اکبر غمخوار، فعال گردشگری، با انتقاد از «آمارسازی» جمهوری اسلامی درباره ورود ۶ میلیون گردشگر خارجی در ۱۰ ماه گذشته، این آمار را غیرقابلاعتماد دانسته و گفت که چین با وجود معاهده همکاری ۲۵ ساله، به شهروندان خود هشدار داده است که به ایران سفر نکنند.
در گفتگویی با خبرگزاری حکومتی ایلنا، غمخوار، عضو انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی ایران، با استناد به تعریف سازمان جهانی جهانگردی از گردشگر، گفت که «طبق این تعریف، گردشگر کسی است که حداقل ۲۴ ساعت در یک کشور اقامت داشته باشد» اما در ایران، افرادی که از مرزهای شلمچه و بصره وارد کشور میشوند و برای خرید به آبادان میروند، یا کسانی که از مرز آستارا وارد ایران میشوند و سپس به کشورشان بازمیگردند، بهعنوان گردشگر محاسبه میشوند.
او افزود که این برداشت نادرست منجر به اعلام آمارهای غیرواقعی توسط وزارت میراث فرهنگی شده است.
این فعال گردشگری با انتقاد از آمار ۶ میلیون گردشگر ورودی اعلامشده، تاکید کرد که طبق تعریف سازمان جهانی جهانگردی، این تعداد گردشگر باید ۶ میلیون شب اقامت ثبت میکردند که نتیجه آن پر شدن هتلها و مراکز گردشگری کشور میبود. اما واقعیت این است که آمارهای دولتی بیشتر شامل افرادی است که از مرزها عبور کرده و مجدداً به کشور خود بازمیگردند.
غمخوار همچنین به مشکلات آمارهای گردشگری اشاره کرد و گفت که اتباع نخجوان که از ایران برای سفر به باکو عبور میکنند و سپس به نخجوان بازمیگردند، دو بار در آمار گردشگران ورودی محاسبه میشوند. او همچنین افزود که در شهرهایی مانند اصفهان، شیراز و یزد اثری از گردشگران خارجی مشاهده نمیشود.
این فعال گردشگری به محدودیت سفر اتباع برخی کشورها، از جمله چین، به ایران نیز اشاره کرد و گفت که چین با وجود معاهده همکاری ۲۵ ساله، به شهروندان خود هشدار داده است که به ایران سفر نکنند. این امر موجب کاهش ورود گردشگران چینی به ایران شده است، در حالی که وزارت گردشگری و وزارت خارجه جمهوری اسلامی هیچ تلاشی برای لغو این هشدار نکردهاند.
غمخوار در ادامه گفت که امضای بیش از ۵۰ تفاهمنامه گردشگری در دوران وزارت عزتالله ضرغامی و علی اصغر مونسان نتوانسته است تاثیر مثبتی در جذب گردشگر از کشورهای مانند تاجیکستان داشته باشد. او بیشتر امید خود را به جذب گردشگر از افغانستان معطوف کرد، اما تصریح کرد که هدف افغانها از سفر به ایران بیشتر کار و اقامت است تا گردشگری.
این عضو انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی، وضعیت گردشگری را نگرانکننده توصیف کرد و افزود که ایرلاینهای ایرانی پروازهای مستقیم به اروپا ندارند و نرخ پروازها برای گردشگران اقتصادی نیست.
غمخوار در انتقاد از سیاستهای حکومت که موجب گسترش «ایران هراسی» شده است، گفت که مقامات باید صنعت گردشگری را بهعنوان یک صنعت پیشران پذیرفته و قوانین را به نفع آن تغییر دهند.
براساس گزارشها، رکود ورود گردشگر خارجی به ایران از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ آغاز شد؛ ابتدا بهدلیل بازتاب اعتراضات آبانماه، سرنگونسازی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه و سپس شیوع کرونا. با کشته شدن مهسا امینی در شهریور ۱۴۰۱ و آغاز اعتراضات سراسری پس از آن، این رکود تشدید شد.
طی این ۵ سال، تعطیلی نیمی از ۵ هزار آژانس مسافرتی کشور و رکود شدید صنعت گردشگری از تبعات این بحران بوده است.
در حالی که دولت سیزدهم جمهوری اسلامی نتوانست این صنعت را احیا کند، فعالان گردشگری معتقدند دولت چهاردهم نیز تلاشی جدی برای رفع بحران انجام نداده است.