لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۲

مسمومیت دانش‌آموزان در چند شهر؛ سردرد و سرگیجه با استشمام بوی لاستیک سوخته


مسمومیت سریالی دانش‌آموزان
مسمومیت سریالی دانش‌آموزان

گزارش‌های رسمی و غیررسمی از ایران حاکی از آن است که مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان در شانزدهمین روز بهار دست‌کم در شهرهای قم، سنندج، بروجرد، تبریز، اردبیل، قزوین، پیرانشهر، و محمودآباد (استان مازندران) ادامه یافت.

به گزارش خبرگزاری «صدا و سیما» در روز چهارشنبه ۱۶ فروردین، هفت تن از دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه «سلامت» خیابان ۱۹ دی قم مسموم شده‌اند. هرچند این رسانه حکومتی از عبارت «بدحالی» به جای مسمومیت در گزارش خود استفاده کرده است.

مسمومیت‌های دنباله‌دار دانش‌آموزان مدرسه‌ها که حتی به اذعان برخی مقامات جمهوری اسلامی «عمدی» است، از آذر ۱۴۰۱ در قم آغاز شد. این مسمومیت‌ها در مدتی کوتاه به استان‌های دیگر تسری یافت و تا پایان سال دست‌کم ۱۳ هزار تن بر اثر آن آسیب دیدند.

پس از آن بود که سخنگوی قوه قضاییه گفت بهتر است به جای «مسمومیت» از کلمه «بدحالی» استفاده شود. عبارتی که به گفته منتقدان «کلیدواژه» ساخته «اتاق فکر عملیات روانی جمهوری اسلامی» است.

بنا بر این گزارش، همچون موارد مشابه پیشین، دانش‌آموزان آسیب‌دیده در قم علائمی از جمله «سردرد و سرگیجه» داشته‌اند و پیش از مسمومیت، «بویی شبیه لاستیک سوخته» در فضای مدرسه استشمام شده است.

هم‌زمان، سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» خبر داده است که مدرسه دخترانه «ژیلا مقبل» در سنندج مرکز استان کردستان در روز چهارشنبه ۱۶ فروردین «هدف حملات شیمیایی قرار گرفته و شماری از دانش‌آموزان مسموم شده‌اند.»

حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» نیز که به اخبار مرتبط با اعتراضات و نقض حقوق بشر در ایران می‌پردازد، پیام دریافتی منتشر کرده که بر اساس آن روز چهارشنبه دانش‌آموزان مدرسه دخترانه‌ای در بروجرد مسموم شده‌اند، اما «مدیر مدرسه نگذاشته صدایش بیرون بیاید و به آمبولانس و اولیا اطلاع نداده‌اند.»

بنا بر این گزارش، دانش‌آموزان آسیب دیده «حالت تهوع، سرگیجه، سردرد و تارید دید» داشته‌اند و «بوی بد» در دو کلاس پیچیده و در فضای باز چیزی احساس نشده است.

«۱۵۰۰ تصویر» در توییتی دیگر از حمله به یک مدرسه دخترانه در تبریز خبر داد و بنا بر پیام دریافتی نوشت: «دانش‌آموزان مسموم شدند. مدیر اجازه نمی‌داد بروند بیرون. داخل مدرسه پر از مأمور لباس شخصی بود. اگر هم دست کسی گوشی می‌دیدند، ازش می‌گرفتند.»

بر اساس این گزارش، به دانش‌آموزان «حتی اجازه نمی‌دادند به اولیا زنگ» بزنند و «می‌گفتند خودشان باخبر می‌شوند می‌آیند و می‌برندتان.»

این حساب توییتری همچنین اعلام کرد که روز چهارشنبه ۱۶ فروردین در «محمودآباد استان مازندران» در «مدارس دخترانه گاز پخش کرده‌اند.»

همچنین، حساب توییتری «مملکته» که به اخبار مرتبط با ایران می‌پردازد، گزارش‌های شهروندی از مسمومیت‌های سریالی در شهرهای اردبیل، قزوین، و پیرانشهر منتشر کرد.

بنا بر این گزارش شهروندی، در مدرسه «بهاران» در اردبیل، «توی سرویس بهداشتی گاز زدند» و «بچه‌هایی که در حیاط بودند، همگی حالت تهوع و سوزش گلو داشتند. یکی از بچه‌ها هم حالش خیلی بد بود و پاهایش سر شده بود و هی بالا می‌آورد» و «آمبولانس او را برد.»

«مملکته» یک گزارش شهروندی دیگر نیز منتشر کرده که بر اساس آن در مدرسه «آلومتک» در منطقه «دستغیب» در قزوین، تو دستغیب قزوین «گاز زدند» و «بچه ها سردرد و گلودرد داشتند و همه‌شان ترسیده بودند.»

این کاربر توییتر روز چهارشنبه با انتشار تصاویری، پیامی با این مضمون منتشر کرد: «امروز چهارشنبه ۱۶ فروردین دبیرستان دخترانه حضرت مهدی تو پیرانشهر را هم گاز زدند. بیمارستان غلغله بود.»

با از سرگیری فعالیت مدارس پس از پایان تعطیلات نوروزی، گزارش‌ها از آغاز دوباره موارد مسمومیت‌های سریالی دختران دانش‌آموز در مدارس حکایت دارند.

مقامات جمهوری اسلامی در سال پیشین اعلام کرده‌اند که این حمله‌ها را پی‌گیری می‌کنند و وزارت کشور در چند اطلاعیه ادعا کرده که تعدادی در ارتباط با مسمومیت‌های دانش‌آموزان بازداشت شده‌اند، اما با آغاز به کار مدرسه‌ها پس از دو هفته تعطیلی نوروزی، این حملات به دانش‌آموزان از سر گرفته شده است.

ادامه مسمومیت‌های سریالی دانش‌آموزان واکنش‌های گسترده داخلی و خارجی را در پی داشت. ابوالفضل قدیانی آن را «حمله بیولوژیکی» و سرمنشأ آن را «بیت» خامنه‌ای دانست و شهبانو فرح پهلوی آن را گوشه‌ای از «سرشت ناپاک رژیم» جمهوری اسلامی برشمرد.

همچنین عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه اهل سنت زاهدان، خواستار تعطیلی مدرسه‌ها شد و مسمومیت‌ها را «جنایت» نامید و گفت که عوامل آن از «درون سیستم» جمهوری اسلامی هستند.

XS
SM
MD
LG