هبتالله آخندزاده، رهبر گروه طالبان، روز چهارشنبه در یک سخنرانی بر اجرای احکام اسلامی «تا دم مرگ» تاکید کرد و خطاب به شبهنظامیان این گروه گفت پا پس نکشند و به قربانیدادن ادامه دهند.
به گزارش بخش دری صدای آمریکا، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، نوار صوتی منتسب به آخندزاده را در شبکۀ «ایکس» منتشر کرد که به گفته او پس از امامت نماز عید در ولایت قندهار خطاب به نمازگزاران ایراد شده است.
آخندزاده در این نوار صوتی حدود ۳۵ دقیقهای خطاب به طالبان گفت: «ناکام نشوید، همچنان مقابله کنید، همچنان قربانی بدهید. همچنان استشهادی [حملات انتحاری] کنید، آنگونه که دیروز در وقت سختی برای کامیابی، استشهادی میکردید و فدایی میکردید، امروز در زمان راحتی نیز قربانی بدهید، پا پس نکشید، کمربند را نشکنید.»
طالبان در جریان دو دهه حضور نظامی ایالات متحده و ناتو در افغانستان از حملات انتحاری علیه نیروهای افغان و نیروهای خارجی استفاده میکرد اما بیشتر قربانیان این حملات، غیرنظامیان بیدفاع افغان بودند.
در بیش از دو و نیم سال گذشته که طالبان بر افغانستان حاکم شده اند، رهبر طالبان فرمانهای متعددی صادر کرده است که شماری از این فرمانها به ویژه در زمینۀ سلب حق آموزش و کار زنان و دختران با انتقاد گسترده، حتی از سوی برخی از اعضای ارشد گروه طالبان روبرو شده است.
آخندزاده همچنین از قصاص و مجازات بدنی متهمان در محضر عام دفاع کرد و آن را در مطابقت با قوانین اسلامی خواند. او تاکید کرد احکام اسلامی را آنگونه که در زمان پیامبر اسلام اجرا میشد، اجرا خواهد کرد.
در پی فرمان رهبر طالبان، اجرای مجازات در محضر عام افزایش یافته که با انتقاد گستردۀ بینالمللی و نهادهای مدافع حقوق بشر روبرو شده است. سازمان ملل متحد این فرمان رهبر طالبان را «به شدت ناامیدکننده» خوانده است.
رهبر طالبان در پاسخ به این انتقادها گفت: «میخواهید قانون خود را بر ما تحمیل کنید و میخواهید قانون شما احترام شود. قانون من اسلام است، دین است، دین الهی است، چرا این را احترام نمیکنید، چرا بر آن عیب میگیرد و چرا مسلمانان را ملامت میکنید که مغایر حقوق بشر است؟»
رهبر طالبان در این سخنرانی تنها واژه «برادران» را کار گرفت و حتی یکبار از زنان نام نبرد و یا به حقوق زنان و اقلیتها اشاره نکرد.
با گذشت بیش از دو و نیم سال از مسلط شدن طالبان بر افغانستان، تاکنون هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته و جامعۀ بینالمللی همواره بر ایجاد حکومتی با حضور همه اقوام و اقلیتها در افغانستان و نیز احترام کامل به حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران تاکید کرده و آن را پیششرط هر گونه تعامل سیاسی با طالبان خوانده است.