامی در مقابل حمله تلافی‌جویانه اسرائیل، چهار سناریو متصور است، گفت که ممکن است اصلا واکنشی نشان ندهد و این سناریو به معنی «ادامه باخت» است و ضعف نشان دادن ممکن است موجب شود اسرائیل حمله‌های خود به مواضع جمهوری اسلامی در داخل خاک ایران را گسترش دهد.

به گفته او، حتی اگر جمهوری اسلامی سناریوی «واکنش محدود و نمایشی» را در پیش بگیرد، و به سمت اسرائیل یا منافع و متحدانش در منطقه موشک‌پرانی کند، باز هم «بی‌اثر» خواهد بود، چرا که برای حکومت تهران بازدارندگی به دنبال نخواهد داشت.

سناریوی سوم مدنظر این پژوهشگر امور استراتژیک «واکنش با ریسک کم» از جنس دو عملیات پیشین موسوم به «وعده صادق» است که «نه به قصد گرفتن تلفات» و همراه با تحرکات گروه‌های نیابتی خود در منطقه «در چارچوب دکترین حلقه آتش، ولی زیر آستانه جنگ تمام عیار» است که در این صورت نیز واکنش گسترده توسط اسرائیل را به دنبال دارد.

آقای آقایی چهارمین فرضیه را «واکنش با ریسک بالا» و «حمله‌های گسترده موشکی و پهپادی» به سمت اسرائیل توسط جمهوری اسلامی و بازوهای نیابتی‌اش در منطقه با هدف نابود کردن زیرساخت‌های حیاتی در آن کشور دانست که در این صورت نیز اسرائیل ممکن است به همراه متحدانش در منطقه از جمله آمریکا وارد جنگ با جمهوری اسلامی شوند.

به گفته او هر اقدامی علیه اسرائیل که احتمال بالا رفتن تلفات انسانی را بالا ببرد، احتمال «تهدید اتمی» جمهوری اسلامی را افزایش می‌دهد، گفت که اگر مقامات تهران بخواهند به سراغ تهدید اسرائیل با ساخت بمب هسته‌ای بروند، «ممکن است اسرائیل به شکل گزینشی علیه جمهوری اسلامی از بمب اتم استفاده کند» و «احتمال حمله اتمی افزایش خواهد یافت.»

رهبر جمهوری اسلامی امروز یک‌شنبه در واکنش به حمله اسرائیل به مواضع جمهوری اسلامی ضمن «شرارت» نامیدن آن خطاب به مسئولان گفته که این حمله «نه باید بزرگنمایی شود و نه کوچک‌انگاری.»

در این زمینه، نجات بهرامی روزنامه‌نگار به صدای آمریکا گفته است که رهبر جمهوری اسلامی عواقب تقابل با اسرائیل را دیده و اکنون دارد از تصمیم‌گیری شانه خالی می‌کند.

یوآف گالانت، وزیردفاع اسرائیل در ارتباط با حملات سنگین این کشور به گروه‌های حزب‌الله و حماس طی یک سال اخیر گفته است که در نتیجه این حملات، دو گروه مزبور قابلیت خود به عنوان «ابزار موثر» در دسترس جمهوری اسلامی علیه اسرائیل را از دست داده‌اند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG