پلیس فرانسه یکی از هفت مهاجم حملات تروریستی و هماهنگ شامگاه جمعه در پاریس را شناسایی کرد. او عمر اسماعیل مصطفایی نام داشت، ۲۹ ساله و شهروند الجزایری تبار فرانسه با سابقه جرائم پراکنده بود و به گفته مسئولان فرانسوی حدود پنج سال پیش گرایشات افراطی یافته بود.
پلیس فرانسه می گوید برادر، پدر و یکی دیگر از خویشاوندان مصطفایی را بازداشت کرده است. این که آیا آنان نیز در حمله دخالت داشته اند یا نه معلوم نیست.
روز شنبه یک فرانسوی مظنون دیگر در مرز بلژیک و فرانسه بازداشت شد. گفته می شود برخی از مهاجمان رشته حملات هماهنگ پاریس، از جمله عمر اسماعلی مصطفایی ساکن بلژیک بوده اند.
شش حمله به نقاط مختلفی در پاریس از جمله یک سالن کنسرت، استادیوم فوتبال و کافه و رستوران در شامگاه جمعه ۱۲۹ کشته، ۳۵۲ مجروح برجای گذاشت.
بازداشت ها در بلژیک
مقامات بلژیکی روز شنبه چند نفر را در ارتباط با حملات پاریس بازداشت کردند. پلیس بلژیک به سه خانه در منطقه "مولنبیک سن ژان" در حومه بروکسل حمله کرد و این افراد را بازداشت کرد. بازداشت های فوق پس از آن بود که یک اتومبیل کرایه ای پارک شده در نزدیکی سالن کنسرت باتاکلان مظنون شناسایی شد و پلیس فرانسه مدارک مربوط به کرایه اتومبیل را در داخل آن کشف کرد.
به گفته پلیس فرانسه عمر اسماعیل مصطفایی را از روی اثر انگشت او در چندین نقطه از سالن کنسرت باتاکلان که صحنه خونین ترین حمله بود شناسایی کرد. مهاجمان ابتدا تماشاگران کنسرت را به گروگان گرفتند و پس از دخالت پلیس، کمربندهای انفجاری خود را منفجر کردند. دو مهاجم انتحاری در انفجار کشته شدند و یک نفر قبل از آن که بمب خود را منفجر کند با شلیک گلوله پلیس کشته شد. فرانسوا مولینز، دادستان پاریس در کنفرانس خبری روز شنبه گفت: "مصطفایی یک افراطی قلمداد می شد و گزارش امنیتی داشت."
رسانه های فرانسه مظنون دوم را "عبدالاکباک ب" اعلام کرده اند.
ظهارات دادستان پاریس درباره این که مصطفایی برای پلیس فرانسه شناخته شده بود این انتقاد را دامن زده که سازمان های امنیتی فرانسه کار خود را به درستی انجام نمی دهند و آن طور که انتظار می رود در مقابله جهادگرایان افراطی آماده نیستند.
پس از حمله به دفتر نشریه شارلی ابدو در ژانویه ۲۰۱۵ (حدود ده ماه پیش) مقامات امنیتی و مقابله با تروریسم فرانسه به دلیل کوتاهی در نظارت دائم بر رفتار تمامی مهاجمان که برای پلیس شناخته شده و پیش از حمله تحت نظارت و تعقیب پلیس بوده اند، به شدت هدف انتقاد قرار گرفت.
مولینز در پاسخ به انتقاداتی که در کنفرانس خبری در همین زمینه به او وارد شد گفت مصطفایی در گذشته به تروریسم متهم نشده بود. پلیس فرانسه به جیمی دتمر، خبرنگار صدای آمریکا در فرانسه گفت مصطفایی سابقه بازداشت به دلیل جرائم کوچک دارد ولی او هرگز در گذشته حکم بازداشت نگرفته بود.
تسلیحات جنگی
مولیزن گفت مهاجمان در حمله های خود از "تسلیحات جنگی" از جمله کلاشنیکف، مسلسل و کمربندهای انفجاری استفاده کردند. او گفت دوربین های مدار بسته پلیس را به دو اتومبیل رهنمون شد از جمله یک فولکس واگن کرایه ای بلژیکی که در یکی از حومه های شرقی پاریس رها شده بود.
پاسپورت سوریه ای
مولینز کشف یک گذرنامه سوری در محل انفجار نزدیک اجساد دو مهاجم انتحاری در سالن باتاکلان را تایید کرد و گفت متعلق به مردی متولد ۱۹۹۰ است.
مسئولان یونانی گفتند دارنده این پاسپورت در تاریخ سوم اکتبر از طریق جزیره لروس همراه پناهجویان وارد یونان شده است.
ناشیگری پلیس فرانسه
سابقه جرائم مصطفایی یادآور شریف و سعید کواشی، مهاجمان به نشریه شارلی ابدو و همکارشان امدی کولیبالی، همان فردی که به فروشگاه کوشر حمله کرد است. این افراد هرسه تحت نظارت پلیس بودند. برادران کواشی از سال ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ به یمن سفر کرده بودند و هر دو در فهرست پرواز ممنوع آمریکا و بریتانیا قرار داشتند. مقامات فرانسوی در سال ۲۰۱۳ تشخیص دادند که برادران کواشی تهدید امنیتی نیستند و بیشتر به جرائمی چون دزدی و خرید و فروش غیرقانونی تمایل دارند.
یک مقام امنیتی بریتانیایی به صدای آمریکا گفت ناشیگری اطلاعاتی مشابه احتمالا این بار هم رخ داده است. او در عین حال هشدار داد هر گونه ناکارآمدی اطلاعاتی به ضرر تمام اروپا تمام می شود.
برخی تحلیلگران می گویند رسانه های غربی و عموم مردم باید به این درک برسند که نیروهای اطلاعاتی و امنیتی قادر به تامین صددرصدی امنیت نیستند. انتونی کوردزمن، تحلیلگر امنیتی در مرکز مطالعات استراتژیک مستقر در واشنگتن می گوید: "پاریس یک زنگ خطر است که نشان می دهد بهترین تلاش های ضدتروریسم جهان نمی تواند هیچ کشوری را، بویژه شهرهای باز جهان غرب را در مقابل تهاجم محافظت کند."
او گفت: "نیروهایی که جنبش افراطی اسلامگرا را طی دهه های گذشته خلق کردند، آنقدر قوی هستند که از بین بردنشان در آینده نزدیک متصور نیست."