لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۰

گاردین: بسیاری از ایرانیان از دخالت نظامی در عراق حمایت می کنند


قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس (شاخه خارج از کشور سپاه پاسداران)
قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس (شاخه خارج از کشور سپاه پاسداران)

روزنامه گاردین چاپ لندن، روز جمعه در گزارشی از دفتر تهران این نشریه، می نویسد خشونت داعش در عراق و نفرت سبعانه ای که به شیعیان می ورزد، ایرانیان را چنان ترسانده که خواستار دخالت نظامی ایران در عراق هستند.

به نوشته خبرنگار گاردین از تهران، مریلا ۳۰ ساله که هیچ علاقه ای به سپاه پاسداران ندارد، چنان از گروه داعش و پیشرفت هایش در عراق همسایه به خوف آمده که می خواهد نظامیان کشورش وارد جنگ با آنان شوند.

مریلا که در مهد کودکی در سعادت آباد، در غرب تهران، به بچه ها انگلیسی یاد می دهد، اکنون آرامش خاطرش را از دست داده است:« داعش واقعا دارد می جنگد و من خیلی می ترسم. احساس می کنم که می توانند برای ما خطری جدی باشند.»

دولت اسلامی عراق و شام پیرو تعبیری از تسنن است که با تشیع خصومتی عمیق می ورزد. اکثریت جمعیت عراق وایران، شیعه اند. داعش پس از تصرف موصل، دومین شهر عراق، تصاویر اعدام شیعیان را منتشر کرده است.

در حالی که داعش در تمهید رفتن به بغداد است، دولت عراق که به دست حزب های شیعی اداره می شود، دست کمک به سوی ایران، و البته آمریکا، دراز کرده است.

برای بسیاری ازایرانیان این روی دادها یادآور خاطرات آنان از «جنگ تحمیلی» سال های ۱۹۸۰-۱۹۸۸ است که ارتش نیرومند صدام حسین به ایران لشکر کشید. حتی نسل هایی که بمباران های هوایی و تلفات جمعی در جبهه ها و شهرهارا به یاد ندارند، در جامعه ای زخمی از تازیانه جنگ بزرگ شده اند.

لباس مریلا- مانتویی آبی رنگ، تنگ و چسبان و جلوباز با شلوارخاکستری- با پوشش مطلوب رهبران مذهبی ایران بسیار فاصله دارد. سپاه پاسداران پس از سقوط شاه در سال ۱۳۵۷ با هدف دفاع از انقلاب اسلامی پا گرفت. اما مریلا تردیدی ندارد که سپاه باید به جای آن که صبر کند تا داعش وارد ایران شود، پیشاپیش برای جنگ با داعش به عراق برود. «شخصا از سپاه خوشم نمیاد. ولی وقتی تمامیت ارضی ما در خطر باشد راه دیگری نداریم».

خوف داعش فرصتی نادر پیش آورده که شهروندان لیبرال اندیش تری چون مریلا، و آیت الله هایی چون ناصر مکارم شیرازی، که در وب سایتش «در دفاع از تمامیت عراق و بویژه حرم های مقدس ( شیعیان] »، خواستار جهاد شده، افکارشان هم جهت شود. مکارم شیرازی جنگجویان داعش و هواداران شان را با «خائنان کافر» یک سان دانسته و هشدار داده است که در صورت لزوم«میلیون ها شهروند از کشورهای همسایه به صورت ارتشی مردمی و شجاع» برای جنگ با داعش به عراق سرازیر خواهند شد.

به نوشته گاردین، آیت الله علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی، با اوضاع با احتیاط روبرو شده و فقط از آمریکا خواسته است در جنگ دخالت نکند. خامنه ای اعلام کرده که «دولت و مردم عراق و رهبران مذهبی آن قدرت لازم برای پایان دادن به شورش ها را در اختیار دارند.» علی خامنه ای که در کنفرانس مسئولان قوه قضاییه سخن می گفت، آمریکا را متهم کرد که می کوشد درگیری حاضر را جنگی مذهبی اعلام کند و این عقیده را که جنگ فعلی در عراق، جنگ بین شیعه و سنی باشد، رد کرد.

به نوشته گاردین، آقای خامنه ای و دیگران، با معتدل کردن سخنانشان در باره ابعاد مذهبی جنگ در عراق امیدوارند که آتش غضب روز افزون داعش را، که خصومتش با جمهوری اسلامی ایران را پنهان نمی کند، تحریک نکنند.

