لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۰۸

درخواست سناتور منندز برای اتخاذ راهبردی جدید در قبال ایران: «امیدوار بودن» یک استراتژی امنیت ملی نیست


باب منندز - آرشیو
باب منندز - آرشیو

باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا، بار دیگر خواستار آن شد که دولت آمریکا راهبرد جدیدی را در قبال ایران در پیش بگیرد.

این سناتور دموکرات که در مراسم شام سازمان آیپک، لابی پرنفوذ حامی اسرائيل، و در حضور حدود ۱۵۰ نفر در نیوجرسی صحبت می‌کرد، همچنین تاکید کرد که مذاکرات با ایران در وین باید متوقف و تمام شود.

به نوشته جوییش‌اینسایدر، باب منندز در جمع خبرنگاران گفت: «زمان آن فرا رسیده است که به اروپایی‌ها که با آنها حسن نیت نشان داده‌ایم، بگوییم که مایل بودیم وارد توافقی قوی‌تر و طولانی‌تر شویم، که ایرانی‌ها آنجا نیستند.» او پیشتر نیز در سنای آمریکا خواستار استراتژی جدید برای برخورد با ایران شده بود.

او با انتقاد از تلاش‌های دیپلماتیک دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، برای بازگشت به برجام، که ایالات متحده تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال ۱۳۹۷ از آن خارج شد، در سخنرانی سه‌شنبه شب خودد دو بار گفت: «امیدوار [بودن]، یک استراتژی امنیت ملی نیست.»

منندز همچنین گفت آمریکا به یک برنامه‌ای نیاز دارد که «رو به جلو» باشد. این سناتور هفته گذشته در سنا طی جلسه‌ای درباره ایران، میزبان رابرت مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، بود. سناتور منندز سه شنبه اعلام کرد که برای برگزاری یک جلسه توجیهی محرمانه دیگر در مورد برنامه‌های دولت بایدن در خصوص ایران درخواست داده و قول داد که در صورتی که در نشست محرمانه برنامه‌ای مطرح نشود قصد دارد با یک مصوبه، چنین برنامه‌ای را به دولت «دیکته» کند.

منندز از جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، خواست که بار دیگر تحریم‌ها را یک باره برگرداند و یا در تلاش‌های چندجانبه برای تحریم ایران مشارکت کند. او همچنین از کاخ سفید خواست تا علیه خرید نفت ایران توسط چین که روزانه به «۶۵۰ هزار بشکه» می‌رسد، اقدام کند. سناتور منندز در بخش دیگری از سخنانش «بازدارندگی نظامی» را نیز یک استراتژی مهم عنوان کرد و گفت: «آمریکا باید نشان دهد که اراده و همچنین توانایی نظامی را داریم تا از مردم و منافع خود دفاع کنیم.»

منندز در دفاع از رویکرد خود در قبال ایران، به اظهارات فرانک مک‌کنزی، فرمانده سابق سنتکام، اشاره کرد که گفته بود ایران به شرایطی از نظر موشکی رسیده است که وضعیتی که رهگیری همه موشک‌هایی که ایران می‌تواند پرتاب کند برای آمریکا و متحدانش غیرممکن است.

منندز همچنین با اشاره به ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران و بازداشت شهروندان آمریکایی و اروپایی به بهانه‌های دروغین، ایران کنونی را «تهدیدی بسیار خطرناک‌تر» از ایران زمان اجرای برجام و دارای «تمایل بسیار کمتری برای مذاکره» دانست.

منندز همچنین از تصمیم دولت ترامپ برای خروج از توافق سال ۲۰۱۵ برجام انتقاد کرد، توافقی که به گفته او «بدون برنامه، بدون استراتژی، و بدون متحدان» صورت گرفت و در نهایت به موقعیت فعلی ایران در آستانه دستیابی به سلاح هسته‌ای منجر شد. وی با این حال گفت که نگران آن است که توافق جدید احتمالی از برجام اولیه نیز ضعیف‌تر باشد.

سناتور جمهوری‌خواه جیمز ریش، نفر دوم کمیته روابط خارجی سنا، نیز به تازگی در حاشیه جلسه استماع رابرت مالی، نماینده ویژه وزرات امور خارجه آمریکا در امور ایران، در کمیته روابط خارجی سنا، به صدای آمریکا گفته بود که «هیچ چیز‌ و هیچ رفتار حکومت تهران عوض نشده، و مذاکرات به بن بست رسیده است و باید آن‌ را رها کرد.» وی افزود: «فقدان یک توافق، بهتر از چنین توافقی است. من با توافق ضعیف قبلی موافق نبودم و آن چه در این جلسه صحبتش شد، حتی ضعیف‌تر از آن است و زمان ترک مذاکرات است.»

او همچنین درباره راهکار پیش رو به صدای آمریکا گفته بود: «آن چه باید انجام شود، تشدید فشار تحریم‌ها به سطحی بسیار بالاتر از آن چه وجود دارد در کنار اعمال تحریم‌های ثانویه علیه هرکسی است که با ایران معامله می‌کند.»

رند پال، سناتور جمهوریخواه، نیز با رد موثر نبودن تحریم‌ها در مورد ایران، به صدای آمریکا گفته بود: «لغو تحریم‌ها به‌سود تهران خواهد بود، در غیر این‌صورت ایران این‌همه بر لغو تحریم‌ها اصرار نمی‌کرد.»

دولت جو بایدن بارها گفته است که احیای برجام به نفع منافع ملی آمریکا است. اما مقامات دولت بایدن همچنین گفته‌‌اند که هر چه زمان می‌گذرد، منافع برجام نیز کمتر می شود.

رابرت مالی در جلسه کمیته روابط خارجی سنا گفته بود که ایالات متحده کاملا آماده مواجهه با واقعیت و حرکت رو به جلو، بدون رسیدن به یک توافق با ایران است و اضافه کرد که جو بایدن هیچ گزینه‌ای را از روی میز حذف نکرده است و این که دولت توافق را به عنوان تحمیل محدودیت‌های واقعی بر فعالیت‌های ایران می‌بیند و بدون آن، ایران احتمالاً به یک قدرت هسته‌ای تبدیل خواهد شد.

XS
SM
MD
LG