لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۶

به بهانه زادروز گوگل: «گوگل» کنید و خوش باشید!


موتور جستجوی گوگل، در روز ۴ سپتامبر سال ۱۹۹۸، به عنوان شرکتی سهامی خاص به ثبت رسید. نگاهی به خاستگاه و فعالیتهای گوگل همزمان با ۱۴ ساله شدنش.

زبان انگلیسی ـ به ویژه شاخه آمریکایی آن ـ امکان تبدیل کردن اسم به فعل را به سادگی فراهم می کند. شماری از اسمهای متعارف و محبوب، با این شیوه، فعل می شوند و صرف می شوند و در مکالمات یا حتی نوشتار، کراراً به کار می روند.

گوگل یکی از این اسامی است. گوگل کردن، امروز عنصری از زبان محاوره ای فارسی هم شده. اندک نیست شمار آنان که روزمرگی شان با حذف گوگل و گوگل کردن، جداً مخدوش می شود. اقیانوس بی کرانی که گوگل نام یافته، عرصه ای بی انتهاست برای یادگیری و یافتن پاسخ پرسشهای دشوار.

خاستگاه گوگل

در مارس سال ۱۹۹۶، لری پیج (دانشجوی آمریکایی زاده و بالیده میشیگان)، و سرگی برین( دانشجوی روس بالیده آمریکا)،‌ دو دانشجوی دکترای دانشگاه استنفورد آمریکا، برای نوشتن پایان نامه دکترایشان روی پروژه کتابخانه دیجیتال دانشگاه استنفورد کار کردند.
هدف این پروژه، تدارک فن آوری لازم برای ایجاد یک کتابخانه دیجیتال یکپارچه جهانی بود. لری پیج و سرگی برین دو دانشجویی بودند که به پژوهش در این خصوص مشغول شدند.

استاد راهنمای لری پیج به وی توصیه کرد که بکوشد پیوندهای دیجیتالی صفحات حاوی اطلاعات را در اینترنت بیابد. لری پیج راهنمایی و ترغیب این استاد را مفیدترین راهنمایی زندگی اش تلقی می کند. پیج همراه برین که همکلاس و دوست نزدیکش بود، با حمایت مالی بورس بنیاد ملی علوم آمریکا، این پژوهش را آغاز کرد.

اجرای آزمایشی این طرح از صفحه اصلی تارنمای دانشگاه استنفورد آغاز شد و در پی آن، تحلیل داده هایی شروع شد که پیوند الکترونیکی صفحات گوناگون را میسر می کنند.
از سال ۱۹۹۸ و به دنبال ارائه پایان نامه دوره دکترایشان، پیج و برین امکان انتشار آگهی را هم در کنار صفحات تارنمای خود ایجاد کردند.

شیوه یافتن پیوندهای اینترنتی در جستجوی گوگل، با به کار گرفتن الگوریتمی ثبت شده است که ارتباط صفحات جستجو را با یکدیگر می یابد.

نگاهداری بلندمدت جستجوی کاربران

موتور جستجوی گوگل تا ۱۸ ماه موارد جستجوی کاربران را حفظ می کند، مگر آنکه کاربر، خود، سابقه جستجوی خود را از حافظه گوگل پاک کند.

این ویژگی گوگل مورد انتقاد برخی کاربران است و از آنجا که شماری از کاربران ـ به ویژه در آمریکا ـ خواهان نگاه داشته شدن اطلاعات و جستجوهای خود نیستند، از موتور جستجوی گوگل استفاده نمی کنند.
البته برای این دسته از کاربران نیز محرز است که گوگل، پرطرفدارترین، پرکاربرترین، دقیقترین و غنی ترین موتور جستجوی اینترنتی است.

گوگل به شرکت معظمی بدل شد با موتور جستجویی که بیش از هر موتور جستجوی دیگری در اینترنت استفاده می شود. گوگل، روزانه، چند صد میلیون پرسش را پاسخ می دهد.
موتور گوگل، جدا از گشتن به دنبال واژه ها، امکان یافتن دست کم ۲۲ نمایه دیگر را دارد. تبدیل واحدهای اندازه گیری به یکدیگر، ترجمه واژه ها و عبارات، پیش بینی وضع هوا، نقشه و جهت یابی، اختلاف ساعت در نقاط گوناگون جهان، تبدیل واحدهای پول کشورهای گوناگون به یکدیگر، اطلاعات لرزه نگاری، و انجام جستجو از راه تصویر، در میان امکانات جستجوی موتور گوگل است.
یافتن موضوع مورد جستجو از طریق صدا با توجه به حساسیت گوگل به دریافت تلفظ واژه ها نیز از ژوئن سال ۲۰۱۱- سال گذشته میلادی- ممکن شده است.

