مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی میگوید خودداری جمهوری اسلامی از پذیرش درخواستها برای تعمیر دوربینهای آژانس در مجتمع تسا در کرج، باعث شده است نظارت بر برنامه هستهای ایران دیگر «بیعیب و نقص» نباشد.
رافائل گروسی در گفتوگو با شبکه خبری «ان بی سی» گفت، چنین وضعیتی ممکن است باعث شود جهان دیگر نتواند «تصویری» را از آن چه که جمهوری اسلامی انجام میدهد، بازسازی کند.
کارگاه تسا در کرج، محل تولید اجزای سانتریفیوژهای ایران، در ماه ژوئن هدف یک حمله خرابکارانه قرار گرفت و یکی از چهار دوربین آژانس بین المللی انرژی اتمی در آن از بین رفت. به نوشته رویترز، ایران سپس دوربینها را برداشت و فیلمهای دوربین تخریب شده موجود نیست. سانتریفیوژها دستگاههایی هستند که اورانیوم را غنی میکنند.
آقای گروسی به انبیسی گفت او قادر به برقراری ایجاد کانالی برای ارتباط مستقیم با دولت ابراهیم رئیسی نبوده است؛ حال آن که بر اساس این گزارش او تا پیش از روی کار دولت جدید تندرو در ایران از این امکان برخوردار بود.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به این شبکه خبری آمریکایی گفت: «هرگز با [حسین امیرعبداللهیان] وزیر خارجه جدید [ایران] گفت وگو نکرده ام...امیدوارم به زودی امکان دیدار با او فراهم شود، چرا که [چنین دیداری] بااهمیت است...بنابراین اگر مشکل یا سوءتفاهم یا عدم توافقی وجود داشته باشد ما میتوانیم درباره آن حرف بزنیم. قبلا چنین امکانی داشتم، و تصور می کنم داشتن چنین امکانی موضوعی عادی باشد.»
اگرچه آقای گروسی گفت او «نشانهای» ندارد که ایران در حال حاضر به دنبال ساخت بمب هستهای باشد، ولی او افزود دنیا باید آنچه را که در کره شمالی اتفاق افتاد به یاد داشته باشد. بازرسان آژانس در سال ۲۰۰۹ از آن کشور اخراج شدند و اکنون باور بر این است که کره شمالی دهها کلاهک هستهای دارد.
وی گفت: «مورد کره شمالی باید به ما یادآوری کند که اگر تلاش های دیپلماتیک به نتیجه نرسد چه چیزی ممکن است اتفاق بیافتد.» مدیر کل آژانس افزود: «این مثالی واضح و یک نشانه است، یک فانوس است. اگر دیپلماسی شکست بخورد، شما ممکن است با شرایطی مواجه شوید که که پیامدهای سیاسی متعدد در خاورمیانه و فراتر از آن دارد.»
گروسی گفت آژانس بین المللی انرژی اتمی به غیر از مجتمع تسا در کرج، در همه سایتهای ایران میتواند به دوربینهای نظارتی رسیدگی کند.
وی افزود عدم دسترسی به این سایت باعث نشده که فعالیت های آژانس مختل شود، اما باعث میشود آژانس نتواند «پازل» برنامه هستهای ایران را کامل کند.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، زیر مجموعه سازمان ملل متحد، سه شنبه هفته پیش گفت پیش بینی میکند به زودی دریابد که چه زمانی به ایران سفر میکند. به گزارش رویترز رافائل گروسی افزود انتظار دارد قبل از نشست شورای حکام آژانس در ماه نوامبر به تهران برود.
ایران و ایالات متحده شش دور مذاکره غیرمستقیم با هماهنگی اتحادیه اروپا در وین انجام داده است که در خرداد ماه به دلیل انتخابات ریاست جمهوری ایران متوقف شد. با وجود تشکیل دولت جدید، ایران هنوز تاریخ بازگشت خود به این مذاکرات را اعلام نکرده است.
در مذاکرات وین نمایندگان سایر اعضای باقیمانده برجام، یعنی روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان نیز حضور داشتند.
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز جمعه ۳۰ مهر گفت اعضای گروه ۱+۵ در این نظر متحد هستند که مذاکرات احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ با ایران در وین باید در اولین فرصت ممکن و از همان جایی که دور ششم پایان یافت، از سرگرفته شود.