یک کنفرانس بینالمللی برای لبنان روز پنجشنبه سوم ابان در پاریس آغاز به کار کرد که هدف آن، جلب کمکهای نظامی و بشردوستانه برای کشور جنگ زده لبنان است.
آسوشیتدپرس اشاره کرد که درگیری میان نیروهای حزبالله تحت حمایت جمهوری اسلامی و اسرائیل، باعث آوارگی یک میلیون تن، کشته شدن بیش از ۲۵۰۰ تن و تشدید بحران اقتصادی لبنان شده است.
به گزارش این خبرگزاری، کنفرانس روز پنجشنبه با حضور وزرا و مقامات بیش از ۷۰ کشور و سازمان بینالمللی، از جمله اتحادیه اروپا و شرکای منطقهای آغاز به کار کرد.
پیش از این دفتر ریاست جمهوری فرانسه اعلام کرده بود که نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان، که روز چهارشنبه دوم آبان با امانوئل مکرون دیدار کرد، در این کنفرانس شرکت خواهد کرد.
برگزارکنندگان نشست ابراز امیدواری کردند که کمکهای مالی پیشبینیشده برای کمکهای بشردوستانه، درخواست سازمان ملل برای بودجه ۴۲۶ میلیون دلاری که بهطور فوری برای لبنان مورد نیاز است، برآورده کند.
در همین ارتباط، رئیسجمهوری فرانسه در جریان نشست پاریس گفت که این کشور بسته کمکی ۱۰۰ میلیون یورویی (۱۰۸ میلیون دلاری) برای حمایت از لبنان ارائه خواهد کرد.
به نوشته آسوشیتدپرس، فرانسه همچنین به دنبال هماهنگی حمایت بینالمللی برای تقویت نیروهای مسلح لبنان است تا بتوانند بهطور گستردهتر و کارآمدتر در جنوب آن کشور مستقر شوند. این بخشی از یک توافق احتمالی برای پایان دادن به جنگ است که ممکن است شامل عقبنشینی نیروهای حزبالله از مرز این کشور با اسرائیل باشد.
این خبرگزاری اشاره کرد که حمایت بینالمللی ممکن است شامل تجهیز، آموزش و کمکهای مالی برای استخدام نیروها و تأمین نیازهای روزانه ارتش لبنان باشد.
دفتر مکرون اعلام کرد که ارتش لبنان طی ۵ سال بحران اقتصادی بهشدت آسیب دیده است. این ارتش دارای زرادخانهای قدیمی و فاقد دفاع هوایی است و توانایی مقابله با حملات اسرائیل یا درگیری با حزبالله را ندارد.
قرار است شرکتکنندگان در کنفرانس همچنین درباره چگونگی حمایت از مأموریت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در لبنان (یونیفیل) بحث کنند و ممکن است نقش قویتری به آنها داده شود. فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی یکسوم نیروهای یونیفیل را تأمین میکنند.
ریم مونتاز، سردبیر وبلاگ «اروپای استراتژیک» از مرکز کارنگی اروپا به آسوشیتدپرس گفت: «آنچه ما میدانیم این است که بدون تقویت ارتش لبنان و یونیفیل، صلح و ثبات پایدار در مرز بین لبنان و اسرائیل ممکن نخواهد بود. از این رو، تلاشهای فرانسه مهم و حیاتی برای مسیر آینده است.»
این پژوهشگر افزود: ارتباطات تاریخی فرانسه با لبنان، مستعمره سابق خود، و دیپلماسی تأثیرگذار آن به پاریس فرصت میدهد تا یک «پاسخ مناسب به چالش عظیمی که اکنون جنگ در لبنان به وجود آورده است» را هماهنگ کند.
او گفت: «فرانسویها تلاش میکنند تا اطمینان حاصل کنند که اهداکنندگان بینالمللی بهطور مستقیم از بازیگران فعال در لبنان، که میتوانند بهترین توصیف از نیازهای فوری ناشی از تجاوز اسرائیل را ارائه دهند، بشنوند. این تجاوز باعث آوارگی اجباری ۲۰ درصد از جمعیت لبنان در طول دو هفته شده است.»
بر اسلاس این گزارش، پاریس همچنین به دنبال بازگرداندن حاکمیت لبنان و تقویت نهادهای این کشور است. در حالی که حزبالله عملاً به عنوان دولتی در داخل دولت لبنان عمل میکند، این کشور به مدت دو سال بدون رئیسجمهور بوده و جناحهای سیاسی هنوز بر سر انتخاب یک رئیسجمهور جدید توافق نکردهاند.
با این حال، این کنفرانس بینالمللی در زمانی برگزار شده که منتقدان میگویند رویکرد دیپلماتیک رئیسجمهوری فرانسه در خاورمیانه به دلیل تغییر مواضع آشکار و گاهی ارتباطات نامنظم او مبهم شده است.
بر اساس این گزارش، در هفتههای اخیر، به نظر میرسد امانوئل مکرون موضع خود را علیه اسرائیل سختتر کرده است، در حالی که بارها خواستار آتشبس در لبنان و غزه شده و تلفات انسانی غیرقابل تحمل را محکوم کرده است.
دفتر او اعلام کرد که وی روز دوشنبه در تماس تلفنی با نخستوزیر اسرائیل، بار دیگر بر این درخواست تأکید کرد.
اخیراً تنشهایی میان رهبران فرانسه و اسرائیل ایجاد شده است، بهویژه پس از آنکه مکرون خواستار توقف صادرات سلاح برای استفاده در غزه شد.
او همچنین هدفگیری عمدی نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در جنوب لبنان توسط اسرائیل را که اسرائیل آن را رد کرده است، به شدت محکوم کرد.
مواضع او از سوی بنیامین نتانیاهو پاسخ داده شده است.