کلمه گوگل کی و چگونه فعل شد؟

فعل گوگل کردن به معنای جستجو، اما جستجو برای یافتن پاسخ پرسشی در اینترنت است،‌ به این معنا که به جستجو با استفاده از موتور جستجوی گوگل ختم نمی شود. انجمن گویش آمریکا به سبب کثرت استفاده از گوگل، این واژه را به عنوان مفیدترین واژه سال ۲۰۰۲ برگزید و در پی آن، فعل گوگل در روز ۱۵ ژوئن سال ۲۰۰۶ به فرهنگ لغات انگلیسی آکسفورد، و در ژوئیه ۲۰۰۶ نیز به دیکشنری مِریَم وبستر افزوده شد.

واشنگتن پست در سال ۲۰۰۳ طی مقاله ای، به نامه ای پرداخت که وکیل شرکت گوگل برای مدیر تارنمایی فرستاده که در پی یافتن واژگان نوین است.
از آنجا که گوگل در فهرست واژه های نویی قرار گرفته بود که استفاده از آن به کثرت و کرات انجام می شد و در بسیاری از اوقات معادل جستجو به معنای عام به کار می رفت، شرکت گوگل از طریق وکیلش از عموم خواست که به این نوع کاربرد واژه گوگل پایان دهند و از آن پس آن را تنها به طور اخص به معنای جستجو برای یافتن پاسخ پرسشی با بهره از موتور جستجوی گوگل استفاده کنند.
با این وصف، این واژه به معنای جستجوی اینترنتی به معنای عام نیز در زبان امروز انگلیسی به کار می رود. این درحالی است که روز ۲۵ اکتبر سال ۲۰۰۶، شرکت گوگل طی نامه ای از همه کاربران اینترنت درخواست کرد که واژه گوگل و گوگل کردن را تنها در مواردی به کار گیرند که مقصودشان استفاده از خدمات موتور جستجوی گوگل است.

درخشش مالی گوگل

لارنس(لری) پیج، که اکنون ۳۹ ساله و متأهل است و یک فرزند دارد، اخیراً جای مدیر اجرایی شرکت گوگل را گرفته و خود مدیریت این شرکت را به عهده دارد. وی همچنان با همکلاس سابق و دوستش سرگی برین، که در آفریدن گوگل همراه وی بود، همکار است. ثروت آقای پیج، ۱۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار برآورد شده است.

سهام شرکت گوگل در بازار بورس نیویورک از ارزش بالایی برخوردار بود، اما مدتی است از ارزش آن قدری کاسته شده . با این وصف، سهام گوگل همچنان جایگاه خوبی در بازار سهام دارد.

با رکود اقتصادی فراگیر اخیر ، هر سهم گوگل ـ که تا مدتی پیش ۶۵۰ دلار معامله می شد ـ افت کرده است، اما از شمار سهامداران آن چندان کاسته نشده است.

روز ۱۹ اوت ۲۰۰۴، سهام شرکت گوگل در بازار بورس به بهای هر سهم ۸۵ دلار ارائه شد.

لری پیج ـ یکی از دو خالق گوگل ـ هرگز مدرک دکترای خود را از دانشگاه استنفورد دریافت نکرد، اما با نبوغی که با چنین وسعت و عمقی شکوفا شده، نیاز به مدرک دکترا در سایه قرار می گیرد.
حافظ لزوم خوش بودن را چنین سروده:
«وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم/ که در طریقت ما، کافری است رنجیدن»

لری پیج، مدیر شرکت گوگل و یکی از دو خالق خوش فکر آن، خوش بودن را گوگل کردن تعبیر می کند. او به کاربران خود توصیه کرده که «خوش باشند و مرتب گوگل کنند!»

XS
SM
MD
LG