در پی افزایش بیسابقه مصرف بنزین در ایران، برخی گزارشها حاکی از احتمال واردات از روسیه به قیمت بالاتر از قیمت جهانی برای جبران ناترازی این فرآورده نفتی راهبردی است.
در همین رابطه رئیس اتحادیه سوختهای جایگزین با اعلام افزایش سالانه مصرف بنزین در ایران اعلام کرد مصرف بنزین در کشور سالانه بطور میانگین ۶ تا ۷ درصد رشد داشته و در حال حاضر مصرف روزانه بنزین به بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر رسیده است.
احمد علوی، اقتصاددان ساکن سوئد، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا ناترازی میان ظرفیت تولید و مصرف فرآوردههای نفتی در ایران را قابلپیشبینی توصیف میکند.
این کارشناس اقتصادی معتقد است تاسیس پالایشگاه به منظور افزایش تولید بنزین نیازمند رفع تحریمها، همکاریهای بینالمللی و ورود ایران به بازارهای رقابت جهانی میباشد.
به گفته احمد علوی، فرآوردههای نفتی ایران به دلیل کیفیت پایین آنها در عرصه بینالمللی قابل رقابت نیستند و اقدام حاکمیت ایران در فروش فرآوردههای نفتی به وسیله واسطه ها موجب شده که سود حاصل از این معاملات در عوض بازگشت به چرخه اقتصادی کشور، به جیب دلالان سرازیر شود.
کمبود بنزین موجب شده است که مقامات جمهوری اسلامی ایران از سالها قبل واردات این فرآورده را آغاز کنند.
گرچه در گذشته واردات بنزین از برخی کشورها همچون روسیه به دلیل کیفیت پایین قطع شدهبود، رئیس اتحادیه سوختهای جایگزین در اظهارات اخیرش از احتمال واردات مجدد بنزین از روسیه خبر داده است.
به تازگی هم خبرگزاری ایلنا به نقل از یک کارشناس گزارش داد که ایران اخیرا ۳۰ هزار تن بنزین را به قیمت ۱۲ دلار گرانتر از قیمت جهانی از روسیه خریداری کرده است.
چند سال قبل رئیس اتحادیه جایگاهداران سوخت، بیژن حاجمحمدرضا، اعلام کرده بود مراودات بنزینی با روسیه، ترکمنستان و قرقیزستان به دلیل پایینبودن بنزین یورو۴ آنها قطع شده و در عوض واردات بنزین از کشورهایی همچون ایتالیا، هند، ژاپن و امارات متحده عربی انجام میشود.
احمد علوی، اقتصاددان، در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا، تحمیل بنزین گران و بیکیفیت روسیه به ایران را نتیجه عدم حضور فعال حکومت ایران در بازار رقابتی فرآوردههای نفتی میداند.
برخی کارشناسان، ارزانی قیمت بنزین را از جمله دلایل عمده در افزایش مصرف این فرآورده نفتی و در نتیجه واردات آن برمیشمرند. پیشتر افزایش نرخ بنزین و تاثیر آن بر گرانی کالاها و خدمات خشم عمومی را در پی داشته است.
گرانشدن ناگهانی بنزین در آبانماه ۱۳۹۸ منجر به بروز اعتراضاتی گسترده و کشته و مجروح شدن صدها نفر از معترضان به وسیله حکومت ایران شد.