دهها فرد مهاجم با اسلحه، موشک و نارنجکهای دستی روز جمعه ۲۰ مهر به مجموعهای از معادن کوچک و خصوصی زغالسنگ در جنوب غربی پاکستان حمله کردند، شماری از معدنچیان را در خواب کشتند، برخی دیگر را به صف کردند و با شلیک گلوله اعدام کردند، و دستکم جان ۲۱ نفر را گرفتند.
حمله حدود ۴۰ مرد مسلح که چند روز پیش از برگزاری نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به میزبانی پاکستان رخ داد، یکی از فجیعترین حملهها در هفتههای اخیر در منطقه معدنی «بلوچستان» در مرز افغانستان و ایران محسوب میشود.
یک مقام پلیس منطقه، به خبرگزاری رویترز گفت: «تروریستهای مسلح حدود یک تا یک و نیم ساعت در منطقه ماندند و راکتها و نارنجکهایی را به سمت معادن و معدنچیان پرتاب کردند.»
هنوز هیچ گروهی مسئولیت حمله به این معادن را که شش زخمی نیز برجای گذاشت، بر عهده نگرفته است.
در میان کشتهشدگان حمله، چهار تبعه افغانستان بودند و چهار افغانستانی دیگر نیز زخمی شدند. وزارت امور خارجه افغانستان در بیانیهای این حمله را به شدت محکوم کرد.
به گفته پلیس، صدها نفر با درخواست دستگیری مهاجمان در محل حمله تجمع کردند و کسبوکارها و مغازهها در منطقه «دوکی» تعطیل شدند.
خیرالله نصار، مالک یکی از معادن، که رئیس شورای محلی نیز هست گفت: «مدتی بود از طرف ستیزهجویان تهدید میشدیم ولی هیچ خبری در ارتباط باص حمله وجود نداشت.» او افزود که مهاجمان، تمامی ۱۰ معدن را به همراه تجهیزات و ماشینآلات داخل آن به آتش کشیدند.
گروههای شبهنظامی جداییطلب در بلوچستان دههها است که با درخواست داشتن سهمی در منابع این ناحیه غنی از مواد معدنی، حملات مکرر علیه دولت، ارتش و منافع چین در منطقه را رقم زدهاند که کارگران مهاجر نیز قربانی چند حمله شدهاند.
این منطقه سرشار از مواد معدنی، علاوه بر جداییطلبان، محل زندگی شبهنظامیان اسلامگرا نیز هست که از سال ۲۰۲۲ میلادی پس از شکست آتشبس طالبان پاکستان با دولت، دوباره پا به عرصه وجود گذاشتهاند.
یکی از چندین گروه شورشی در حال جنگ با دولت پاکستان به نام «ارتش آزادیبخش بلوچ» مسئولیت انفجاری را که اخیرا در شهر کراچی روی داد و جان دو شهروند چینی شاغل در یک نیروگاه برق را گرفت بر عهده گرفته است.
این گروه همچنین مسئول یکی از گستردهترین خشونتها در منطقه بلوچستان در سالهای اخیر بوده است. این خشونتها در ماه مرداد با هدف قرار دادن ایستگاههای پلیس، خطوط راهآهن، و بزرگراهها همراه بود و جان بیش از ۷۰ نفر را گرفت.
منطقه بلوچستان پاکستان از شمال با افغانستان و از غرب با ایران همسایه است و دارای خط ساحلی طولانی در دریای عرب است. بزرگترین میدان گاز طبیعی پاکستان در این منطقه است و گمان میرود که ذخایر کشفنشده بیشتری نیز دارد. همچنین دارای منابع غنی فلزات از جمله طلا است که تولید آن در سالهای اخیر افزایش یافته است.
این منطقه یک مکان کلیدی در کریدور بزرگ چند میلیاردی چین-پاکستان است که بخشی از طرح زیرساختی کمربند و جاده پکن در منطقه محسوب میشود.