لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۵۱

گزارش ماهانه «هه‌نگاو»: ۲۰ زن‌کشی، یک اعدام و ده‌ها بازداشت و حبس زنان در ایران


زندان زنان در قرچک ورامین. آرشیو
زندان زنان در قرچک ورامین. آرشیو

سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» با استناد به آمار جمع آوری شده، اعلام کرد که طی ماه گذشته میلادی (فوریه ۲۰۲۴)، دست‌کم یک زن در زندان‌های جمهوری اسلامی «اعدام»، ۹ فعال زن «بازداشت» و ۹ فعال زن نیز توسط دستگاه قضایی حکومت ایران به «حبس» محکوم شده‌اند.

بر اساس گزارش هه‌نگاو، علاوه بر این موارد، در ماه گذشته میلادی دست‌کم ۲۰ مورد «زن‌کشی» نیز در شهرهای مختلف ایران ثبت شده است.

این گزارش حاکی از آن است که در ۲۱ ژانویه ۲۰۲۴ (اول بهمن ۱۴۰۲)، حکم اعدام یک زن اهل تبریز به نام هاجر اتابکی، ۴۱ ساله، که پیشتر به اتهام جرایم مرتبط با مواد مخدر به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی قزوین اجرا شده است. اجرای حکم اعدام این زندانی پس از حدود یک ماه و در ماه فوریه (اسفند) رسانه‌ای شد.

به استتاد شانزدهمین «گزارش سالانه مجازات اعدام در ایران در سال ۲۰۲۳» که صبح روز سه‌شنبه ۱۵ اسفند، طی مراسمی توسط سازمان حقوق بشر ایران در پاریس، پایتخت فرانسه، منتشر شد، جمهوری اسلامی صدرنشین اعدام زنان در جهان است.

در این حال، هه‌نگاو اشاره کرد که طی ماه فوریه ۲۰۲۴، دست‌کم «۹ فعال زن» و «یک فعال کوییر» در شهرهای مختلف ایران بازداشت شده‌اند. یک دانشجو و یک روزنامه‌نگار نیز میان زنان بازداشت شده هستند. «۷ تن» از بازداشت‌شدگان نیز جهت گذراندن دوران محکومیت، بازداشت شده‌اند.

به نوشته این گزارش، نسرین حسنی (بجنورد)، ژیلا هژبری (مریوان)، آ. نارویی (زاهدان)، نوشین مصباح (مشهد)، مینا کرمی (شیراز)، رویا ثابت (شیراز)، رئوفه میرباقری (رامسر)، ناهید خداجو (تهران) و سارینا جهانی (شیراز) در ماه گذشته بازداشت شده‌اند.

همچنین، الهام چوبدار، فعال کوییر اهل ارومیه، هم به منظور سپری کرددن دوران محکومیت، بازداشت و به زندان مرکزی این شهر منتقل شده است.

هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، نیز روز یازدهم اسفند از برگزاری جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات «۱۲ فعال حقوق زنان» اهل گیلان در روز دهم اسفند در شعبه سوم دادگاه انقلاب اسلامی رشت خبر داده بود.

با استناد به آمار ثبت شده در سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، طی ماه فوریه ۲۰۲۴ دست‌کم «۹ فعال زن» نیر در شهرهای مختلف ایران به «حبس» محکوم شده‌اند.

بر طبق این گزارش، این ۹ فعال در مجموع توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به ۴۴ سال حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

هه‌نگاو در گزارش خود نوشت که دست‌کم «۲۰ زن» در شهرهای مختلف ایران طی بازه یک ماهه کشته شده‌اند که «۱۶ مورد» آن، «توسط افراد نزدیک خود» ازجمله همسر، همسر سابق، پدر و یا برادر انجام گرفته است.

بر طبق این گزارش، «۹ زن» توسط همسران و همسران سابق خود کشته شده، «۷ زن» نیز توسط افراد نزدیک خانواده و «۴ زن» نیز توسط افراد دیگر به قتل رسیده‌اند.

مینا خانی، فعال حقوق بشر ساکن آلمان، در این رابطه به «صدای آمریکا» گفته است: «زمینه زن‌کشی» در ایران را جمهوری اسلامی فراهم کرده اما قتل‌ها، «ریشه اجتماعی» هم دارند.

XS
SM
MD
LG