لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۳۷

سخنگوی دولت: آهو دریایی بازداشت نیست «در مرحله اقدامات درمانی» است


 آهو دریایی، مشهور به دختر علوم و تحقیقات که در اعتراض به حجاب اجباری نیمه‌برهنه شد
آهو دریایی، مشهور به دختر علوم و تحقیقات که در اعتراض به حجاب اجباری نیمه‌برهنه شد

سخنگوی دولت پزشکیان، سه شنبه ۱۵ آبان، در اولین واکنش رسمی به بازداشت آهو دریایی، مشهور به «دختر علوم تحقیقات» دانشجویی که در اعتراض به اعمال حجاب اجباری لباس از تن درآورد و نیمه‌برهنه شد، «نگاه دولت را اجتماعی» و «نه امنیتی» دانست.

فاطمه مهاجرانی بارها در این واکنش، بدون نام بردن از آهو دریایی، بر «بیماری روانی» ادعایی او تاکید کرده و به روزنامه هم‌میهن گفت که «اتفاق دانشگاه علوم و تحقیقات فعلاً در مرحله اقدامات درمانی است و پرونده قضایی هم هنوز برای این دانشجو تشکیل نشده است.»

سخنگوی دولت پزشکیان، درباره بازداشت نبودن دریایی به «اظهارات رئیس دانشگاه آزاد» از قول «وزیر علوم» اشاره کرده و می‌گوید: «وزیر علوم این موضوع را از رئیس دانشگاه آزاد پیگیری کرده و او از کلانتری با اورژانس اجتماعی مستقیماً به مراکزی برای درمان منتقل شده‌ است.»

مهاجرانی با گفتن این که «تلاش می‌شود مشکل این دانشجو به‌عنوان فردی که دچار مشکلی است، برطرف شود» علت شتابزدگی در اعلام بیماری او بدون انجام معاینات پزشکی را، به «طرح پایش سلامت روان دانشجویان» ربط داده و گفت که «ممکن است پرونده‌ای در این خصوص برای این دانشجو در دانشگاه وجود داشته باشد.»

سخنگوی دولت پزشکیان درباره امکان آزاد شدن دریایی و بازگشت او به دانشگاه گفت که «دانشگاه آزاد به وزارت علوم اعلام کرده است که ایشان متاهل و از همسرش جدا شده است و مسیر درمانش در حال پیگیری است. اگر موضوع مربوط به بیماری باشد او هم می‌تواند به دانشگاه برگردد. باید ببینیم مراجع ذی‌صلاح چه تصمیمی می‌گیرند.»

مهاجرانی که تلاش می‌کرد از امنیتی بودن پرونده دریایی فاصله بگیرد، مشخص نکرد که «مراجع ذی‌صلاح» تصمیم گیرنده، چه مقاماتی هستند.

او در بخش دیگری از ادعاهای خود درباره مشکلات روانی «دختر علوم تحقیقات» افزود که «طبق ویدئویی که همسر او منتشر کرده و گفته نیاز به درمان دارد، حتماً باید این مرحله طی شود و بعد از آن اقدامات بعدی صورت گیرد.»

مهاجرانی افزود که «همسر او هم تاکید داشته که به‌دلیل داشتن فرزند بهتر است کمتر درباره این موضوع صحبت شود و باید مراقب باشیم که فرزندانش آسیب نبینند.»

در اظهارات متناقض این سخنگوی دولت پزشکیان مشخص نیست که شخصی که به نام «همسر» او معرفی شده، چه کسی است.

گزارش‌ها در روز شنبه ۱۲ آبان حاکی از آن بود که در پی برخورد خشونت‌آمیز نیروهای حراست دانشکده علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در تهران، یک زن جوان دانشجو پیراهن و شلوار خود را از تن درآورد و سپس در حالی که با لباس زیر در محوطه نزدیک دانشگاه حضور داشت با «ضرب و جرح» به دست نیروهای لباس شخصی حکومتی بازداشت شد.

نام این زن جوان معترض در گزارش‌های تکمیلی آهو دریایی عنوان شد.

این واقعه واکنش‌های گسترده‌ای را میان کاربران در رسانه‌های اجتماعی برانگیخت و همچنین رسانه‌های گوناگون در جهان و شخصیت‌های سیاسی کشورهای دیگر به آن توجه نشان دادند.

رسانه‌های بین‌المللی و کاربران غیرایرانی نیز به برهنه شدن اعتراضی این زن جوان در مقابل حجاب اجباری واکنش نشان داده‌اند و برخی اقدام او را «شجاعت ایستادگی در مقابل سرکوب» نامیده‌اند.

پیش‌تر، امیر محجوب مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، با تأیید این که زن معترض را «به کلانتری تحویل دادیم»، بدون ارائه مدرکی ادعا کرده است که او «تحت فشار روحی شدید و دارای اختلالات روان بوده است.»

امیر محجوب این دانشجو را به آنچه «اقدام منافی‌ عفت» نامید، متهم کرد. عنوانی که مقامات جمهوری اسلامی به طور معمول از آن و برچسب‌هایی مشابه آن در قبال زنان و دختران معترض و مخالف حجاب اجباری حکومتی استفاده می‌کنند.

در حالی که ویدئوی منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی نشان می‌دهد چندین مأمور زن و مرد در حال تقلا با این دختر هستند و او را به زور به داخل خودرو هل می‌دهند، این مقام مسئول مدعی شد که «هیچ زد و خوردی بین حراست و این دانشجو صورت نگرفته است.»

این در حالی است که کانال تلگرامی «خبرنامه امیرکبیر» به نقل از یک منبع آگاه «اصابت سر این دانشجو به در یا ستون ماشین و خون‌ریزی شدید» سر او را تأیید کرده است.

سازمان عفو بین‌الملل از مقامات جمهوری اسلامی ایران خواسته است که «فوراً و بدون قید و شرط» این دانشجو را آزاد کنند.

XS
SM
MD
LG