لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۴۳

سایه بحران سوریه بر کنفرانس سن پترزبورگ


رئیس جمهوری آمریکا هنگام ورود به روسیه برای شرکت در اجلاس رهبران ۲۰ قدرت اقتصادی جهان، ۵ سپتامبر ۲۰۱۳
رئیس جمهوری آمریکا هنگام ورود به روسیه برای شرکت در اجلاس رهبران ۲۰ قدرت اقتصادی جهان، ۵ سپتامبر ۲۰۱۳
جنگ داخلی سوریه و احتمال بالقوه ضربه نظامی امریکا به آن کشور دو موضوعی است که انتظار می رود بر اجتماع روز پنجشنبه رهبران ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان در سن پیترزبورگ سایه افکند؛ اگرچه بحران سوریه در دستور کار این کنفرانس دو روزه قرار ندارد، ولی رهبران این کشورها در حاشیه کنفرانس درباره آن گفتگو خواهند کرد.

باراک اوباما رئیس جمهوری امریکا خواهان حمایت وسیع تر در نشان دادن واکنش به استفاده از سلاح شیمیایی توسط دولت سوریه است، هم در داخل امریکا و هم از جانب جامعه بین المللی.

یک روز قبل از گردهمایی گروه ۲۰ ، کمیته روابط خارجی سنا طرحی را که خواهان عملیات نظامی محدود علیه سوریه است تصویب کرد، ولی استفاده از نیروی زمینی را در آن عملیات ممنوع کرد. این موضوع هفته آینده در صحن سنا مورد بحث قرار می گیرد، و قبل از اجرایی شدن باید بع تصویب سنا و - بعد از آن - مجلس نمایندگان آمریکا برسد. این طرح ممکن است در مجلس نمایندگان با مقاومتهایی از سوی قانونگذاران جمهوریخواه روبرو شود.

رئیس جمهوری امریکا روز چهارشنبه در سوئد گفت عدم واکنش نسبت به استفاده از سلاح شیمیایی به احتمال استفاده مجدد از آن می افزاید.

آقای اوباما با اشاره به کنوانسیون منع استفاده از سلاح شیمیایی در اوائل قرن گذشته گفت جهان سالها پیش تصمیم گرفت که استفاده از سلاح شیمیایی تحمل نشود، بنابراین اگر واکنشی نسبت به سوریه نشان داده نشود، اعتبار او نیست که در معرض مخاطره است، بلکه اعتبار جامعه بین المللی در خطر است. وی افزود (اگر واکنشی نشان داده نشود) اعتبار کنگره و امریکا نیز در معرض خطر است، زیرا گفتار ما درباره اهمیت معیارهای بین المللی را لفاظی می نمایاند.

رئیس جمهوری امریکا پذیرفت که خیلی از اروپاییان از واکنش نظامی نسبت به سوریه پرهیز دارند زیرا اتهامات مشابهی درباره وجود سلاح کشتار جمعی در عراق به جنگ در آن کشورانجامید ولی اتهامات نادرست بود.
آقای اوباما گفت بنا ندارد که اشتباهات را تکرار کند و بر اساس اطلاعات نادرست تصمیم بگیرد، اما بر اساس اطلاعات که هم اکنون در دست است «می توانم با اطمینان بالا بگویم سلاح شیمیایی (در سوریه) به کار رفته است.»

اوباما گفت که متقاعد شده که در روز ۲۱ اوت نیروهای اسد در حمله به غیرنظامیان در نزدیکی دمشق سلاح شیمیایی به کار برده اند.

روسیه که تامین کننده اصلی سلاح برای نیروهای بشار اسد است، سه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در خصوص سوریه را وتو کرده است.

وزیر امور خارجه چین نیز امروز پنج شنبه پیش از نشست رهبران ۲۰ قدرت اقتصادی جهان، گفت که هر گونه اقدام نظامی علیه سوریه به افزایش بهای نفت خواهد انجامید و اثری منفی بر اقتصاد جهان خواهد گذارد.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز گفته است که تنها شورای امنیت سازمان ملل است که می تواند مجوز اقدام نظامی علیه کشوری را صادر کند، اما خاطرنشان کرده که اگر آمریکا شواهدی مکفی برای قانع کردن وی ارائه کند تا پوتین از این بابت اطمینان یابد که اسد دست به سلاح شیمیایی برده، از اقدام نظامی حمایت خواهد کرد.

اخضر ابراهیمی، فرستاده سازمان ملل و اتحادیه عرب برای حل بحران سوریه، عازم سن پترزبورگ است تا برای فراهم آوردن تمهیدات برگزاری یک نشست صلح، با بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل، همکاری کند.

گفتنی است که آقای بان روشن کرده که راهبردهای سیاسی و دیپلماتیک را به راه حل نظامی ارجح می داند، اما تأکید کرده که توسل به سلاح شیمیایی جنایتی علیه بشریت است که مسئولان و مقصران آن، باید از تکرار چنین اقدامی بازداشته شوند.
XS
SM
MD
LG