مارکو روبیو وزیر امور خارجه آمریکا که در مونیخ به سر میبرد روز شنبه ۲۷ بهمن در دیدار با مقامات اروپایی بر اهمیت هماهنگی نزدیک برای رسیدگی به رفتار بیثباتکننده جمهوری اسلامی، بهویژه عدم پایبندی هستهای آنها تأکید کرد.
اعضای «گروه ۷» شامل کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا که در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار کردند در بیانیهای به صراحت اقدامات بیثباتکننده جمهوری اسلامی را محکوم کردند.
پیشبرد سریع غنیسازی اورانیوم بدون توجیهی معتبر برای مصرف غیرنظامی، تسهیل فعالیت سازمانهای تروریستی و گروههای مسلح در سراسر خاورمیانه و دریای سرخ، تکثیر موشکهای بالستیک و پهپاد، و همچنین سرکوب و نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی از جمله اقداماتی است که توسط رهبران این کشورها محکوم شده است.
این، نخستین دیدار وزرای امور خارجه کشورهای «گروه ۷» و نماینده عالی اتحادیه اروپا تحت ریاست کانادا بود.
آقای روبیو پیشتر در ۱۶ بهمن در گفتگویی با شبکه «فاکس» در رابطه با موضعش در قبال جمهوری اسلامی گفته بود که واشنگتن باید فشار بیشتری بر [جمهوری اسلامی] ایران وارد کند تا فعالیتهایش را که به گفته او برای «دستیابی به سلاح هستهای» است متوقف کند.
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا نیز روز جمعه ۲۶ بهمن در واکنش به هشدار آژانس بینالمللی انرژی اتمی نسبت به افزایش شدید ذخیره اورانیوم غنیسازی شده جمهوری اسلامی، اعلام کرد که دونالد ترامپ، بر ادامه فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی تأکید کرده و متعهد است که این رژیم هرگز به سلاح هستهای دست نیابد.
جمهوری اسلامی تا مدتها گفته بود به دنبال سلاح هستهای نیست. اما مقامات مختلف آن در ماههای گذشته به ویژه پس از دریافت ضربات محکم از اسرائيل و ناکارآمدی حملات موشکیاش به اسرائيل تهدید کرده که ممکن است «دکترین هستهای» خود را تغییر دهد، که تهدیدی در مورد ساخت سلاح هستهای است.
اعضای «گروه ۷» در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در مورد کمکهای نظامی کره شمالی و جمهوری اسلامی به روسیه نیز صحبت کرده و حمایتهایی از این دست را محکوم کردند.
مارکو روبیو در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ همچنین بر چالش مداومی که چین برای منافع و امنیت آمریکا دارد و نیاز به دفاع از اقتصاد کشورها در برابر «اقدامات تجاری ناعادلانه» این کشور تأکید کرد.
اهمیت روابط ترنس-آتلانتیک و گام برداشتن جهت اولویتهای مشترک، از جمله توافق متقابل تجاری و ایجاد صلحی پایدار در اوکراین از دیگر مسائل مهمی بود که آقای روبیو در مونیخ با مقامات اروپایی به بحث گذاشت.