فرستاده صلح پرزیدنت ترامپ به خاورمیانه، جیسون گرینبلات، حقوقدان آمریکایی، در دیداری با نخست وزیر اسرائیل به بررسی امکان پیشبرد صلح با فلسطینی ها همچنان ادامه داد. این دیدار در شرایط دشواری انجام گرفت، زیرا یک روز پیش از آن سه اسرائیلی در یک حمله تروریستی یک فلسطینی کشته شدند و در روز ملاقات نیز اعلام شد که فلسطینی ها به عضویت رسمی اینترپل (پلیس بین المللی) در آمده اند. در گزارش دیگری در رسانه های اسرائیل گفته شد که نتانیاهو از این احتمال که پرزیدنت ترامپ در حال تدوین یک طرح صلح جامع بین اسرائیل و فلسطینی ها است ابراز نگرانی کرده است.
در دیدار چهارشنبه ۵ مهرماه که بسیار طولانی بود، خواسته های متقابل اسرائیل و فلسطینی برای رفع اختلافات بسیار عمیقی که بین طرفین وجود دارد مورد بررسی قرار گرفت. ولی از گزارش های رسانه های اسرائیلی و از بیانیه رسمی دفتر نخست وزیری اسرائیل چنین برمی آید که بخش چشمگیری از این گفتگوها به گله مندی های نتانیاهو نسبت به دولت خودگردان فلسطینی و محمود عباس اختصاص داشت. نخست وزیر اسرائیل از این که رئیس دولت خودگردان فلسطینی رویداد تروریستی روز سه شنبه را محکوم نکرده ابراز ناخرسندی عمیق کرد و عضویت یافتن فلسطینی ها در اینترپل را نشان نبود ارادۀ واقعی رهبران فلسطینی برای پیشبرد صلح دانست.
در ۵ مهرماه اعلام شد که پلیس بین المللی خودگردانی فلسطینی را به عضویت رسمی خود پذیرفته است و این در حالی که کشور مستقل فلسطین هنوز وجود ندارد. فلسطینی ها این رویداد را "یکی دیگر از پیروزی های دیپلماتیک علیه اسرائیل در صحنه جهانی" توصیف کردند. مقامات فلسطینی گفتند که از این پس می توانند فرماندهان ارتش اسرائیل و روسای آبادی های اسرائیلی نشین در کرانه باختری را به ارتکاب جنایات جنگی و جنایی متهم سازند و از اینترپل بخواهند علیه آنان قرار توقیف بین المللی صادر کند.
پیش از آن نیز اعلام شده بود که فلسطینیان یک پرونده سنگین دیگر علیه آبادی های اسرائیلی نشین در کرانه باختری تهیه کرده که آن را به دیوان بین المللی جنایات جنگی در لاهه ارائه می دهند. این دومین پرونده علیه اسرائیل است که به آن دادگاه ارائه می شود. نخستین پرونده دو سال پیش به دادگاه ارائه شد و بررسی هایی آغاز شد که هنوز بنا به گزارشها احتمالا در مراحل ابتدایی قرار دارد.
به موجب بیانیه رسمی دفتر نخست وزیری اسرائیل، نتانیاهو در دیدار با گرینبلات با ناخرسندی گفت: فلسطینی ها نمی توانند از آمادگی خود برای رسیدن به صلح سخن بگویند و در همان حال در صحنه بین المللی علیه اسرائیل اقدام کنند و همزمان محمود عباس حاضر نشود تعرض علیه اسرائیلیان را محکوم کند.
در این دیدار در اورشلیم، دیوید فریدمن سفیر آمریکا در اسرائیل نیز حضور داشت. در گزارش ها آمده است که شهرک سازی اسرائیل در کرانه باختری یکی از موضوع های مورد بحث بوده است. به نوشتۀ روزنامۀ هاآرتص فریدمن در جریان این دیدار به یکی از وزیران اسرائیلی گفته است که نباید در ادامه شهرک سازی در کرانه باختری اغراق شود.
