لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۱

گفت و گوی روسای جمهوری فرانسه و آمریکا درباره اسناد ویکی لیکس


فرانسه سفیر آمریکا را بر سر اتهامات ویکی لیکس احضار کرد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

در پی انتشار اسناد تازه سایت ویکی‌لیکس که نشان می دهد آژانس امنیت ملی آمریکا، از فرانسوا اولاند، نیکلا سارکوزی و ژاک شیراک سه رئیس جمهوری پیشین و کنونی فرانسه، جاسوسی کرده است، فرانسوا اولاند تلفنی با باراک اوباما در این باره صحبت کرد.

اگر چه هنوز هیچ منبعی صحت این اسناد که شامگاه سه شنبه توسط ویکی لیکس منتشر شد را، تایید نکرده است؛ با این حال جلسه اضطراری کمیته ی دفاعی فرانسه با حضور فرانسوا اولاند و مشاورانش صبح روز چهارشنبه ۲۴ ژوئن برای «ارزیابی ماهیت اسناد منتشر شده» و «نتیجه گیری مورد نیاز» برگزار شد.

کاخ الیزه نیز در بیانیه ای از گفت و گوی تلفنی روسای جمهوری فرانسه و آمریکا خبر داد. در بیانیه کاخ الیزه آمده است که باراک اوباما در این گفت و گو به روشنی بر تعهد استوار آمریکا برای تقابل با هرگونه جاسوسی از سران کشورهای متحده، تاکید کرده است.

در پی انتشار اسناد ویکی لیکس مبنی بر جاسوسی آمریکا از روسای جمهوری فرانسه، برخی از سیاستمداران فرانسوی با انتشار مطالبی در فضای مجازی ناخشنودی و عصبانیت خودرا از خبر مربوط به جاسوسی بیان کردند.

فرانسوا اولاند، رئیس جمهوری فرانسه نیز در بیانیه ای شنود تلفنی تایید نشده آمریکا از مکالمات او و دو رئیس جمهوری پیشین فرانسه را غیرقابل قبول خواند و گفت فرانسه هیچ چیزی را که امنیت این کشور را تهدید کند، تحمل نخواهد کرد.

فرانسوا اولاند این بیانیه را روز چهارشنبه پس از جلسه کمیته دفاعی فرانسه منتشر کرد. این جلسه برای بررسی اسناد ویکی لیکس در این مورد برگزار شد.

در همین حال مقامات فرانسه، جین هارتلی، سفیر آمریکا در پاریس را روز چهارشنبه احضار کردند تا مراتب شکایات فرانسوا اولاند در مورد شنود مکالمات تلفنی را به او منتقل کنند.

سخنگوی ویکی لیکس با اشاره به اینکه افشاگری‌های پیشین ویکی‌لیکس دقیق بوده‌اند، می گوید اطمینان دارد که این اسناد هم معتبرند. او به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است می‌توان انتظار انتشار اسناد بیشتر در آینده نزدیک را داشت.

روزنامه لیبراسیون و وب‌سایت مدیا پارت با همکاری ویکی‌لیکس، محتویات ۵ سند را منتشر کرده اند که شامل ارتباطات سه رئیس جمهوری فرانسه در خصوص جریان صلح خاور میانه، ارتباط با آلمان، کنترل بحران یورو و بدهی‌های یونان طی سال های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۲ است.

مدیا پارت که یک وب‌سایت خصوصی با تمایلات متمایل به حزب چپ فرانسه است و مقاله ها و گزارش‌های تحقیقی منتشر می‌کند، در این خصوص نوشت: «ایالات متحده، جمهوری فرانسه را تحت شنود قرار داده، سه رئيس دولت، وزرا، مقامات ارشد، نمایندگان مجلس و دیپلمات های فرانسه، نزدیک به یک دهه تحت شنود تلفنی سرویس‌های مخفی آمریکا قرار گرفته‌اند.»

این نشریه اینترنتی که به همراه روزنامه لیبراسیون برخی اسناد فوق محرمانه سازمان امنیت ملی آمریکا تحت عنوان «جاسوسی از الیزه» که ویکی لیکس به آن دست یافته را منتشر کرد، می نویسد نمی توان گفت که این فعالیت‌ها پیش از دوره تاریخی ۲۰۰۶-۲۰۱۲ آغاز نشده و پس از آن پایان یافته است.

روزنامه لیبراسیون می‌نویسد همه این اسناد با طبقه بندی «فوق محرمانه» برای رئیس ان.اس.ای تنظیم شده‌اند و به غیر از دو سند قدیمی‌تر که برای اشتراک میان سرویس های اطلاعاتی آمریکا، استرالیا، بریتانیا و نیوزلند در نظر گرفته شده، مابقی همه برای استفاده اختصاصی آمریکاست.

این گزارش همچنین به صورت مخدوش شماره تلفن‌هایی را به عنوان هدف‌های اصلی شنود منتشر کرده که شماره تلفن همراه فرانسوا اولاند یکی از آنهاست.

در یکی از این اسناد مکالمه‌ای از فرانسوا اولاند در روزهای پس از انتخابش به عنوان رئیس جمهوری فرانسه، نقل شده که او تصمیم دارد برای حل بحران یونان، بدون توجه به آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان و از متحدان اصلی فرانسه، با رهبر حزب حزب مخالف این کشور زیگمار گابریل، دیدار کند.

یکی از دستیاران نیکولا سارکوزی رئیس جمهوری پیشین فرانسه، چنین روش هایی را در حالت کلی و به خصوص در میان متحدان غیر قابل قبول خواند.
ند پرایس سخنگوی سازمان امنیت ملی آمریکا می گوید دولت آمریکا در خصوص ویژگی های این افشاگری اظهار نظر نخواهد کرد.

او گفته است :«ما هیچگونه فعالیت تجسس خارجی را تا زمانی که دلایل امنیت ملی به خصوص و معتبر نداشته باشیم، اجرا نمی کنیم. این موضع به یک اندازه شامل حال مردم عادی و رهبران جهان می شود.»

این افشاگری‌های ویکی لیکس یک روز پیش از تصویب طرح قانونی شدن «نظارت و تجسس‌های گسترده بر مضنونان تروریستی» در پارلمان فرانسه انجام شد. قانونی جنجال برانگیز که به اعتقاد بسیاری از منتقدان آن شباهت بسیاری به سیستم تجسس‌های گسترده آمریکایی دارد.

پس از افشاگری‌های ادوارد اسنودن، همکار سابق ان.اس.ای در سال ۲۰۱۳ ، مشخص شد که سازمان امنیت ملی امریکا تلفن همراه آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان را شنود و و از سیاستمداران کشورهای متحد آمریکا جاسوسی کرده است.

روزنامه نیویورک تایمز می گوید اگر گزارش اخیر جاسوسی از سران فرانسه درست باشد، هرچند، کشورها قرن هاست که از هم پیمانانشان جاسوسی می کنند، موجب شرمساری دیپلماتیک آمریکا خواهد شد.

فرانسوا اولاند سال گذشته اعلام کرده بود که نگرانی اش از نظارت های ان.اس.ای را در جریان سفرش به واشنگتن با باراک اوباما در میان گذاشته است.

همچنین طی هفته های گذشته انتشار گزارش هایی از کمک سرویس اطلاعاتی آلمان با ان.اس.ای برای جاسوسی از دولت های اروپایی از جمله فرانسه خبرساز شده بود.

XS
SM
MD
LG