اما این برای همه قانع کننده نیست. مشرق نیوز، سایتی که به محافظه کاران ایران نزدیک است، اخیرا گزارشی از توییت های ضدایرانی و ضد شیعی داعش منتشر کرده که می گوید: «باید همه کافران بدانندکه هدف ما نابودی کامل حرم های نجس شیعیان در نجف، کربلا، و سامرا است». این توییت می افزاید «بدانید که پس از این که این حرمها را با خاک یکسان کردیم، هدف بعدی مان ایران است و مشهدرا هم با خاک یک سان خواهیم کرد.»

مشهد دومین شهر بزرگ ایران است که حرم امام رضا، امام هشتم شیعیان دوازده امامی در آن واقع است .

احسان، ۵۰ ساله، و عضو هیئت امنای مسجدی مهم در خیابان کریم خان در تهران، ریش پرپشت فلفل نمکی و عبایی سفید بر تن دارد.او پس از به جا آوردن نماز مغرب گفت رفتار این گروه انسان را درمورد اعتقادهای انسانی شان به تردید می اندازد.

او می گوید: «باور نمی کنم که داعش ها مسلمان باشند. حتی برادران و خواهران یهودی و مسیحی ما هم هرگز به حرم های ما بی احترامی نکرده اند، چه رسد به مسلمانان. این نمونه کامل توحش است. من مطمئنم که اعضای مسجد ما در دفاع از حرم های مقدس مان در عراق به پا خواهند خاست. پسرهایی بین ۱۵ تا ۲۰ ساله از مسجد ما بودند که برای جنگ با ارتش صدام دست به اسلحه برندد».

هاشم، عضو بسیج که چهار ترم از مهندسی برق را گذرانده، شعار می دهد: «وای اگر رهبرم حکم جهادم دهد.» رهبر، یا آیت الله خامنه ای، تنها کسی است که اختیار صدور چنین فرمانی را دارد.

با این همه صداهای معتدل تر هم شنیده می شود. کیومرث که اخیرا خدمت نظام وظیفه اجباری خود را به عنوان داروساز در بیمارستانی ارتشی به پایان رسانده ،دخالت حساب شده ایران در عراق را مفید می داند. «به نظرمن اگر داعش در عراق موفق شود- که به نظر من شانس زیادی هم دارد- به ایران حمله خواهد کرد. به همین دلیل ایران باید در عراق حضور داشته باشد. البته امیدوارم که این حضور طوری نباشد که مردم عراق را از به دست گرفتن سرنوشت کشورشان بازدارد.»

با وجود این کیومرث می ترسد که حتی اگر داعش به ایران حمله نکند، درصورت سقوط نوری المالکی، و یا در صورت تجزیه عراق به سه قسمت، ایران یک «متحد مهم در منطقه » را ازدست بدهد. او نگران است که این امر نوعی پیروزی برای عربستان سعودی تعبیر شود. دولتی سنی که ایران را، اگر نه تهدید، که رقیبی استراتژیک برای خود می داند. به عقیده کیومرث، سپاه پاسداران، و بویژه قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس که بخش خارج از کشور سپاه است، باید: «وارد گود شوند...این در حال حاضر استراتژیک ترین حرکت است.»

اما یوسف، مهندس ساختمان، می گوید تجربه جنگ هشت ساله با عراق باید اعتماد به نفس ایرانیان را درمورد قدرت کشورشان برانگیزد: «حتی اگر دولت عراق سقوط کند و اتحاد نامقدس میان داعش و حزب بعث صدام صورت بگیرد، امنیت ملی ما به خطر نمی افتد. صدام با همه قدرتش، با مشت آهنینش و با ارتش رعب آور و همه کشورهایی که پشت سرش بودند نتوانست به ما خراشی وارد آورد.»

اما مریلا سیستان و بلوچستان را شاهد می گیرد. استان سنی نشینی که سال هاست شورش های کوچکی در آن وجود دارد و با وجود دستگیری و اعدام عبدالمالک ریگی، رهبر گروه جندالله در سال ۲۰۱۰، این شورش ها هنوز ادامه دارد.او می گوید «این منطقه آمادگی کامل دارد برای این که از گروهی مثل داعش حمایت کند. چون حکومت ایران سال هاست که مسلمانان سنی آنجا را سرکوب کرده است.»

به نوشته گاردین سال گذشته هزاران تن از ایرانیان در کمپینی فیس بوکی برای نجات پنج گروگان ایرانی از چنگ جیش العدل، که جانشین جندالله است، شرکت کردند. سرانجام چهارتن ازآنان آزاد شدند، اما سرنوشت نفر پنجم هنوز روشن نیست. با این حال در موارد پیشتر، گروگان ها سربریده شدند.

مریلا می گوید این گونه تهدیدهاست که دخالت ایران در عراق علیه داعش را لازم می آورد. و می پرسد: «فقط ببینید وقتی آنها وارد ایران شدند و شهروندهای خودمان در شهرها از آنها حمایت کردند، چه خواهدشد.».

XS
SM
MD
LG