همین روزنامه می نویسد نتانیاهو در دیدار با روسای شهرکهای اسرائیلی نشین در کرانه باختری این احتمال را مطرح کرد که پرزیدنت ترامپ و مشاورانش در حال تنظیم یک طرح صلح هستند که ممکن است برای اسرائیل موجب خرسندی نباشد. بنا به این گزارش، نتانیاهو گفته است که پرزیدنت ترامپ ممکن است طرح خود را به دست اسرائیل و فلسطینی ها بسپارد و از آن ها بخواهد آن را بدون چون و چرا بپذیرند. اسرائیل همیشه از چنین احتمالی از جانب روسای جمهوری آمریکا نگران بوده است.
هاآرتص به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی که نخواسته نامش فاش شود نوشته است که پرزیدنت ترامپ به محمود عباس گفته است که مشغول بررسی یک طرح صلح جامع است، ولی برای تدوین آن به زمان بیشتری نیاز دارد.
سرنوشت شهرکهای اسرائیلی نشین همواره یکی از مسائل دشوار در تلاش برای پیشبرد روند صلح بوده است. از نظر قوانین بین المللی این کار اسرائیل غیرقانونی محسوب می شود. ولی فشار جناح راست در اسرائیل بر نتانیاهو برای تداوم شهرک سازی ادامه دارد. همه احزاب شرکت کننده در دولت کنونی نتانیاهو دست راستی هستند و ادامه شهرک سازی را توصیه می کنند.
نتانیاهو در یک سخنرانی در روز چهارشنبه ۵ مهرماه گفت: "از این پس هیچ آبادی اسرائیلی و یا فلسطینی برچیده نخواهد شد". احزاب اوپوزیسیون این سخنان را مورد انتقاد قرار دادند و گفتند: با این تعهد نتانیاهو، چگونه می توان به توافق صلح رسید؟ کارشناسان می گویند در هر طرح صلح، اسرائیل باید شمار زیادی از آبادی ها را برچیند و زمین ها را به کشور مستقل فلسطینی بسپارد. ولی در اسرائیل گروه های با نفوذی وجوددارند که می گویند باید طرح "دو کشور برای دو ملت" باطل شود و مناطق فلسطینی نشین از خودگردانی برخوردار شود، ولی تسلط امنیتی و سیاسی سرزمین ها باید همچنان در دست اسرائیل باقی بماند. فلسطینی ها چنین اندیشه ای را قاطعانه رد می کنند و اکثر کشورهای جهان نیز با آن مخالفت می ورزند.
مقامات دولت اسرائیل می گویند که فلسطینی ها تمایلی به صلح ندارند و سراسر خاک اسرائیل را نیز مطالبه می کنند. به گفته آنها نیمی از فلسطینی ها تحت رهبری حماس، خواهان نابودی اسرائیل هستند و جناح محمود عباس نیز دارای موقعیتی متزلزل در بین خود فلسطینی ها می باشد و نمی تواند از زبان همه فلسطینی ها سخن بگوید.
"تسخی هنگبی" وزیر توسعه و عمران اسرائیل که عضو حزب لیکود است، پنجشنبه ۶ مهرماه در یک مصاحبه رادیویی گفت: «فلسطینی ها به جای آنکه به مذاکرات صلح با اسرائیل ادامه دهند، از آوریل ۲۰۱۴ تاکتیک جدیدی در پیش گرفته اند و آن در تنگنا قرار دادن اسرائیل در مجامع بین المللی است». او پیروزی دیپلماتیک فلسطینی ها در عضویت در اینترپل را "دستاورد جزیی" نامید که سود عملی برایشان نخواهد داشت و به پیشبرد روند صلح، به زیان خود فلسطینی ها آسیب خواهد رساند.
گرینبلات فرستاده صلح ایالات متحده، در پایان دیدار با نخست وزیر اسرائیل، با خبرنگاران صحبت نکرد. فرستاده صلح پرزیدنت ترامپ می کوشد ماموریت خود را به دور از دوربین های تلویزیونی و رسانه ها انجام دهد. درباره موعد دیدار او با محمود عباس هنوز خبری انتشار نیافته است و معلوم نیست که او تا چه هنگام در منطقه باقی خواهد ماند.