یک پیکره کوچک زن، که به آن نام «ونوس اوله فلس» داده اند، از عاج ماموت تراشیده شده و بیش از ۴۰ هزار سال قدمت دارد. این مجسمه، قدیمی ترین تصویر بشری است که تا کنون پیدا شده است.
مجسمه ونوس اوله فلس، در غاری در ایالت بَدِن- وورتنبرگ، در دره های رودخانه های آخ و لونه در آلمان پیدا شده است.
از قرن نوزدهم تا کنون، ۶ غار در این منطقه حفاری شده اند که در آنها صدها اشیای شخصی و تزئینی، حد اقل ۸ آلت موسیقی، و بیش از ۴۰ پیکره های کوچک که از عاج ماموت کنده شده اند، پیدا شده است.
از اشیای دیگری که در این حفاری کشف شد، یک مجسمه پرنده دریایی از ۴۰ هزار سال پیش است که برای هنر اولیه عصر یخ، خیلی منحصر به فرد است و یک مجسمه شکسته از جنس عاج ماموت که نیم انسان و نیم شیر است.
نیکلاس کانرد، استاد باستان شناسی و تیمش، پیکره کوچک زن ۴۰ هزار ساله از جنس عاج ماموت را در سال ۲۰۰۸ پیدا کردند. که نامش ونوس اوله فلس را از نام غاری که در آن پیدا شده گرفته است.
پروفسور کانرد می گوید: «۶ غار در دو دره متفاوت هست. دره لونه و دره آخ، و این غارها مهم هستند چون قدیمی ترین، غنی ترین، و زیاد ترین نشانه از آثار اولیه را دارند و همینطور سازها، و اختراعات مختلف که بخشی از تاریخ توسعه فرهنگی بشر هستند؛ نشانه گسترده شدن بشر مدرن و انقراض انسان های نئاندرتال. در نتیجه از اهمیت جهانی برخورداند و معیارهای یونسکو را برای ثبت شدن در فهرست میراث فرهنگی جهان دارند.»
پروفسور کانرد می گوید این یافته ها نشان می دهد که ساکنان بَدِن- وورتنبرگ در عصر هجر از نظر فکری و فرهنگی خیلی پیشرفته بودند.
او می گوید: «باید تأکید کنم که زندگی در آن زمان فرق می کرد از این نظر که مردم ابزار متفاوتی داشتند و کارهای متفاوتی انجام می دادند. ولی این را مطمئناً می توانم بگویم که ۴۰ هزار سال پیش، در این بخش از جهان در بالای رود دانوب، مردم به همان اندازه باهوش و خلاق بودند که ما هستیم. یکی از مثال هایی که می شود زد این است که اگر یک آدم را از غار فوگِلهِرد یا اوله فلس با خودتان می بردید مونیخ یا نیویورک یا هر جای دیگر، مشکلی برایش نبود. باید زبان محلی را یاد می گرفت، استفاده از آیفون. ولی توانایی اش را داشت.»
از غارهای دیگر اطراف نیز، مجسمه های کوچک ساخته شده از عاج ماموت پیدا شده در شکل های ماموت، شیر، اسب، پرنده، و دو مجسمه که نیمی انسان و نیمی جانور هستند.
انسان مدرن در اروپا، چند هزار سال با انسان های نئاندرتال زندگی می کردند، تا این که نسل نئاندرتال ها، این انسان های کوتاه قامت ولی قوی که شکارچیان ماهری بودند، حدود ۳۰ هزار پیش منقرض شد.
پروفسور کانرد می گوید، آثار یافته شده نشان می دهد که چطور ابزارهای ساخته شده توسط انسان های نوین از ابزار نئاندرتال پیشرفته تر بود.
علاوه بر این غارها، ۲۵ مکان فرهنگی و چشم اندازهای طبیعی دیگر در سراسر جهان هستند که برای اضافه شدن به فهرست میراث فرهنگی جهان یونسکو در نظر گرفته شده اند؛ از جمله اماکنی در کشورهای برزیل، گرینلند، کامبوج، مغولستان، آلمان شرقی، و چندین کشور اروپایی دیگر.
جلسه نشست کمیته میراث فرهنگی جهان یونسکو، دوم ژوئن در شهر کراکُف لهستان آغاز شد و تا دوازدهم ماه ادامه خواهد داشت.