لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۳

«مدارک فلسطین» بخش سوم: گزارش گلدستون


همانطور که در ابتدای این رشته از نوشته ها ذکر شد، «مدارک فلسطین» (۱) علی رغم جنجالی بودنش تا به حال سر و صدای زیادی در خاورمیانه بر پا نکرده و پس از انتشار به دو دلیل به سرعت از سر خط خبرهای آن منطقه کنار رفته است:

اول، چون مدارک درز کرده همه به زبان انگلیسی بود، برنامه مذکور نیز از بخش انگلیسی شبکه تلویزیون الجزیره پخش شد و تدریجا در روزنامه انگلیسی زبان گاردین به چاپ رسید.

دوم، تظاهرات ضد دولتی که از ۴ بهمن ماه در مصر آغاز شد و بعد از ۱۸ روز در جمعه شب ۲۲ بهمن ماه به استعفای حسنی مبارک رئیس جمهوری آن کشور منجر شد، «زلزله ای» در خاورمیانه به وجود آورده که همه چیز را تحت الشعاع خود قرار داده است.

بر اساس یکی دیگر از «مدارک فلسطین» که به احتمال زیاد از دفتر یکی از مذاکره کنندگان ارشد فلسطینی به بیرون درز کرده، رهبران نهاد خودمختاری فلسطینی به درخواست آمریکا با به تعویق اندختن ارائه «گزارش گلدستون» به شورای امنیت سازمان ملل موافقت کرده بودند. این گزارش در مورد احتمال بروز جنایات جنگی در جنگ اسراییل با حماس تهیه شده بود.

بعد از آخرین جنگ بزرگ اسراییل با «جنبش مقاومت اسلامی» (حماس) در باریکه غزه در ۷ تا ۲۹ دی ماه ۱۳۸۷ که به کشته شدن بیش از ۱۴۰۰ فلسطینی و ۱۳ سرباز اسراییلی منجر شد، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در اردیبهشت ماه ۱۳۸۸ به ریچارد گلدستون، یک قاضی ۷۲ ساله اهل آفریقای جنوبی ماموریت داد تا با تشکیل یک هیات مستقل حقیقت یاب، گزارشی در مورد وضعیت حقوق بشر در «تمام سرزمین های اشغالی فلسطینیان، به ویژه باریکه غزه» تهیه و به آن شورا ارائه دهد.

در این گزارش که در مهر ماه همان سال به سازمان ملل ارائه شد، نیروهای مسلح اسراییل و شبه نظامیان حماس به «جنایات جنگی و احتمال ارتکاب جنایت علیه بشریت» متهم شدند.

گزارش گلدستون واکنش های متفاوتی را برانگیخت. برای مثال، در حالیکه حماس به طور کل از مندرجات گزارش مذکور حمایت کرد، شیمون پرز رئیس جمهوری اسراییل اظهار کرد که این گزارش با نادیده گرفتن تفاوت میان مهاجم و مدافع، تاریخ را به مسخره گرفته، و بنیامین نتایاهو نخست وزیر آن کشور نیز گزارش مذکور را به «حکم دادگاهی صحرائی» تعبیر کرد که «از قبل نوشته شده بود.» (۲)

در عکس العمل دیگری به گزارش گلدستون، مجلس نمایندگان آمریکا در آبان ماه سال ۱۳۸۸ با تصویب قطعنامه ای آن گزارش را «جانبدارانه و فاقد مشروعیت» اعلام کرد، اما سه ماه بعد پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه مشابهی گزارش گلدستون را تائید کرد.

جلوگیری از ارائه گزارش گلدستون به شورای امنیت که توسط رهبری فلسطینی و بنا به درخواست واشنگتن صورت گرفت، باعث شد تا افکار عمومی فلسطینیان به شدت تحریک شود و محمود عباس رهبر آنان را تا مرز استعفا پیش ببرد. مقام های ارشد فلسطینی مدعی بودند که جلوگیری از ارائه گزارش گلدستون به شورای امنیت را بر اساس درخواست آمریکا انجام نداده اند. اما یکی از مدارک محرنامه منتشر شده نشان می دهد که سه هفته بعد از آن، ژنرال جیم جونز مشاور وقت امنیت ملی رئیس جمهوری آمریکا به صائب عریقات مذاکره کننده ارشد فلسطینی گفته بود «از شما به خاطر آنچه در مورد گزارش گلدستون انجام داده اید، ممنونیم. کار شجاعانه ای بود.» (۳)

مقام های فلسطینی بسیاری از مطالب مطرح شده در اسناد محرمانه درز کرده را رد کرده و محتویات آن را بیشتر «ترکیبی از راست و دروغ» خوانده اند. با این حال تقریبا بلافاصله بعد از پخش این برنامه از شبکه خبرگزاری الجزیره یکی از مذاکره کنندگان سابق فلسطینی بنام «دیانا بوتو» این مدارک را نشان دهنده «میزان جدائی رهبران از مردم فلسطینی» دانست و صریحا خواستار استعفای آقای عریقات شد. (۴)

اولین برنامه موسوم به «مدارک فلسطین» در ۵ بهمن ماه از تلویزیون الجزیره پخش شد، و طبیعتا حماس از آن به عنوان دلیل دیگری برای عدم صداقت رهبران فلسطینی در ساحل غربی استفاده کرد. از سوی دیگر، یک روز بعد از پخش این برنامه، ده ها دانشجوی فلسطینی شاغل به تحصیل در دانشگاه های بریتانیا دفتر نمایندگی نهاد خودمختاری فلسطینی در منطقه هامر اسمیت در غرب لندن را با «تظاهرات نشسته» اشغال کردند و خواستار دیدار با مانوئل حساسیان رئیس هیات نمایندگی فلسطینیان شدند. (۵)

پا نوشت ها:

۱ - «مدارک فلسطین» به بیش از ۱۶۰۰ سند محرمانه گفت و گوهای صلح میان اسراییل و فلسطینیان گفته می شود که «به طریقی» به شبکه تلویزیونی الجزیره درز کرده و آن شبکه نیز همزمان آن اسناد را برای چاپ تدریجی در اختیار روزنامه بریتانیائی گاردین قرار داده است. در بخش اول این رشته از نوشته ها به تمایل ارشدترین مذاکره کنندگان فلسطینی برای اعطای امتیازاتی به طرف اسرائیلی در خصوص حساس ترین درخواست های فلسطینیان، و در بخش دوم به جهت گیری های سئوال برانگیز رهبران فلسطینی طی دوره ای ده ساله در مورد شهرک سازی های یهودی نشین اشاره شد.

رجوع کنید به:

http://www.voanews.com/persian/news/middle-east/palpaper2011-2-4-115284929.html

http://www.voanews.com/persian/news/pal2011-2-4-115290344.html

۲- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3778079,00.html

۳- http://www.guardian.co.uk/world/palestine-papers

۴- http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/23/palestine-papers-expose-peace-concession

۵- http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/27/palestinian-ambassador-uk-office-protesters

XS
SM
MD
LG